Μαργαρίτης Σχοινάς: Στις αρχές του 2024 η Ευρώπη θα έχει βρει μια συνεκτική λύση για το μεταναστευτικό
Για την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξει σε μία κοινή πολιτική για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, μίλησε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Μετά από δεκαετίες αποτυχιών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει το δεύτερο παγκόσμιο νόμισμα στον κόσμο, που έχει τη μεγαλύτερη εσωτερική αγορά και την πιο καλά ρυθμισμένη αγορά, αγόρασε εμβόλια, έχει το Ταμείο Ανάκαμψης, επιτέλους αποκτάει και μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο» τόνισε αρχικά ο κ. Σχοινάς, ενώ πρόσθεσε: «Γίνεται στη βάση των προτάσεων που παρουσιάσαμε τον Σεπτέμβριο του 2020 και μετά από πολύ δύσκολες προσπάθειες και συνεχείς διαπραγματεύσεις, φτάσαμε προχθές στο κρίσιμο σημείο που είναι η συμφωνία των κρατών μελών που επιτρέπει πια να μπούμε σε μια συζήτηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τελική επίσημη κύρωση αυτών των προτάσεων, που ελπίζω θα μας βρει έτοιμους πολύ πριν τις Ευρωεκλογές του επόμενου έτους».
«Φτάσαμε προχθές στο κρίσιμο σημείο που είναι η συμφωνία των κρατών μελών που επιτρέπει πια να μπούμε σε μια συζήτηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τελική επίσημη κύρωση αυτών των προτάσεων»
Σχετικά με τη διαφωνία της Γαλλίας με τη Γερμανία για τον κανονισμό διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης, ο κ. Σχοινάς ανέφερε: «Η συμφωνία δεν χρειάζεται την ομόφωνη γνώμη των 27. Σύμφωνα με τις συνθήκες με την πλειοψηφία – και έχουμε μια ενισχυμένη πλειοψηφία πια στα χέρια μας – μπορούμε να προχωρήσουμε. Προσωπικά ως αρχιτέκτονας των προτάσεων, θα ήθελα σε ένα τέτοιο σημαντικό θέμα να είναι όλοι μαζί. Αλλά η Βαρσοβία, η Πολωνία και η Βουδαπέστη ανθίστανται. Δεν θέλουν να μπουν στην τελική συμφωνία. Η δικιά μου η προτίμηση θα ήταν να το κάνουν, αλλά η πλειοψηφία πια μας επιτρέπει να προχωρήσουμε. (…) Στο θέμα της εργαλειοποίησης, πετύχαμε να δείξουμε ότι στα δύσκολα η Ευρώπη μπορεί να έχει το μείγμα αλληλεγγύης και αποτροπής που χρειάζεται μπροστά σε τέτοια φαινόμενα. Και έπρεπε τώρα αυτό που είχαμε πετύχει στην πράξη να το γράψουμε και στη νομοθεσία. Αυτή είναι η τελική συμφωνία που πετύχαμε χτες μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας. Όλες οι ευαισθησίες έγινε εφικτό να ικανοποιηθούν και μπαίνουμε τώρα στην τελική ευθεία που τόσο χρειαζόμαστε στην Ευρώπη».
Μηχανισμός αλληλεγγύης
Για το «περισσότερο βάρος που έχουν οι χώρες εισόδου στην Ευρώπη» ο Αντιπρόεδρος της Κομισιον είπε: «Όπως είπε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, η συμφωνία που πετύχαμε λειτουργεί σαφέστατα υπέρ των χωρών που λόγω της γεωγραφίας είναι αναγκασμένες να δεχθούν την περισσότερη πίεση, (συγκριτική με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Και αυτό γιατί μέσα στο νέο σύμφωνο θα έχουμε έναν μηχανισμό αλληλεγγύης που θα μας παράγει την εξής διαβεβαίωση: Ότι οποτεδήποτε χρειαστούμε από ένα κράτος μέλος την αλληλεγγύη των υπολοίπων για τη διαχείριση μιας συγκεκριμένης μεταναστευτικής κρίσης ή κατάστασης, με το που το συγκεκριμένο κράτος μέλος ενεργοποιήσει το αίτημα αλληλεγγύης, ο μηχανισμός που έχουμε χτίσει, θα τον παρέχει», διευκρίνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Η προστιθέμενη αξία αυτής της μεγάλης σημαντικής συμφωνίας είναι η εξής: ότι για πρώτη φορά όλα τα κομμάτια που συνθέτουν την αρχική μας πρόταση έχουν γίνει αντικείμενο συμφωνίας των 27, από τη μια πλευρά των κρατών μελών, και από την άλλη μεριά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είναι συννομοθέτης έχει πετύχει να συμφωνήσει σε όλα αυτά. Δεν εκκρεμεί λοιπόν τίποτα. Η συμφωνία των 2 συννομοθετών είναι δεδομένη. Τι λείπει; Λείπει αυτό που λέμε ένας διαθεσμικός τρίλογος – δηλαδή Κοινοβούλιο και κράτη μέλη με την ενεργό συμμετοχή της Επιτροπής – γεφυρώνουν τις όποιες διαφωνίες τους, που είναι λίγες στο συγκεκριμένο θέμα, και πιστεύω όταν λέω την τελική ευθεία, πιστεύω ότι κάποια στιγμή στις αρχές του χρόνου της κρίσιμης εκλογικής χρονιάς που είναι το 2024, επιτέλους η Ευρώπη, το ξαναλέω για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, θα έχει βρει μια συνεκτική συνολική λύση για το μεταναστευτικό της πρόβλημα».
Εταιρικές συμφωνίες με τις Τρίτες Χώρες
Ο κ. Σχοινάς μίλησε για τις Τρίτες Χώρες, τονίζοντας τα εξής: «Σε αυτές τις χώρες, η Ευρώπη πρέπει να εξηγήσει ότι έχουν πολλά περισσότερα να κερδίσουν συνεργαζόμενες μαζί μας, παρά εργαζόμενοι απέναντί μας. (…) Πρέπει ως Ευρώπη να χτίσουμε και κάποιες εταιρικές συμφωνίες με αυτές τις χώρες που θα τους αναγκάσουν να δέχονται τις επιστροφές των πολιτών τους, που δεν θα μείνουν στην Ευρώπη, γιατί δεν θα λάβουν άσυλο. Είναι μια πολύ σύνθετη διαπραγμάτευση αυτή. Εμένα μου αρέσει να τη λέω διπλωματία της μεταναστευτικής πολιτικής και είναι και αυτό ένα από τα θέματα στα οποία έχω αναλάβει συγκεκριμένες ευθύνες».
«Όσο η Ευρώπη δεν έχει ένα συνεκτικό συνολικό πλαίσιο πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο, οι διακινητές επωφελούνται των αδυναμιών μας, περνάνε δηλαδή πολύ πιο εύκολα από τις χαραμάδες, για να μην πω τρύπες του συστήματός μας».
«Πιστεύω ότι η Ουκρανία δικαιούται και έχει πετύχει με τον περήφανο αγώνα της, τη θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια» υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς, έπειτα από το ποσό που διέρευσε για το πόσο θα κοστίσει στην ΕΕ η είσοδος της Ουκρανίας σε αυτήν.