Μακρόν: «Αμνηστία» στον Πούτιν - Επαναξιολόγηση της στήριξης στην Ουκρανία
Ίσως να μην είναι δυνατόν ο Βλαντίμιρ Πούτιν να αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη εάν είναι το μόνο πρόσωπο με το οποίο η Δύση πρέπει να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Μιλώντας στη διάσκεψη ηγετών της ΕΕ στη Μολδαβία, ο Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε, επίσης, σχέδια για μια ταχεία διεύρυνση της ΕΕ, συμφιλίωση μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης και έναν οδικό χάρτη με σαφή πορεία για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Μακρόν επέμεινε ότι η Ρωσία έχει χάσει κάθε νομιμότητα, αλλά σημείωσε ότι εάν η εισβολή στην Ουκρανία δεν εκπληρώσει τους στρατιωτικούς της στόχους, θα πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση της φύσης της μελλοντικής ευρωπαϊκής υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, επέμεινε ότι η Ουκρανία υπερασπίζεται όχι μόνο τα σύνορά της, αλλά και αυτά της Ευρώπης.
Η άμυνα της ΕΕ και οι ΗΠΑ
Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της συνέχειας στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ουκρανίας, αλλά είπε ότι η ΕΕ ενισχύοντας τις δικές της άμυνες πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανότητα εκλογής μιας ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης.
Όπως σημειώνει ο Guardian, στις πιο ειλικρινείς δηλώσεις ενός Ευρωπαίου ηγέτη για την ανάγκη διαπραγμάτευσης με τον Πούτιν, ο Μακρόν είπε ότι «αν σε λίγους μήνες έχουμε ένα παράθυρο για διαπραγματεύσεις, το ζήτημα θα είναι μεταξύ μιας δίκης και μιας διαπραγμάτευσης, και έχεις να διαπραγματευτείς με τους ηγέτες που έχεις de facto, και νομίζω ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν προτεραιότητα… Μπορεί να βάλεις τον εαυτό σου σε μια θέση να πει: «Θέλω να πας φυλακή, αλλά είσαι ο μόνος με τον οποίο μπορώ να διαπραγματευτώ».
Επιμένοντας για μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες και συντονισμό, είπε ότι «η ασφάλεια και η σταθερότητά μας δεν πρέπει να μεταβιβάζονται και να αφήνονται στη διακριτική ευχέρεια των ψηφοφόρων των ΗΠΑ».
Αναφερόμενος στον ισχυρισμό που είχε διατυπώσει ο ίδιος πριν από τρία χρόνια, ότι το ΝΑΤΟ βρισκόταν στη δίνη του «εγκεφαλικού θανάτου», ανέφερε ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία ήταν μια κλήση αφύπνισης στην οποία το ΝΑΤΟ έχει ανταποκριθεί καλά. Ωστόσο, επεσήμανε ότι ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ -χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία- δεν επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία.