Μαραντόνα: Η μέρα που ο Θεός θέλησε να μάθει μπάλα από τον «θεό» του ποδοσφαίρου
Ήταν 25 Νοεμβρίου 2020, όταν η είδηση του θανάτου του Ντιέγκο Μαραντόνα βύθισε στο πένθος ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα. Στο Μπουένος Άιρες και στη Νάπολη κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο άνθρωπος που λάτρευαν σαν θεό, δεν ήταν πλέον στην ζωή. Οι καταχρήσεις, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ κατέστρεψαν μια ονειρική καριέρα ενός αθλητή που για πολλούς αποτελεί τον κορυφαίο στο κόσμο. Η αιτία που οδήγησε στον θάνατο του, παραμένει στα χέρια της δικαιοσύνης μέχρι και σήμερα...
Τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και η φυγή από την Μπαρτσελόνα
Κάθε άνθρωπος κουβαλά την δική του ιστορία. Έτσι και ο Μαραντόνα. Μπορεί να έγινε ίνδαλμα στα μάτια χιλιάδων φιλάθλων, να αγαπήθηκε και να μισήθηκε όσο κανένας άλλος, η στάση ζωής όμως που επέλεξε να ακολουθήσει, σταμάτησε τη καριέρα του σε πρόωρη ηλικία. Ο εθισμός του στα ναρκωτικά, στο ποτό και στις γυναίκες του στέρησαν το μέλλον και τον έμπλεξαν σε άσχημες καταστάσεις. Δεν ήταν λίγες οι φορές που βρέθηκε θετικός σε τεστ αντι-ντόπινγκ, αποκλείστηκε μήνες από την ενεργό δράση ή πέρασε την πόρτα του αστυνομικού τμήματος.
Πολλοί ήταν αυτοί που γνώριζαν για την άστατη ζωή που έκανε, πριν ακόμα πάει στην Νάπολι. Ο εκκεντρικός και επαναστατικός χαρακτήρας του τον οδήγησε στην αποχώρηση από την Μπαρτσελόνα, αφού πρώτα δέχθηκε 3μήνη απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα, λόγω των επεισοδίων που είχε προκαλέσει στον τελικό του Copa del Rey κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου.
Οι φιλικές σχέσεις με την Καμόρα που τον οδήγησαν στην καταστροφή
Με τον ερχομό του στην Ιταλική ομάδα, οι φιλικές σχέσεις που ανέπτυξε με τους ανθρώπους της Καμόρα (εγκληματική οργάνωση), έμελλε να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του σε καταχρήσεις, με σκοπό να χαλαρώνει από το άγχος και το στρες των απαιτήσεων. Παρά το γεγονός ότι εντός γηπέδου ήταν ανίκητος, τα βράδια υποτασσόταν στην χρήση κοκαΐνης και στην κατανάλωση αλκοόλ. «Ο Μαραντόνα δεν άντεξε τη βασανιστική ποδοσφαιρική δόξα. Με τη μεταγραφή του στη Νάπολι έπεσε στα χέρια της Μαφίας» ανέφερε η αργεντινή συγγραφέας Αλίσα Ντουχόβνα Ορτίθ.
Ο Ιανουάριος του 1986 βρήκε τον Μαραντόνα μπλεγμένο με τις αστυνομικές αρχές της χώρας, καθώς σε σπίτι της Καμόρα ανακάλυψαν φωτογραφίες που απεικονίζονταν και ο ίδιος μαζί με μέλη της.
Το αποκορύφωμα ήρθε λίγα χρόνια αργότερα, όταν έπειτα από μια σειρά γεγονότων ( θετικός σε έλεγχο αντι-ντόπινγκ, κατηγορίες για εμπόριο ναρκωτικών και μήνυση για εξαναγκασμό γυναικών να προβούν σε χρήση κοκαΐνης) συνελήφθη και αναγκάστηκε να ομολογήσει δημοσίως τον εθισμό του. Όπως δήλωσε και ο ίδιος μετά την σύλληψη του, στράφηκε σε αυτή τη διέξοδο προκειμένου να βρει την ψυχική του γαλήνη: «Ναι, έκανα χρήση κοκαΐνης. Ήθελα να ξεπεράσω το στρες και την πίεση από τη σωματική και ψυχολογική κόπωση. Έκανα πολλά λάθη στη ζωή μου. Πίστεψα ότι η κοκαΐνη θα με ανακούφιζε. Δεν είχα δίκιο, αλλά δεν είχα και τις ηθικές δυνάμεις να αντισταθώ».
Τα προβλήματα υγείας από τις καταχρήσεις και ο θάνατος που δεν έχει διευκαλυνθεί
Μια σορός από προβλήματα δημιουργήθηκαν στον οργανισμό του «χρυσού» αγοριού του ποδοσφαίρου μετά από αυτές τις περιπέτειες. Υπέφερε από καρδιακή ανεπάρκεια, νευρολογική επιδείνωση, νεφρικά και ηπατικά προβλήματα και εθισμό στο αλκοόλ, στα ναρκωτικά και στα ψυχοτρόπα φάρμακα.
Στις 12 Νοεμβρίου 2020, έπειτα απο 8 μέρες νοσηλείας, ο Αργεντίνος πήρες εξιτήριο από το νοσοκομείο, έχοντας υποβληθεί σε σοβαρή επέμβαση λόγω θρόμβου στον εγκέφαλο.
Λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 25 Νοεμβρίου στο Μπουένος Άιρες, η καρδία του θρύλου του ποδοσφαίρου σταμάτησε να χτυπά. Ως αιτία θανάτου ανακοινώθηκε η ανακοπή καρδιάς, με τους γιατρούς να κάνουν λόγο στην συνέχεια για καρδιακή ανεπάρκεια, σε συνδυασμό με ανεπάρκεια στα νεφρά καθώς και κίρρωση.
Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά την με την απώλεια του, οι ειδικοί συμπέραναν ότι οι ενδείξεις για τον κίνδυνο να πεθάνει, που παρουσίασε, αγνοήθηκαν από την ομάδα γιατρών και νοσηλευτών που βρισκόταν στον χώρο για να του παρέχει ιατρική περίθαλψη.
Οκτώ άτομα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης από 8 έως 25 χρόνια για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Συγκεκριμένα οι άνθρωποι που κατηγορούνται ότι τον εγκατέλειψαν στην μοίρα του και τον άφησαν επί 12 ώρες να βασανίζεται είναι ο Λεοπόλδο Λούκε (προσωπικός του γιατρός και νευροχειρούργος), Αγκουστίνα Κοσάτσοφ (ψυχίατρος) , Κάρλος Άνχελ Ντίαζ (ψυχολόγος), Νάνσι Εντίθ Φλορίνι (συντονίστρια γιατρός της ιδιωτικής κλινικής), Μαριάνο Περόνι (συντονιστής νοσοκόμος), Ρικάρντο Ομάρ Αλμιρόν (νοσοκόμος) και Νταϊάνα Γκιζέλα Μαντρίντ (νοσοκόμα).
Ανακρίβειες υπήρξαν και στην ώρα θανάτου, με τον πρώτο νοσηλευτή της ιατρικής ομάδας «Mas Vida» να προσδιορίζει τις 13:45, ενώ οι ιατροδικαστές ανάμεσα στις 4 ως τις 6 το πρωί. Οι δικαστικές αρχές θα διαλευκάνουν την υπόθεση.
Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα θα ζει για πάντα χαραγμένος στις καρδιές και τις μνήμες όλων των λάτρεων του ποδοσφαίρου. Αν και οι προσωπικές του επιλογές δεν τον δικαίωσαν, σε επαγγελματικό επίπεδο κατάφερε να τον δοξάζουν σαν θεό, γράφοντας τη δική του «χρυσή» ιστορία.
Τζένη Παπαδοπούλου