Μάκης Βορίδης: Η Ελλάδα θα θέσει βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ
Κληθείς να σχολιάσει την καταδίκη από την Αλβανία, του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, προανήγγειλε σκλήρυνση της στάσης της χώρας μας προς τη γείτονα.
Όπως είπε ο κ Βορίδης στο OPEN, στην Αλβανία «υπάρχει όντως θέμα κράτους δικαίου», ενώ μίλησε για τις μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης λέγοντας ότι όταν έγινε στην Ελλάδα η διαβαλκανική διάσκεψη, ο Έντι Ράμα δεν εκλήθη.
Μάλιστα υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο» με την Ελλάδα να λέει ότι «παγώνει» την ενταξιακή διαδικασία για την Αλβανία και πως η απόφαση για τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας οδηγεί την Ελλάδα σε βέτο.
Υπουργείο Εξωτερικών: Δηλώσεις και πράξεις συνηγορούσαν υπέρ της καταδίκης
Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών μιλά, εμμέσως, για ειλημμένη καταδικαστική απόφαση, καθώς είχε κλονιστεί το τεκμήριο της αθωότητας «εξαιτίας έξωθεν δηλώσεων και πράξεων που συνηγορούσαν υπέρ της καταδίκης», μία φράση που φωτογραφίζει ευθέως την πολιτική ηγεσία της χώρας και τον Έντι Ράμα.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
Η σημερινή καταδικαστική απόφαση αλβανικού δικαστηρίου σε βάρος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη εντείνει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την αντικειμενικότητα της διαδικασίας.
Και τούτο λόγω κλονισμού του τεκμηρίου αθωότητας εξαιτίας έξωθεν δηλώσεων και πράξεων που συνηγορούσαν υπέρ της καταδίκης και δεδομένου ότι η τελική ποινή είναι προφανώς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος.
Η δε επιμέτρηση της ποινής, ώστε να μην αποφυλακιστεί, εμποδίζει τον εκλεγμένο δήμαρχο να αναλάβει, έστω σήμερα, τα καθήκοντά του και διατηρεί στη δημαρχία τον ηττηθέντα υποψήφιο, παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσή του.
Η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου. Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας.