Μαξίμου: Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτηρίων
Σύσκεψη εργασίας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής (17/2) στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τον άμεσο προσεισμικό έλεγχο για ζητήματα αντισεισμικής προστασίας και ανθεκτικότητας δημόσιων κτηρίων (σε πρώτη φάση σχολείων και νοσοκομείων).
Όπως έγινε γνωστό μετά τη σύσκεψη, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός.
«55.000 κτήρια στην Ελλάδα είναι χωρίς προσεισμικό έλεγχο»
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», 55.000 κτήρια στην Ελλάδα είναι χωρίς προσεισμικό έλεγχο καθώς πριν από 22 χρόνια δόθηκε εντολή να γίνουν έλεγχοι σε 80.000 κτήρια του δημοσίου αλλά τελικά δύο δεκαετίες μετά έχουν ελεγχθεί μόνον 25.000.
Συνολάκης: Πρέπει να γίνουν άμεσα έλεγχοι στα κτήρια
Για το ενδεχόμενο να έχουμε έναν ισχυρό σεισμό σαν αυτόν που έγινε στην Τουρκία και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους, μίλησε στο MEGA ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης.
«Όσα κτήρια έχουν χτιστεί σύμφωνα με τους κανονισμούς τότε δεν θα έχουμε πρόβλημα. Μπορεί να δούμε έναν τέτοιο σεισμό στην Ελλάδα, ίσως όχι έναν σεισμό 7,8 Ρίχτερ μέσα στην πόλη, αλλά δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε από τώρα. Πριν γίνει ο σεισμός της Αμοργού το 1956, ο οποίος ήταν 7,5 υποθαλάσσιος, πολλοί πιστεύανε πως δεν μπορούμε να έχουμε τόσο μεγάλους σεισμούς στην Ελλάδα. Κρίνοντας από το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικό σχεδιασμό κτηρίων, ελπίζουμε πως δεν θα δούμε κάτι τέτοιο στη χώρα μας», είπε αρχικά και συνέχισε λέγοντας:
«Με βεβαιότητα δεν μπορούμε να το πούμε από πριν. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως συνήθως μπορεί να γίνει στο ίδιο ρήγμα όπως και έγινε. Το ελληνικό τόξο είναι ένα διαφορετικό αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε».
Όσον αφορά την κατασκευή των κτηρίων, ο κ. Συνολάκης ανέφερε: «Όταν τα σπίτια είναι τόσο κοντά και δεν έχουν όλα το ίδιο πρόβλημα τότε μπορεί κάποιος να υποθέσει πως οι κατασκευές δεν έγιναν με βάση τους κανονισμούς. Οι μελέτες και οι κατασκευές ήταν ελλιπής.
Οι εργολάβοι είχαν κατασκευαστικές αστοχίες και θα το δούμε σε βάθος χρόνου. Εάν γινόταν κάτι τέτοιο στην Ελλάδα εξαρτάται από το εάν το εστιακό βάθος είναι κοντά στο έδαφος, αλλά και από την άλλη μεριά ακόμα και σεισμός 9, 2 Ρίχτερ υπήρχαν κτήρια που δεν έπαθαν κάτι. Πρέπει να γίνουν έλεγχοι στα κτήρια άμεσα, ξεκινώντας από νοσοκομεία και σχολεία». (Διαβάστε περισσότερα)