Mario Molina: Το doodle της Google τιμά τα 80 χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα χημικού
Το σημερινό Doodle τιμά τον Μεξικανό χημικό Mario Molina, που συνέβαλε στην ανακάλυψη ότι οι φθοροχλωράνθρακες (CFC) μπορούν να καταστρέψουν το στρώμα του όζοντος της Γης, καθώς και στην ανακάλυψη της ύπαρξης της τρύπας του όζοντος στην Ανταρκτική.
Για το έργο του τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1995 και υπήρξε ο πρώτος γεννημένος στο Μεξικό επιστήμονας που πήρε Βραβείο Νόμπελ Χημείας.
Ο Μάριο Χοσέ Μολίνα-Πασκουέλ Ενρίκες, γνωστός απλώς ως Μάριο Μολίνα, απεβίωσε στις 7 Οκτωβρίου 2020, στο σπίτι του, στο Μέξικο Σίτι του Μεξικού.
Λίγα λόγια
Καθηγητής φυσικής- χημείας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ο Μολίνα ήταν ένας από τους πρώτους ερευνητές παγκοσμίως στον τομέα της χημείας της ατμόσφαιρας.
Μαζί με τον Αμερικανό Φρανκ Σέργουντ έγραψαν το 1974 ένα άρθρο στο οποίο ανέφεραν ότι περιμένουν να μεγαλώσει "η τρύπα" στο στρώμα του όζοντος στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της έκλυσης κάποιων βιομηχανικών αερίων.
Το 1995 ο Μολίνα και ο Σέργουντ τιμήθηκαν μαζί με τον Ολλανδό Πολ Κρούτζεν με το Νόμπελ Χημείας για την έρευνά τους για τις επιπτώσεις των φθοροχλωροανθράκων (CFC), που χρησιμοποιούνται στα σπρέι, στο στρώμα του όζοντος.
Κάποιες από τις έρευνές του οδήγησαν στην κατάρτιση του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, το οποίο συνέταξε ο ΟΗΕ, προκειμένου να προστατευθεί το στρώμα του όζοντος, απαγορεύοντας ή περιορίζοντας την έκλυση πολλών βλαβερών αερίων.
Όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το 2008 ο Μολίνα διορίστηκε επιστημονικός σύμβουλος του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ήταν σύμβουλος και των αρχών της πρωτεύουσας του Μεξικού στις προσπάθειές τους να μειώσουν το νέφος στη πόλη και την ατμοσφαιρική ρύπανση.