Μακρόν για Ερντογάν: Σχεδιάζει ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας
«Ρουκέτες» κατά της Άγκυρας εξαπέλυσε ο Γάλλος πρόεδρος την παραμονή της συνόδου κορυφής της ΕΕ όπου θα συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε για τουρκική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, το 2022 και κατηγόρησε την Τουρκία ότι διαδίδει ψεύδη, μέσω των ΜΜΕ που ελέγχει.
«Θα υπάρξουν προσπάθειες παρέμβασης στις επόμενες (γαλλικές) προεδρικές εκλογές», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του στο δίκτυο France 5. «Το θεωρώ απαράδεκτο. Καταγράφεται. Oι απειλές δεν συγκαλύπτονται».
Η ανάμιξη, ανέφερε, θα είναι με τη μορφή «παιχνιδιού για την κοινή γνώμη» – πιθανόν μία αναφορά στην τουρκική διασπορά στη Γαλλία και στην επιρροή της Άγκυρας μέσω ενός δικτύου σχολείων, τεμενών και οργανώσεων στα γαλλικά εδάφη, παρατηρεί το πρακτορείο Bloomberg.
«Πολιτική ψευδών»
Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε την Τουρκία για διαστρέβλωση των σχολίων του για το Ισλάμ, τον περασμένο Οκτώβριο, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων στη Γαλλία από ισλαμιστές εξτρεμιστές. «Πολύ ξεκάθαρα, το περασμένο φθινόπωρο υπήρξε μια πολιτική ψευδών», τόνισε. «Τα σχόλιά μου παραποιήθηκαν και η Γαλλία παρουσιάστηκε ως χώρα που έχει πρόβλημα με το Ισλάμ».
«Ψεύδη του κράτους, ψεύδη των μέσων μαζικής ενημέρωσης που ελέγχονται από το τουρκικό κράτος, εξαπλώνονται από ορισμένα μεγάλα δίκτυα, που ελέγχονται από το Κατάρ», κατήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι έχει θέσει το θέμα και στον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, στενό σύμμαχο του Τούρκου προέδρου Ταγίπς Ερντογάν.
«Δεν θα υποχωρήσουμε σε εκβιασμό»
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Γαλλία δεν θα υποχωρήσει ποτέ σε «εκβιασμό», αλλά παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί με την Άγκυρα στο μεταναστευτικό. «Αν κάποια ημέρα λέγαμε “δεν μπορούμε πια να συνεργαζόμαστε, τέρμα οι συζητήσεις”, ανοίγουν τις πύλες τους και θα έχετε τρία εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία».
Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε, επίσης, πως «πρέπει να αποσαφηνιστεί» η συμπεριφορά της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τις ενέργειες της Άγκυρας στη Λιβύη. «Η Τουρκία δεν κράτησε το λόγο της, έστειλε ξένους μαχητές, έστειλε το στρατό της. Ασκώ μεγάλες πιέσεις», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, «ώστε να έχουμε τώρα αποχώρηση» από την περιοχή.
«Σημείωσα από την αρχή του έτους την επιθυμία του προέδρου Ερντογάν για επαναπροσέγγιση. Θέλω να πιστεύω ότι είναι κάτι εφικτό», δήλωσε ο Μακρόν, σε μία αναφορά στις επικοινωνίες που είχε τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο με τον Τούρκο πρόεδρο, έπειτα από μία εξαιρετικά τεταμένη περίοδο στις διμερείς σχέσεις, σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων: από το Ισλάμ, έως την Ανατολική Μεσόγειο. «Όμως, δεν μπορεί να υπάρξει επαναπροσέγγιση, όταν υπάρχουν αμφισημίες», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος. «Δεν θέλω επαναπροσέγγιση, με μια καλύτερη σχέση, όταν υπάρχουν τέτοιοι ελιγμοί».