Μια περιοχή έρημη που ψάχνει να βρει τους ρυθμούς της και απόγνωση, σε μέρες που ο υδράργυρος «χτυπάει» κόκκινο. Συνωστισμός, μόνο τις στιγμές που ο Ερυθρός Σταυρός αλλά και οι αρμόδιοι μοιράζουν χιλιάδες εμφιαλωμένα νερά. Αυτή είναι η εικόνα που περιγράφουν όσοι βρίσκονται στα δύο χωριά της Μαγνησίας, που οι κάτοικοι τους ξεδιψούσαν εν αγνοία τους με μολυσμένο νερό, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πάνω από εκατό -καταγεγραμμένα- κρούσματα γαστρεντερίτιδας.
Όσοι ζουν στο Στεφανοβίκειο και τον Ριζόμυλο, του Δήμου Ρήγα Φεραίου, θα πρέπει να κάνουν ακόμη λίγη υπομονή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Flash.gr, δηλώνει πως θα προσπαθήσουν να δώσουν το νερό «πίσω» στους κατοίκους μέχρι την Δευτέρα…
«-Σε τι φάση βρισκόμαστε κύριε καθηγητά; Μέχρι και τώρα διανέμεται εμφιαλωμένο νερό στους κατοίκους…
Και θα διανέμεται για μερικές ημέρες ακόμα. Μέχρι να ξεκαθαρίσουμε, να δούμε ακριβώς από που προήλθε η μόλυνση του νερού και να γίνει εξυγίανση του δικτύου. Για να είμαστε σίγουροι, πρέπει να έχουμε αποτελέσματα που να εξασφαλίζουν την καλή ποιότητα του νερού και τότε θα ξαναδοθεί προς κατανάλωση.
-Πότε θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από που προέρχεται το πρόβλημα;
Τις επόμενες δύο ημέρες θα έχουμε μια καλή εικόνα. Και πιστεύω ότι μέχρι την Κυριακή ίσως ή Δευτέρα θα μπορέσουμε να δώσουμε το νερό πίσω στους κατοίκους. Κατανοούμε ότι δυσκολεύονται οι πολίτες, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε μια διαδικασία ούτως ώστε να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που στο τέλος θα δοθεί στην κατανάλωση , να εξασφαλίζει την ποιότητα. Γι αυτό συνεργαζόμαστε με τους τοπικούς φορείς που είναι αρμόδιοι κι έχουμε καλή συνεργασία και με την Περιφέρεια και με την Δήμο. Ακολουθούν τις οδηγίες, οπότε σίγουρα θα έχουμε καλό αποτέλεσμα.»
-Μιλάμε για τις δύο περιοχές, τον Ριζόμυλο και το Στεφανοβίκειο. Υπάρχει φόβος για τις γειτονικές περιοχές;
Όλες έχουν μπει σε ένα πρόγραμμα ενισχυμένης επιτήρησης. Κι αυτή η περιοχή είχε ελεγχθεί τον Απρίλιο από την Περιφέρεια, γιατί έχουμε συμφωνήσει ότι σε όλες αυτές τις περιοχές θα έχουμε ενισχυμένη επιτήρηση. Έχουμε βάλει ένα πρόγραμμα και παρακολουθούμε όλη τη Θεσσαλία.
-Λόγω των πλημμυρών;
Λόγω των προβλημάτων που είχαμε με τα δίκτυα ύδρευσης.»
Μάχη με τον χρόνο για να βρεθεί η «πηγή» του προβλήματος
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δίνεται μια μάχη με το χρόνο ώστε να εντοπιστεί και να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Οι δειγματοληψίες από τις τρεις γεωτρήσεις που καταλήγουν σε δεξαμενή ύδρευσης, επαναλαμβάνονται από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, καθώς το κομβικό είναι να εντοπιστεί από που προέρχεται μας λέει, για να επιδιορθωθεί με ασφάλεια…
«-Πώς ακριβώς μπορεί να διορθωθεί ένα τέτοιο πρόβλημα;
Εξαρτάται από που προέρχεται το πρόβλημα. Αν είναι από το περιφερειακό δίκτυο, αν είναι από γεώτρηση , αν είναι κάτι μεμονωμένο που συνέβη, αν είναι κάτι πιο μόνιμο και τώρα είναι η σαλμονέλα, αύριο μπορεί να είναι κάτι άλλο… Αν δηλαδή μια γεώτρηση έχει πρόβλημα -ενώ θα έπρεπε να είναι φτιαγμένη με τέτοιον τρόπο ούτως ώστε να είναι απόλυτα ασφαλής- θέλει συχνή παρακολούθηση. Πρέπει να την επιτηρήσουμε κι αν δούμε ότι υπάρχει θέμα πρέπει να σταματήσει τελείως, να κλείσει.
-Θυμίστε μας πόσες γεωτρήσεις υπάρχουν που δίνουν νερό στις περιοχές αυτές;
Είναι τρεις γεωτρήσεις . Ελέγξαμε ήδη και τις τρεις , θα τις ελέγξουμε ξανά και θα δούμε. Αν κάποια δεν είναι κατάλληλη, θα δώσουμε ιδιαίτερες οδηγίες.
-Αν ωστόσο το πρόβλημα προέρχεται από το δίκτυο;
Αυτό είναι κάτι άλλο. Θα δούμε αν ήταν βλάβη στο δίκτυο και έγινε εισχώρηση λυμάτων στο δίκτυο, αλλά εδώ είχαμε και στη δεξαμενή θέμα. Θα την καθαρίσουμε τώρα τη δεξαμενή με ειδικές διεργασίες που γίνονται . Γίνεται εξυγίανση του δικτύου, από τη γεώτρηση μέχρι τον τελικό αποδέκτη.
-Είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες αυτές οι διαδικασίες;
Είναι χρονοβόρες ναι, γιατί πρέπει σε κάθε βήμα να πιστοποιείς ότι δούλεψε η διαδικασία. Σε κάθε βήμα που κάνεις, παίρνεις δείγμα για να δεις ότι δούλεψε η διαφορετική ενέργεια. Ότι έγιναν όλα σωστά.
-Μέχρι και τη βρύση του καταναλωτή δηλαδή;
Ακριβώς!»
Ακόμα και οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο σε παρόμοιες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν και συνεπώς κι αυτή η παράμετρος θα ελεγχθεί, μας λέει ο κύριος Χατζηχριστοδούλου…
«-Αναφέρατε πριν κάτι για καιρικό φαινόμενο. Υπάρχει περίπτωση το πρόβλημα να συνδέεται με τις πλημμύρες που είχαν σημειωθεί στην περιοχή (στη λίμνη της Κάρλας) εξαιτίας της κακοκαιρίας «Daniel»;
Όχι, τώρα πρόσφατα είχανε μια μπόρα. Όταν έχουμε ξηρασία και μετά από ένα διάστημα πέφτουν εντατικές βροχές, το έχουμε δει και άλλες φορές και σε πηγές, να δημιουργείται πρόβλημα.
-Συνεπώς το πρόβλημα αυτό είναι κάτι που το συναντάτε. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρό για εσάς…
Όχι, αλλά όμως όχι σε γεωτρήσεις που θεωρείται ότι είναι βαθιές και δεν δημιουργείται πρόβλημα. Το βλέπουμε πολύ συχνά σε πηγές. Εδώ όμως οι περιοχές αυτές δεν παίρνουν νερό από πηγές.
-Άρα το αποκλείουμε το καιρικό φαινόμενο;
Όχι, δεν το αποκλείουμε το καιρικό φαινόμενο γιατί και στις γεωτρήσεις παίζουν πολλά πράγματα ρόλο, όπως το βάθος τους, πόσο καλά είναι στεγανοποιημένες και άλλες παράμετροι φυσικά.»
Πότε δεν χρησιμοποιούμε το νερό. Τι συμβουλεύει ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ
Υπομονή και προσοχή συστήνει ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ στους κατοίκους αυτών των περιοχών. Το νερό προς το παρόν δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Σε καμία περίπτωση για κατανάλωση αλλά ούτε για το μπάνιο τους, ενώ αν αυτό είναι μονόδρομος τότε θα πρέπει να το έχουν βράσει οι κάτοικοι για αρκετά λεπτά πριν να το χρησιμοποιήσουν για την προσωπική τους υγιεινή.
«-Υπάρχουν κάτοικοι που λένε ότι βράζουν το νερό, γιατί οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να προσέξουν και την προσωπική τους υγιεινή, να κάνουν ένα μπάνιο κλπ.
Καλά κάνουν. Και να γνωρίζουν πως πρέπει να κοχλάσει το νερό για τρία λεπτά, τουλάχιστον!
-Άρα είναι ασφαλές στη συνέχεια, να μπορέσουν να κάνουν με αυτό το νερό ένα μπάνιο;
Ναι, ναι. Τουλάχιστον για το φορτίο ναι.»
Όσο για το τι είναι αυτό που θα πρέπει να μας θορυβήσει ως προς την ποιότητα του νερού που τρέχει από τη βρύση του σπιτιού μας και το οποίο καταναλώνουμε;
«-Όταν βάλουμε ένα ποτήρι νερό, τι είναι αυτό που θα μπορούσε να μας θορυβήσει και να πούμε ότι κάτι δεν πάει καλά με το νερό;
Αυτό που μπορεί να δούμε είναι να είναι θολό το νερό. Όταν βλέπουμε θολό νερό δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ. Κι αυτό συμβαίνει πολλές φορές όταν έχει διακοπή. Κι αυτό είναι ένα άλλο θέμα, γιατί στις περιοχές αυτές που συζητάμε, είχαν συχνές διακοπές καθώς εκτελούσαν κάποια έργα. Όταν υπάρχει διακοπή, επειδή χάνεται η πίεση από τις σωληνώσεις ότι πάει στα τοιχώματα μπαίνει μέσα κι έτσι είναι θολό το νερό. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι το καθαρό νερό μπορεί να μην είναι επιμολυσμένο, αλλά το θολό νερό δεν το χρησιμοποιούμε. Δεν το πίνουμε.»