Μαραντόνα, ένας τρωτός «Θεός»: Αχίλλειος πτέρνα του, τα ναρκωτικά και η μαφία
Η μπάλα είναι μια «στρογγυλή θεά» και ψάχνει τα ανάλογα. Στον «Ντιεγκίτο» βρήκε το άλλο της μισό, το ταίρι της. Ο «Θεός» της μπάλας Ντιέγκο Μαραντόνα, έχει μια ιστορία, σαν και εκείνες που βλέπουμε στο σινεμά, εκείνος όμως την ζούσε στα αλήθεια.
Πριν 33 ακριβώς χρόνια, σαν σήμερα 6 Απριλίου, ξημέρωσε η ημέρα που ο «Θεός» της μπάλας, έγινε... θνητός, και η ποδοσφαιρική καριέρα του επισκιάστηκε από την κοκαΐνη, τα ναρκωτικά τις γυναίκες και την μαφία. Ήταν η ημέρα που όλοι εξιστορούσαν τον Μαραντόνα ως άνθρωπο και όχι σαν αθλητή, ως Ντιέγκο, και όχι ως Μαραντόνα.
Η Αρχή του Κακού...
Στης 6 Απριλίου του 1991, η Ιταλική Ομοσπονδία, αποβάλλει για διάστημα 15 μηνών τον ποδοσφαιριστή της Νάπολι, Ντιέγκο Μαραντόνα όταν βρέθηκε θετικός στην κοκαΐνη, μετά από σχετικό έλεγχο στον οποίο είχε υποβληθεί. Η Νάπολι, είχε ξοδέψει το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ, το 1984, για την απόκτηση του. Ένα ποσό κραυγαλέο και «απαγορευτικό» για την αγορά για τα δεδομένα της εποχής. Μόλις όμως είχε αποκτήσει τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του πλανήτη, οπότε όπως έδειξε και η ιστορία έπραξε το σωστό. Ο Ντιέγκο, ίσως να μην το είχε αντιληφθεί.
Ανέκαθεν, ζούσε (και) για το «έξω» από τις τέσσερις γραμμές. Για την νύχτα, για την άλλη ζωή, για την άλλη πτυχή της... ζωής. Ο ίδιος μάλιστα το είχε παραδεχθεί λέγοντας: «Ναι, έκανα χρήση κοκαΐνης. Ήθελα να ξεπεράσω το στρες και την πίεση από τη σωματική και ψυχολογική κόπωση. Έκανα πολλά λάθη στη ζωή μου. Πίστεψα ότι η κοκαΐνη θα με ανακούφιζε. Δεν είχα δίκιο, αλλά δεν είχα και τις ηθικές δυνάμεις να αντισταθώ».
Η Μαφία τον «βύθισε» στα Ναρκωτικά
Δεν ξεκίνησαν όμως όλα έτσι, υπήρχε κάτι που για να τον φτάσει σε αυτό το σημείο, πέρασε από την ζωή του με τεράστια επιρροή. Η μαφία, εν ονόματι Καμόρα, όπου εδρεύει στην Ιταλία και την Νάπολι, και χαρακτηρίζεται έως και σήμερα, μιας από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις.
Ο πειρασμός του μεγάλος. Η αγάπη του για τις γυναίκες προ των ναρκωτικών ουσιών γνωστή. Και σε αυτή πάτησε η μαφία. Του έδωσε ότι ήθελε στο... πιάτο. Γυναίκες, κλαμπ, κόσμο, άλλου είδους δόξα και το κυριότερα για αυτόν ανακούφιση. Τα μαγαζιά «Στανγκάτα», «Μπέλα ντι Νότε» και «Σαλέ Παρκ» είχαν συχνά την παρουσία του, σε μια προσπάθειά του να ξεσκάσει από την πίεση της ημέρας, πνιγμένος στο ουίσκι - κόλα.
Οι «πρωτοκλασάτοι» της μαφία τον είχαν πάντα από κοντά. Συχνές ήταν οι παρουσίες του σε κάθε εγκαίνια όπου είχαν υπό την προστασία τους, ενώ οι κινήσεις «φιλίας» δεν έλειπαν, χαρίζοντάς του συχνά rolex, με τον Ντιεγκίτο να το φιγουράρει σε κάθε του ευκαιρία.
Η Προειδοποίηση και το Πρώτο Χτύπημα
Πριν όμως έρθει η απόφαση του 1991, η πρώτη προειδοποίηση από την μοίρα ήρθε νωρίτερα, χωρίς όμως δυστυχώς να τον σταματά. Τον Ιανουάριο του 1986, το πρώτο χτύπημα της «ονειρικής» του ζωής «ράγισε» η αστυνομία, όταν μετά από σχετική έφοδό της σε στέκι της Καμόρα, ανακάλυψε την στενή σχέση που διατηρούσαν με τον Μαραντόνα, με αποδεικτικά στοιχεία 71 φωτογραφιών. Η δήθεν φιλία, του γύρισε μπούμερανγκ. Μετά από την διάδοση της πληροφορίας, όπου οι δημοσιογράφοι της Ιταλίας το αναπαρήγαγαν συνεχώς, επικρατούσε πανικός.
Η μαφία, έπρεπε να προφυλάξει τα μυστικά της. Έκανε διάρρηξη στο σπίτι του Μαραντόνα, απειλώντας τον να κρατήσει το στόμα του κλειστό, και να μην πει τίποτα σε κανέναν. Ο σωματοφύλακας, του Ντιεγκίτο, τον έβγαλε στην φόρα... και κατέθεσε ότι τον χρησιμοποιούσε για εμπόριο και εισαγωγή κοκαΐνης.
Η κατάσταση όσο πήγαινε και πυροδοτούνταν. Οι σχέσεις μεταξύ της μαφίας και εκείνου είχαν φτάσει σε ακραίο σημείο. Οι άγριες απειλές της και οι πιέσεις που ασκούσαν στο Ντιέγκο, ήταν μεγάλες. Το 1990, τον είχαν προειδοποιήσει να μην περάσει η Εθνική Αργεντινής την Ιταλία για το τελικό του Μουντιάλ, εκείνος όμως δεν υπέκυψε, αποκλείοντας την γειτονική μας χώρας, όπου ήταν τότε και η διοργανώτρια.
Το (μοιραίο) Τέλος...
Ένα χρόνο μετά ήρθε, και το τέλος της άλλης... ζωής. Ένα από τα πολλά εκείνα βράδια που είχε την συντροφιά γυναικών, πνιγμένος στο ποτό και τα ναρκωτικά, κάποια από τις εν λόγω καλεσμένες έκανε ένα τηλεφώνημα, το κακό για τον Ντιέγκο όμως ήταν ότι βρισκόταν στο επίκεντρο και η αστυνομία ακολουθούσε κάθε του βήμα. Στην προκειμένη και κάθε του τηλεφώνημα.
Οι Αρχές είχαν ότι ήθελαν, και μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία που είχαν ήδη συλλέξει μπορούσαν να το κατηγορήσουν για χρήση και εμπόριο κοκαΐνης (εμπόριο γιατί έδινε στις γυναίκες).
Η ιστορία κλείνει από εκεί όπου την αρχίσαμε. Απρίλιος της ίδιας χρονιάς, θετικός για χρήση κοκαΐνης στο αίμα του και αποκλεισμός 15 μηνών από τα γήπεδα. Το αποκορύφωμα όμως ήρθε λίγο αργότερα, για εκείνον.
Μετά την γνωστοποίηση της απόφασης από την Ιταλική Ομοσπονδία, επέστρεψε στην γενέτειρά του την Αργεντινή, εκεί όμως κατά την παρουσία του εντοπίστηκε με ποσότητα κοκαΐνης ξανά, επάνω του, με την αστυνομία να τον συλλαμβάνει και εκείνον να ξεσπάει σε κλάματα.
Η ζωή του, πολυτάραχη. Το ταξίδι που έζησε, μέσα στις εμπειρίες . Μια πραγματική ταινία του σινεμά. Σουρεάλ. Τελικά ένας άνθρωπος που όλοι λογίζουμε σαν «είδωλο», μπορεί να είναι τρωτός. Κανείς δεν είναι τέλειος, εκείνος όμως ήταν εκεί που έπρεπε «Όσα λάθη και αν έκανα, τουλάχιστον δεν λέρωσα ποτέ την μπάλα»... είχε πει, και αντικατοπτρίζεται στην αλήθεια.
Ευαγγελία Φάκα