«Μάχη» στην Ανδραβίδα: Μαχητικά από 12 χώρες έσκισαν τον ουρανό στον «Ηνίοχο 2025»
Εκτελέστηκαν όλα τα είδη αεροπορικών αποστολών σε σειρά πολύπλοκων σεναρίων υψηλού ρεαλισμού.
Πάνω από 1.300 έξοδοι μαχητικών αεροσκαφών σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Πολυεθνικής Αεροπορικής Άσκησης «Ηνίοχος 2025».
Ημέρα και νύχτα, από την Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, επιχείρησε σχεδόν το σύνολο των μαχητικών αεροσκαφών των ξένων αποστολών, ενώ η πλειοψηφία των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούσε από την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο. Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέστηκαν όλα τα είδη των αεροπορικών αποστολών, υπό έναν έντονο ρυθμό μάχης, καλύπτοντας το σύνολο των σύγχρονων αεροπορικών επιχειρήσεων σε σειρά πολύπλοκων σεναρίων υψηλού ρεαλισμού.
Στον «Ηνίοχο 2025» συμμετείχαν συνολικά 12 χώρες, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων έως τώρα, από αρχής καθιέρωσης της άσκησης ως INVITEX. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν η Γαλλία με Μ-2000, οι ΗΠΑ με F-16, KC-46 και KC-135, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με M2000/9, η Ινδία με SU-30, η Ισπανία με F/A-18 Hornet, το Ισραήλ με G-550, η Ιταλία με Tornado, το Κατάρ με F-15, το Μαυροβούνιο με B- 412, η Πολωνία με F-16 και η Σλοβενία με PC-9. Η ΠΑ συμμετείχε με όλους τους τύπους των μαχητικών αεροσκαφών της, καθώς και ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη.
Επίσης, στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες συνέδραμαν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων. Επιπρόσθετα, η Κύπρος, το Μπαχρέιν και η Σλοβακία συμμετείχαν με ομάδα παρατηρητών.








