Προκλητικός ο Αυγενάκης για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο: «Δεν χειροδίκησα»
«Έχουμε ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Αυγενάκη - Λογικές “ξέρεις ποιος είμαι εγώ” δεν είναι αποδεκτές», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης.
Συγγνώμη ζήτησε ο πρώην υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης σε ανάρτηση που έκανε στα social media το πρωί της Τετάρτης (3/7) για το περιστατικό με το «θερμό» επεισόδιο που είχε με υπάλληλο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Την ίδια ώρα είναι διάχυτος ο εκνευρισμός στη Νέα Δημοκρατία για το περιστατικό, με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, να ζητά εξηγήσεις και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να σημειώνει πως «λογικές “ξέρεις ποιος είμαι εγώ”, δεν γίνονται αποδεκτές από τον Πρωθυπουργό».
Το βίντεο με τον Λευτέρη Αυγενάκη στο αεροδρόμιο:
Ειδικότερα, στην ανάρτησή του στο Twitter ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρει:
«Λυπάμαι ξεκάθαρα και ζητω συγνώμη για την ένταση και την αναστάτωση που προκλήθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο με υπάλληλο εταιρείας, στην προσπάθεια μου να μπορέσω να επιβιβαστώ στην πτήση μου για το Ηράκλειο.
Την ίδια στιγμή όμως, είμαι έκπληκτος από τις υπερβολές και ανακρίβειες που διακινούνται σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για περιστατικό «άγριου ξυλοδαρμού», «λιποθυμιών», «χειροδικιών» απο μέρους μου.
Πράγματι υπήρξε ένα περιστατικό λεκτικής έντασης με υπάλληλο της εταιρείας καθώς δεν μου επέτρεψε να επιβιβαστώ επικαλούμενος ότι είχε ολοκληρωθεί η επιβίβαση, ενώ όπως με τα μάτια μου διαπίστωνα οι επιβάτες ήταν στη φισούνα επιβίβαση.
Τέλος αρνείτο κατ’ επανάληψη να μου επιτρέψει την δυνατότητα επικοινωνίας με προϊστάμενό του ή άλλο υπεύθυνο της αεροπορικής εταιρείας ως ύστατη προσπάθεια να καταφέρω να ταξιδέψω στην ώρα μου, κάτι που με οδήγησε να προσπαθήσω να πάρω το τηλ από τα χέρια του για να μιλήσω ο ίδιος.
Ωστόσο το περιστατικό παρέμεινε σε επίπεδο διαφωνίας και λεκτικής έντασης μόνο».
Ζητείται διαγραφή
Με δεδομένη τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε τέτοιες συμπεριφορές για τις οποίες έχει δείξει στο παρελθόν ότι δεν έχει καμία ανοχή, αναμένεται να εξεταστεί συνολικά τόσο η συμπεριφορά του πρώην υπουργού όσο και η στάση που κράτησε στη συνέχεια αρνούμενος ουσιαστικά ότι κινήθηκε βίαια εναντίον του υπαλλήλου του αεροδρομίου, ο οποίος και έκανε σωστά τη δουλειά του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του flash.gr, οι εξηγήσεις Αυγενάκη δεν ήχησαν καλά στο Μέγαρο Μαξίμου και συζητείται ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το επεισόδιο.
Οι εξελίξεις δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια καθώς πέραν από το θέμα της έντασης του επεισοδίου, αυτό που εκθέτει τον βουλευτή και πολλάκις πρώην υπουργό είναι η συμπεριφορά του χρησιμοποιώντας προφανώς την άδεια που του δίνει η ιδιότητά του ή τουλάχιστον έτσι θεώρησε εκείνος τη συγκεκριμένη στιγμή.
Ιδιαίτερα σε τέτοιες εποχές όπου τα θέματα βίαιης αντίδρασης έχουν έξαρση, ένας προβεβλημένος υπουργός και βουλευτής δεν επιτρέπεται να χάνει την ψυχραιμία του και να κινείται εναντίον εργαζόμενου και μάλιστα επειδή με υπαιτιότητα του πολιτικού απλά έχασε μία πτήση.
Ήδη, πολιτικοί που βρέθηκαν στις τηλεοπτικές εκπομπές το πρωί ζητούν μέτρα που δεν είναι άλλα από τη διαγραφή του βουλευτή και τα περιθώρια στη ΝΔ δεν επιτρέπουν ελιγμούς καθώς έτσι πιθανώς να δοθεί το παράδειγμα ότι επειδή είναι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος μπορεί να «πέσει στα μαλακά».
Οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο πάντως δια της ομοσπονδίας τους ισχυρίζονται ότι ο κ. Αυγενάκης στη συνέχεια απείλησε τον εργαζόμενο ακόμα και με δυσμενή μεταχείρισή του επειδή αρνήθηκε να ανοίξει την κλειστή πύλη του αεροδρομίου στον βουλευτή.
Γιατί σκέφτηκαν την «κίτρινη κάρτα»
Σύμφωνα με πληροφορίες του flash.gr, μέχρι στιγμής φαίνεται πως η επιλογή που προκρίνει αυτή τη στιγμή είναι να δοθεί μία «κίτρινη κάρτα» κατά του βουλευτή και μάλιστα έχει κληθεί από τον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη για να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.
Ωστόσο, εάν τελικά επιλεγεί αυτή η κίνηση, θεωρείται βέβαιο ότι θα δοθεί το λάθος μήνυμα στην κοινωνία ότι ο πολιτικός αντιμετωπίζεται διαφορετικά λόγω της ιδιότητάς του ακόμα και αν η ένταση του επεισοδίου δεν καταλήγει σε «χτύπημα» κατά του υπαλλήλου.
Αυτό όμως δεν έχει καμία διαφορά από τη βίαιη κίνηση και τη χειροδικία και στο τέλος οδηγεί τη συζήτηση σε νομικίστικους όρους που αρμόζουν εξέτασης από τα δικαστήρια και όχι σε πολιτικούς φορείς.
Τα κόμματα, οι πολιτικοί σχηματισμοί και γενικότερα εντός μίας κοινωνίας με αρχές, αυτό που κρίνεται είναι η συμπεριφορά ασχέτως της έντασης ενός τέτοιου επεισοδίου και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δίνεται η εντύπωση ότι είναι «οριακώς ανεκτές» αυτές οι συμπεριφορές με ημίμετρα στις αποφάσεις. Είναι προφανές ότι στα μάτια της κοινωνίας, σίγουρα στη συντριπτική της πλειοψηφία οι «κίτρινες κάρτες», οι προειδοποιήσεις και οι επιπλήξεις στέλνουν το λάθος μήνυμα.
«Αν υπάρξει νομικό πρόβλημα, θα ζητήσω την άρση της ασυλίας μου»
Μετά την ανάρτησή του ο Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε και στις πρωινές εκπομπές των καναλιών για να αναφερθεί στο περιστατικό. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός ζήτησε συγνώμη για το περιστατικό αλλά ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία χειροδικία. Παρόλα αυτά, όπως είπε, «αν υπάρξει νομικό πρόβλημα, είναι αυτονόητο ότι θα ζητήσω την άρση της ασυλίας μου, δεν έχω κανένα πρόβλημα να αντιμετωπίσω σωστά, όπως ο κάθε πολίτης, τη δικαιοσύνη».
Παράλληλα, σημείωσε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί εξαιτίας του συγκεκριμένου επεισοδίου.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Αυγενάκη για το παραπάνω περιστατικό.
Μαρινάκης: «Λογικές “ξέρεις ποιος είμαι εγώ” δεν είναι αποδεκτές»
Νωρίτερα τον Λευτέρη Αυγενάκη «έδειξε» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ως τον υπεύθυνο για το επεισόδιο που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με αρνητικό πρωταγωνιστή πρώην υπουργό που χτύπησε υπάλληλο.
«Υπήρξε επικοινωνία με τον πρώην υπουργό, μόλις ήρθε στο φως αυτό το βίντεο. Θεωρώ ότι πρέπει να ειπωθεί μια συγγνώμη σε κάθε περίπτωση και να δοθούν εξηγήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Παύλος Μαρινάκης, αναφορικά με βίντεο με τον Λευτέρη Αυγενάκη που φέρεται να χτυπά υπάλληλο αεροδρομίου και καταγγέλλεται ότι έχει απειλήσει αστυνομικούς με δυσμενή μετάθεση.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι «θα βγει ανακοίνωση από τον ίδιο σε λίγο. Περιμένουμε τη θέση του βουλευτή του πρώην υπουργού και πλέον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας».
Η καταγγελία που έφερε στο «φως» το περιστατικό
Όλα ξεκίνησαν μετά από μία καταγγελία που προχώρησε η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες (ΟΣΕΥΠΕ). Σύμφωνα με την εν λόγω καταγγελία, το περιστατικό είχε ως αρνητικό πρωταγωνιστή πρώην υπουργό, τον οποίο η ομοσπονδία καταγγέλλει για βιαιοπραγία σε βάρος υπαλλήλου των υπηρεσιών εδάφους στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Σύμφωνα με την καταγγελία ο πρώην υπουργός, όταν βρέθηκε στο αεροδρόμιο για να ταξιδέψει προς τον προορισμό του, φέρεται να «μπέρδεψε την πύλη, με αποτέλεσμα να κλείσει η πτήση. Είχαν προηγηθεί τρεις αναγγελίες με το επώνυμο του τέως υπουργού, όμως και πάλι δεν εμφανίστηκε στην έξοδο».
Η ΟΣΕΥΠΕ, σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της καταγγελίας, υποστηρίζει ότι ο πρώην υπουργός «με καθυστέρηση αρκετής ώρας βρέθηκε μπροστά στους εργαζόμενους του αεροδρομίου και άρχισε να φωνάζει,. Κάποια στιγμή, υποστηρίζει η ΟΣΕΥΠΕ, η κατάσταση φαίνεται να ξέφυγε, με τον πρώην υπουργό να χτυπά με την άκρη του κινητού του στο κεφάλι μέλος του προσωπικού το οποίο έπεσε λιπόθυμο στο γκισέ ελέγχου των εισιτηρίων, με τους υπόλοιπους υπαλλήλους να προσφεύγουν στη συνδρομή της αστυνομίας».
Στη συνέχεια, η Ομοσπονδία υποστηρίζει, ο φερόμενος ως αρνητικός πρωταγωνιστής φέρεται να διαπληκτίστηκε και με τους αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο του συμβάντος. Η ΟΣΕΥΠΕ σημειώνει στην γραπτή καταγγελία της ότι ο φερόμενος ως εμπλεκόμενος «όταν επιχείρησαν να τον ηρεμήσουν φώναζε “μην με ακουμπάτε έχω ασυλία”».
Η ΟΣΕΥΠΕ ζητά να πληροφορηθεί εάν επιβεβαιώνεται επισήμως το περιστατικό που καταγγέλλεται, ενώ ακόμα ζητά και την άμεση παρέμβαση των πολιτικών ηγεσιών των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών, καθώς επίσης της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να διατάξουν άμεση διερεύνηση του περιστατικού.