Λος Άντζελες: Στους 16 οι νεκροί από την πύρινη λαίλαπα - Τι έφταιξε για τη βιβλική καταστροφή
Στη «μάχη» της κατάσβεσης συνδράμει και το Μεξικό, ενώ οι φωτιές έχουν ήδη κάνει στάχτη πάνω από 150.000 στρέμματα.
Οι πολλαπλές πυρκαγιές που μαίνονται στο Λος Άντζελες όλη την εβδομάδα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 16 ανθρώπους κι εξαπλώνονταν χθες σε περιοχές που ως τώρα είχαν μείνει αλώβητες.
Η ιατροδικαστική υπηρεσία της κομητείας ανακοίνωσε τους νέους θανάτους αργά το βράδυ του Σαββάτου (τοπική ώρα). Ο προηγούμενος προσωρινός επίσημος απολογισμός των θυμάτων έκανε λόγο για 11 νεκρούς.
Ολόκληροι τομείς του δεύτερου μεγαλύτερου αστικού κέντρου των ΗΠΑ καταστράφηκαν: πάνω από 12.000 κατοικίες και πάνω από 150.000 στρέμματα με βλάστηση μετατράπηκαν σε αποκαΐδια. Τοπίο που ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρομοίασε με «σκηνικό πολέμου», με «βομβαρδισμένη» ζώνη.
Παρά τη μαζική κινητοποίηση των πυροσβεστών, οι φλόγες συνέχισαν να εξαπλώνονται, πυροδοτώντας νέες διαταγές για εσπευσμένη απομάκρυνση των κατοίκων στην ανατολική πλευρά και στον τομέα της Πασίφικ Παλισέιντς, ειδικά στη ζώνη όπου βρίσκεται το Getty Center. Κατασκευασμένο εν μέρει από πυρίμαχα υλικά, ιδίως πέτρες, το περίβλεπτο μουσείο φιλοξενεί 125.000 έργα τέχνης.
Οι άνεμοι, που είχαν αρχίσει να εξασθενούν την Παρασκευή, επρόκειτο να ανακτήσουν τη δύναμή τους από χθες Σάββατο το βράδυ, προειδοποίησε η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (FEMA).
«Οι άνεμοι αυτοί, σε συνδυασμό με την ξηρή ατμόσφαιρα και με την ξεραμένη βλάστηση, θα διατηρήσουν την απειλή πυρκαγιάς στην κομητεία του Λος Άντζελες σε υψηλό επίπεδο», τόνισε ο Άντονι Μαρόνι, επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος της κομητείας του Λος Άντζελες.
Πλάνα από τον αέρα στην περιοχή Μάντβιλ Κάνιον εικονίζουν σπίτια στις φλόγες και πύρινο τείχος να γλείφει την πλαγιά λόφου.
Αναζητούνται ευθύνες
Παρότι είναι ακόμη νωρίς για να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για τα αίτια των πυρκαγιών, οι επικρίσεις πολλαπλασιάζονται, ειδικά για το επίπεδο προετοιμασίας και για την αντίδραση των αρχών.
Η αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος του Λος Άντζελες, η Κριστίν Κράουλι, κατήγγειλε στον τηλεοπτικό σταθμό KTTV, μέρος του εθνικού δικτύου του Fox News, ελλείψεις «προσωπικού, μέσων και κεφαλαίων», καταγγέλλοντας ούτε λίγο ούτε πολύ τον δήμο ότι «εγκατέλειψε» τους πυροσβέστες. Δηλώσεις που πολλοί εξέλαβαν ως επίθεση στις δημοτικές αρχές.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες, με παρούσα την κυρία Κράουλι, η δήμαρχος του Λος Άντζελες, η Κάρεν Μπας, υποβάθμισε πάντως τις εντάσεις, διαβεβαιώνοντας πως η τοπική πολιτική ηγεσία, οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και ασφαλείας είναι «όλες στο ίδιο μήκος κύματος».
Στη «μάχη» και το Μεξικό
Η πρόεδρος του Μεξικού, η Κλαούδια Σέινμπαουμ, ανακοίνωσε χθες πως η χώρα της στέλνει «ομάδα για να υποστηρίξει το Λος Άντζελες στη μάχη με τις πυρκαγιές».
Μπροστά στις λεηλασίες που πολλαπλασιάστηκαν σε πυροπαθείς περιοχές και συνοικίες όπου διατάχθηκε εσπευσμένη απομάκρυνση των πολιτών, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 ως τις 06:00 (τοπικές ώρες) στις περιοχές Πασίφικ Παλισέιντς και Αλταντίνα προχθές.
Ο κυβερνήτης της πολιτείας με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη χώρα, της Καλιφόρνιας, ο Δημοκρατικός Γκάβιν Νιούσομ, απαίτησε επίσης προχθές «ανεξάρτητη και πλήρη εξέταση» των υπηρεσιών ύδρευσης του Λος Άντζελες.
Η κυριότερη πυρκαγιά, αυτή που έπληξε το προάστιο Πασίφικ Παλισέιντς, είχε περιοριστεί μόλις κατά το 11% χθες Σάββατο κι εξαπλωνόταν προς ανατολική κατεύθυνση αφού έκανε στάχτη έκταση κάπου 91.000 στρεμμάτων, ενώ η λεγόμενη πυρκαγιά Ίτον είχε περιοριστεί κατά το 15%, σύμφωνα με την πυροσβεστική.
Πέρα από τους 16 νεκρούς, οι αρχές έκαναν λόγο για 13 αγνοούμενους και δεν έκρυβαν πως φοβούνται πως ο απολογισμός των θυμάτων ακόμα πιο βαρύς.
Κίνδυνος σε νερό και αέρα
Ανάμεσα σε αυτούς που είδαν τα σπίτια τους να γίνονται στάχτη ήταν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μελ Γκίμπσον, που δήλωσε στο NewsNation συντετριμμένος διότι το σπίτι του καταστράφηκε στο Μάλιμπου, καθώς και ο επί σειρά ετών παίκτης του NBA, του επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ των ΗΠΑ, σήμερα προπονητής των Λέικερς του Λος Άντζελες, ο Τζέι-Τζέι Ρέντικ.
Κατά τη Νικόλ Πέρι, το σπίτι της οποίας κάηκε στο Πασίφικ Παλισέιντς, κατήγγειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αρχές «εγκατέλειψαν εντελώς» τους κατοίκους.
Σε διάφορους τομείς της αχανούς καλιφορνέζικης μεγαλούπολης, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους — ενίοτε κατά λάθος.
Οι Καλιφορνέζοι καλούνται να κάνουν οικονομία στο νερό: ταμιευτήρες που τροφοδοτούν πυροσβεστικούς κρουνούς και αντλίες άδειασαν εξαιτίας των πυρκαγιών.
Οι υγειονομικές αρχές εξάλλου προειδοποίησαν χθες τους κατοίκους εναντίον των κινδύνων για την υγεία τους που εγείρουν οι καπνοί των πυρκαγιών, προτρέποντάς τους να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω.
Washington Post: Οι 4 λόγοι για τη μεγάλη καταστροφή
Οι φωτιές δεν ήταν σπάνιες στην ευρύτερη περιοχή του Λος Άντζελες της νότιας Καλιφόρνιας, αλλά η ολοκληρωτική καταστροφή που βλέπουμε να εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες είναι πρωτοφανής, αλλά και απόλυτα οδυνηρή για τους κατοίκους.
Αυτό που συμβαίνει φέτος είναι ότι ένα κοκτέιλ καιρικών φαινομένων και χρόνιων προβλημάτων έφεραν την τραγωδία στην πολιτεία, η οποία έχει δαπανήσει τεράστια ποσά για την δασοπυρόσβεση και έχει την μεγαλύτερη πυροσβεστική υπηρεσία στον κόσμο.
Παρά το ότι οι Αρχές ζητούν από τους κατοίκους να προετοιμαστούν με κάποιο τρόπο, όπως για παράδειγμα καθαρίζοντας τις αυλές τους, πολλοί αμέλησαν ή αγνόησαν τις εκκλήσεις.
Η Washington Post καταγράφει τέσσερα αίτια που προκάλεσαν ανυπολόγιστη καταστροφή και σάρωσαν ολόκληρες κοινότητες μέσα σε λίγα λεπτά.
- Οικόπεδα που δεν καθαρίστηκαν
Πριν απειληθεί ένα σπίτι, οι ειδικοί λένε ότι ένα από τα λίγα βήματα πυροπροστασίας που μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες του είναι ο καθαρισμός της από χόρτα και θάμνους που αποτελούν καύσιμη ύλη.
Στην Καλιφόρνια, οι άνθρωποι που ζουν σε επικίνδυνες περιοχές είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν καθαρή μια ζώνη 1,5 μέτρου (5 πόδια) γύρω από τα σπίτια τους.
Στην πράξη, οι κανόνες δεν τηρούνται ομοιόμορφα. Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών διστάζουν να αφαιρέσουν ξύλινους φράχτες, να ξαναφυτέψουν τους κήπους τους και να κλαδέψουν τα χαμηλότερα κλαδιά στα πεύκα. Αεροφωτογραφίες της γειτονιάς Παλισέιντς που ελήφθησαν πριν από την πυρκαγιά δείχνουν σπίτια περιτριγυρισμένα από πράσινο, ένα συνηθισμένο θέαμα σε πλούσιες περιοχές όπου οι κάτοικοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ιδιωτικότητα.
Εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, εθελοντές στην Αλταντίνα συγκεντρώνονται κάθε άνοιξη για να κόψουν το γρασίδι και να απομακρύνουν τα ζιζάνια γύρω από τη γειτονιά τους. Δεν εκτιμούσαν όλοι οι γείτονες την κίνησή τους – πολλοί δεν έκαναν απολύτως τίποτα.
Δεν λείπουν, όμως, και αυτοί που τα έκαναν όλα σωστά, αλλά το σπίτι τους κάηκε.
- Το πολεοδομικό
Οι κοινότητες που κάηκαν δεν ήταν φτιαγμένες για να μπορούν να αντιμετωπίσουν μεγάλες πυρκαγιές, λένε στην αμερικανική εφημερίδα ειδικοί.
Μάλιστα, οι δύο κοινότητες που κυριολεκτικά ισοπεδώθηκαν από τις πυρκαγιές, η Αλταντίνα και το Πασίφικ Παλισέιντς, χτίστηκαν πριν από δεκαετίες στους πρόποδες βουνών που καίγονται συχνά. Είχαν κατά κύριο λόγο μονοκατοικίες σε στενούς, ελικοειδείς δρόμους, που είναι δύσκολο να εκκενωθούν, αλλά και δύσκολο να τις «υπερασπιστούν» οι πυροσβέστες.
Μερικά από τα πιο επιθυμητά σπίτια στο Παλισέιντς χτίστηκαν ψηλά σε γκρεμούς ή σε βαθιές κοιλάδες που ξεκινούν από τα βουνά και καταλήγουν στον ωκεανό.
Ωστόσο τα σπίτια αυτά ήταν είναι τέλεια ευθυγραμμισμένα με την κατεύθυνση των ανέμων Santa Ana, που σαρώνουν τη νότια Καλιφόρνια με ανέμους 80-100 χιλιομέτρων την ώρα και ριπές που φτάνουν τα 160 χιλιόμετρα την ώρα. Την ώρα της φωτιάς τα σπίτια ήταν εύκολα θύματα των μετώπων που «έτρεχαν» με απίστευτες ταχύτητες.
Αν και η κομητεία λαμβάνει πλέον υπόψη τις πυρκαγιές κατά την εξέταση των πολεοδομικών σχεδίων, σχεδόν το 90% των κατοικιών χτίστηκε πριν από το 1990, προτού τεθούν σε ισχύ οι νέες και πιο αυστηρές απαιτήσεις.
- Η υποχρηματοδότηση
Οι επιστήμονες λένε ότι, ενώ η κλιματική αλλαγή κάνει τις πυρκαγιές μεγαλύτερες και πιο καταστροφικές. Η σοβαρότητα των πυρκαγιών αυξήθηκε μάλιστα στην Καλιφόρνια κατά 30% μεταξύ της δεκαετίας του ‘80 και του 2010. Υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει σε αυτές: οι κρατικές και τοπικές πολιτικές.
Για πάνω από έναν αιώνα οι ομοσπονδιακές πολιτικές απαιτούσαν την κατάσβεση όλων των πυρκαγιών, όσο μικρές κι αν ήταν, γεγονός που συνέβαλε στη συσσώρευση νεκρής βλάστησης. Σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο η προσέγγιση έχει αλλάξει καθώς επιστρατεύουν την αραίωση και τις ελεγχόμενες πυρκαγιές για την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης.
Αυτή όμως είναι δαπανηρή εργασία και σε ομοσπονδιακό επίπεδο υποχρηματοδοτημένη.
- Έλλειψη νερού
Το σύστημα ύδρευσης του Λος Άντζελες ποτέ δεν σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση των πυρκαγιών και αυτό φάνηκε όταν ξέσπασαν πολλαπλές πυρκαγιές και δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει.
Αντίθετα, προοριζόταν για την παροχή νερού σε σπίτια και επιχειρήσεις και για να βοηθήσει τους πυροσβέστες να αντιμετωπίσουν πυρκαγιά σε μια μεγάλη κατασκευή ή πολλά σπίτια και όχι πολλές γειτονιές ταυτόχρονα.
Καθώς τα σπίτια καίγονταν, το νερό συνέχισε να ρέει μέσα από τους σωλήνες τους ακόμη και όταν αυτοί έσπαγαν ή έλιωναν: το σύστημα «αιμορραγούσε».
Ακόμη περισσότερο, κάτοικοι και Αρχές στο Παλισέιντς εξέφρασαν την οργή τους όταν έμαθαν ότι μια μεγάλη δεξαμενή που τροφοδοτούσε με νερό τους τοπικούς κρουνούς είχε τεθεί εκτός λειτουργίας.