Μακρόν: Διέκοψαν ομιλία του στην Ολλανδία - Ανάρτησαν πανό
Μετ´επεισοδίων ξεκίνησε η διήμερη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Ολλανδία, όπου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Χάγη, προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Nexus, αναγκάστηκε να σταματήσει για λίγο όταν νεαρά άτομα από το ακροατήριο άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της μεταρρύθμισης του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος.
Στη συνέχεια, ξεδίπλωσαν πανό όπου έγραφαν στα αγγλικά: «Νομίζω ότι χάσαμε κάτι: πού είναι η γαλλική δημοκρατία;», «Παρακάμψατε ξανά τη Βουλή», «Δεν τηρείται η σύμβαση για το κλίμα», «Πότε θα ακούσετε τα εκατομμύρια των ανθρώπων στο δρόμο;» κ.α. Ένα άλλο πράσινο πανό έγραφε: «Πρόεδρος της βίας και της υποκρισίας».
Ο Γάλλος πρόεδρος, απευθυνόμενος προς τα άτομα που διέκοψαν την ομιλία του και τα οποία η ολλανδική αστυνομία απομάκρυνε στη συνέχεια από την αίθουσα, είπε πως «μπορώ να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις για το τι συζητάμε στη Γαλλία», ότι «η δημοκρατία είναι ένα μέρος όπου μπορεί κανείς να διαδηλώσει», αλλά και ότι «την ημέρα που θα πεις στον εαυτό σου πως όταν διαφωνείς με νόμο που έχει ψηφιστεί ή με ανθρώπους που έχουν εκλεγεί, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, θέτεις σε κίνδυνο τη δημοκρατία».
Η Γαλλία κατακλύζεται από μια βαθιά πολιτική κρίση από τότε που ο Γάλλος πρόεδρος ενέκρινε τη χρήση συνταγματικού ελιγμού για να παρακάμψει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο σχετικά με τα σχέδιά του να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62. Σκηνές χάους και αναταραχής έχουν σημαδέψει διαδηλώσεις και απεργίες στη Γαλλία εν μέσω καταγγελιών για βία κατά των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας.
Η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου την Ολλανδία είναι η πρώτη αρχηγού του γαλλικού κράτους μετά το 2000. Ο Εμανουέλ Μακρόν συνοδεύεται από επτά υπουργούς συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ,
Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει κρατικό δείπνο στο Βασιλικό Παλάτι στο 'Αμστερνταμ, καθώς και συνάντηση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρούτε. Οι δύο χώρες θα υπογράψουν ένα «σύμφωνο για την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη» το οποίο θα ενθαρρύνει τη διμερή συνεργασία στους τομείς των ημιαγωγών, της κβαντικής φυσικής και της ενέργειας. Μια αμυντική συμφωνία μέχρι το 2024 είναι επίσης στο τραπέζι. Η Γαλλία είναι ο τρίτος πελάτης (8,1% των εξαγωγών το 2021) και ο όγδοος προμηθευτής (3,6% των εισαγωγών) της Ολλανδίας. Η Ολλανδία είναι ο έβδομος μεγαλύτερος προμηθευτής της Γαλλίας.