Μαργαρίτης Σχοινάς: Έριξε λουλούδια στη θάλασσα της Οδησσού
Μαργαρίτης Σχοινάς: Στην Οδησσό βρέθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Mαργαρίτης Σχοινάς ανήμερα της Εθνικής Επετείου για την 28η Οκτωβρίου.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς συμμετέχει ως κεντρικός ομιλητής στο Odessa Debate μια πρωτοβουλία του German Marshall Fund και του Ιδρύματος Μπούμπουρα για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ της Ουκρανίας και των διατλαντικών εταίρων.
Στη συνέχεια συναντήθηκε με την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό της Ουκρανίας κ. Olha Stefanishyna αρμόδια για την Ευρωπαϊκή και Ευρω-Ατλαντική Ενσωμάτωση.
Ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της επίσκεψης του στην Οδησσό στην σπουδαία ελληνική κληρονομιά της πόλης και στην ελληνική παροικία.
https://twitter.com/MargSchinas/status/1453713590729330696?s=20
Ο κ. Σχοινάς ξεναγήθηκε στην Επιστημονική Βιβλιοθήκη, στην Βιβλιοθήκη Μαρασλή με το αρχείο των πρώτων ελληνικών εκδόσεων και εφημερίδων της περιοχής και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης καθώς και στην έκθεση για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Έλληνα ζωγράφου της Οδησσού Κυριάκη Κωστάντη.
Στο Ελληνικό Πάρκο της Οδησσού ο Μαργαρίτης Σχοινάς
Στο μοναδικό Ελληνικό Πάρκο στο παρευξείνιο μέτωπο της πόλης, τον Αντιπρόεδρο υποδέχτηκαν εκπρόσωποι της νεολαίας και των ελληνικών κοινοτήτων της Οδησσού, της Μαριούπολης και των ελληνικών χωριών της Κριμαίας.
Από τον προβλήτα της πόλης και με ιδιαίτερη συγκίνηση ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έριξε λίγα λουλούδια στην θάλασσα στην μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ο κ. Σχοινάς επισκέφτηκε επίσης το Παράρτημα του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού και το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας στο κτίριο που η τριανδρία των Σκουφά, Ξάνθου και Τσακάλωφ άναψε τη φλόγα του ξεσηκωμού για την Εθνική Παλιγγενεσία ιδρύοντας την γενέτειρα αδελφότητα του σύγχρονου ελληνισμού το 1814.
Παρακάθισε σε μάθημα ελληνικής γλώσσας
Κατά την εθιμοτυπική του επίσκεψη στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Οδησσό όπου τον υποδέχτηκε ο Γενικός Πρόξενος κ. Δημήτριος Δόχτσης, συμμετείχε στο διαδικτυακό μάθημα ελληνικής γλώσσας του Κέντρου Σπουδών Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Σχολής Διεθνών Σχέσεων, Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Οδησσού συνομιλώντας με τους ουκρανούς φοιτητές και διδάσκοντες.