Μαρινάκης για δημοσίευμα FT: Καμία κίνηση που θα διακινδυνεύει την αεράμυνά μας
Στο δημοσίευμα των Financial Times που θέλει την Ελλάδα να βρίσκεται υπό πίεση για να παραχωρήσει αντιαεροπορικά συστήματα στο Κίεβο απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει «καμία κίνηση που θα διακινδυνεύει την αεράμυνά μας».
«Μέχρι στιγμής έχουμε δείξει έμπρακτα στην Ουκρανία τη στήριξή μας, ωστόσο δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει την αεράμυνα της χώρα μας» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς αναφορικά με σχετικό δημοσίευμα των FT, προσθέτοντας «Έχουμε πολλές φορές προβεί σε πολλές διαψεύσεις, σας απαντώ και σήμερα κατηγορηματικά».
Ειδικότερα, το εν λόγω ρεπορτάζ των FT κάνει λόγο για πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα και την Ισπανία από τους συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, ώστε να παράσχουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο ετοιμάζεται να απαιτήσει περισσότερη βοήθεια στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Στρασβούργο.
Στην ερώτηση, ο κ. Μαρινάκης εάν γνωρίζει ότι στην ελληνική κυβέρνηση ασκήθηκε τέτοιου είδους πίεση απάντησε ότι ο ίδιος δεν το γνωρίζει και ότι εμμένει στην αρχική απάντηση.
Πάντως, σε σημερινή του δήλωση ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, κάλεσε τα κράτη μέλη να ακούσουν ποιες είναι οι ανάγκες του Κιέβου και να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για το τι μπορούν να κάνουν.
«Έχουμε ζητήσει από τα κράτη-μέλη να κάνουν ό,τι μπορούν για να αυξήσουν την ικανότητα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας» δήλωσε ο Μπορέλ, εξηγώντας ότι η Ουκρανία, εκτός από πυρομαχικά, χρειάζεται πυραύλους, αλλά και συστοιχίες Patriot.
Το δημοσίευμα των Financial Times
«Η Ελλάδα και η Ισπανία πιέζονται να παραχωρήσουν αντιαεροπορικά συστήματα στο Κίεβο»
Ελλάδα και Ισπανία τελούν υπό «έντονη» πίεση από τους συμμάχους τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ να παράσχουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, γράφουν οι Financial Times.
Επικαλούμενη ανθρώπους που έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις, η βρετανική εφημερίδα γράφει πως στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα οι πρωθυπουργοί Κυριάκος Μητσοτάκης και Πέδρο Σάντσεθ δέχθηκαν προσωπικές προτροπές από ομολόγους τους να παραχωρήσουν κάποια από τα επτά συστήματα αεράμυνας που ζητά η Ουκρανία, όπως αμερικανικά Patriot και ρωσικά S-300.
Στους δύο ηγέτες φέρεται να ειπώθηκε πως οι αμυντικές ανάγκες των χωρών τους δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και πως δεν αντιμετωπίζουν κάποια άμεση απειλή.
Το Κίεβο, γράφουν οι FT, φέρεται να ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τα ηλικιωμένα συστήματα S-300 που διατηρεί η Ελλάδα, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις τα έχουν ήδη στο οπλοστάσιο τους και έχουν εμπειρία στον χειρισμό τους.
Η πίεση επί των δύο χωρών θα ενταθεί στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα Δευτέρα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των 27 χωρών μελών της ΕΕ, προσθέτει η εφημερίδα.