Μακρόν - Τζιπίνγκ: Η στρατιωτική συνεργασία και η κοινή δήλωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η Γαλλία και η Κίνα κατέληξαν σε συμφωνία να συνεργαστούν για την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας, καθώς το ταξίδι του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Πεκίνο ολοκληρώνεται με κοινή έκκληση για ειρήνη στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση, την οποία εξέδωσαν οι προεδρίες των Μακρόν και Σι Τζινπίνγκ, το Νότιο Θέατρο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, υπεύθυνο για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, θα «εμβαθύνει τον διάλογο» με τη διοίκηση Ασίας-Ειρηνικού των γαλλικών δυνάμεων.
Η διμερής δέσμευση έρχεται εν μέσω αυξημένης έντασης μεταξύ των αμερικανικών και κινεζικών δυνάμεων στον Ειρηνικό.
Για την Ουκρανία
Σύμφωνα με το Politico, για την Ουκρανία η δήλωση αναφέρει: «Και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Στην κοινή δήλωση, η Ρωσία καλείται να διασφαλίσει την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας. Η Κίνα και η Γαλλία «αντιτίθενται στις ένοπλες επιθέσεις εναντίον πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας και άλλων ειρηνικών πυρηνικών εγκαταστάσεων» και υποστηρίζουν τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας υπέρ «της ασφάλειας και της προστασίας του εργοστασίου της Ζαπορίζια» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Καλούνται, επίσης, «όλα τα μέρη της σύγκρουσης» στην Ουκρανία να «τηρήσουν απαρέγκλιτα το διεθνές ανθρωπιστικό Δίκαιο».
Η συνάντηση έμοιαζε να καταλήγει σε αδιέξοδο
Μια ημέρα νωρίτερα, η συνάντηση Μακρόν - Τζιπίνγκ έμοιαζε να καταλήγει σε φιάσκο. Οι μεγάλες προσδοκίες για τη συνάντηση με τον ομόλογός του της Κίνας έδειχναν να μην επαληθεύονται, με τον Τζιπίνγκ να επιμένει στη στάση που έχει υιοθετήσει για τον πόλεμο στη Ρωσία και να δυσανασχετεί, αρκετές φορές, με όσα έλεγε δημόσια ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος συνοδευόταν από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια προσπάθεια πολιτικού συμβολισμού ότι η ΕΕ είναι ενωμένη και ισχυρή. Ωστόσο, η πρόεδρος της Κομισιόν «έφαγε πόρτα», καθώς δεν συμμετείχε στις συναντήσεις.
Ο Μακρόν μετέβη στην Κίνα, ελπίζοντας να πιέσει τον Τζιπίνγκ να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στη Ρωσία, προκειμένου να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η προσδοκία ήταν να κάνει το Πεκίνο να μιλήσει ενάντια στην απειλή του Κρεμλίνου να φιλοξενήσει πυρηνικούς πυραύλους στη Λευκορωσία.
Δεν απέσπασε καμία τέτοια κουβέντα από το στόμα του Σι.
Χθες, ο Σι επέμεινε στη γραμμή του, λέγοντας ότι «όλες οι πλευρές» έχουν «εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια» και δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι θα χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να βοηθήσει να τερματιστεί η σύγκρουση.
«Η Κίνα είναι πρόθυμη να απευθύνει από κοινού έκκληση με τη Γαλλία στη διεθνή κοινότητα να παραμείνει λογική και ήρεμη» δήλωσε ο Κινέζος ηγέτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, στο Πεκίνο.