Μαγειρίτσα: Πώς πρέπει να διαλέξουμε τα λαχανικά - Πόσο θα μας κοστίσουν
Και για όσους θέλουν να φτιάξουν μαγειρίτσα δοκιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε τη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη.
Η μαγειρίτσα είναι το αγαπημένο παραδοσιακό αναστάσιμο έδεσμα που συνήθως δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια.
Εκτός όμως από τα μυστικά της συνταγής για να τη φτιάξετε καλό είναι να γνωρίζετε τα υλικά και πόσο θα σας κοστίσουν.
Σε μανάβικο βρέθηκε το πρωί η κάμερα του Action24 για μια αυτοψία των ζαρζαβατικών που απαιτούνται για το αναστάσιμο τραπέζι και συγκεκριμένα για τη μαγειρίτσα. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο καταστήματος οι τιμές στα λαχανικά έχουν υποχωρήσει σε σχέση με δύο εβδομάδες.
Βασικό συστατικό είναι τα μαρούλια στα 58 λεπτά το ένα, κρεμμυδάκια 90 λεπτά το ματσάκι και 60 λεπτά το ματσάκι άνιθο, ενώ κάποιοι βάζουν αντίδια και σέσκουλα που διατίθενται στα 1,45 ευρώ. Σύμφωνα με τον υπολογισμό για τα λαχανικά απαιτούνται για την παρασκευή της μαγειρίτσας περί τα 3 ευρώ.
Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη
Δοκιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε τη συνταγή για μαγειρίτσα του Άκη Πετρετζίκη.
Τα υλικά:
- 1 κιλό συκωταριά, αρνίσια
- 1 κιλό συκωταριά, αρνίσια
- 2 φέτες λεμόνι
- 2 φύλλα δάφνης
- αλάτι
- 10-15 κόκκους πιπεριού
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 2 κλ. δεντρολίβανο
- 50 γρ. λευκό κρασί
- 1 κύβο κότας
- 1 1/2 λίτρο νερό
- 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 μαρούλι
- 1/4 ματσάκι άνηθο
- 100 γρ. ρύζι γλασέ
Για το αυγολέμονο:
- ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
- χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
- 2 αυγά
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
- 1 κ.σ. άνηθο
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
- πιπέρι
- φρέσκο κρεμμυδάκι
Η εκτέλεση
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά να βράσει.
- Βάζουμε μέσα τη συκωταριά, τις φέτες από το λεμόνι, τα φύλλα δάφνης, αλάτι, τους κόκκους από το πιπέρι και αφήνουμε να βράσει για 10-15 λεπτά.
- Αφαιρούμε τον αφρό ανά διαστήματα. Σουρώνουμε και πετάμε το νερό.
- Τοποθετούμε την ίδια κατσαρόλα ξανά σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Κόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στη κατσαρόλα. Προσθέτουμε και το δεντρολίβανο.
- Κόβουμε τη συκωταριά σε μικρά κομμάτια, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 8-10 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον κύβο, το νερό, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά.
- Στη συνέχεια, κόβουμε τα φρέσκα κρεμμύδια σε ροδέλες, το μαρούλι και τον άνηθο σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Το πράσινο μέρος από τα κρεμμύδια και 1 κ.σ. από τον άνηθο τα κρατάμε στην άκρη.
- Προσθέτουμε το ρύζι, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά.
Για το αυγολέμονο:
- Σε ένα μπολ βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
- Βάζουμε αργά 5-6 κουτάλες της σούπας από τον ζωμό της μαγειρίτσας και ανακατεύουμε συνεχόμενα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα ανακινώντας την κατσαρόλα και αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τον άνηθο, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε με ελαιόλαδο, άνηθο, φέτες από λεμόνι και πιπέρι.