Λογαριασμοί ρεύματος: Πτώση στα τιμολόγια Φεβρουαρίου - Μαχαίρι και στις επιδοτήσεις
Οι βελτιωμένες συνθήκες στις ευρωπαϊκές αγορές του φυσικού αερίου με την αποκλιμάκωση του TTF στα επίπεδα των 63 και 65 ευρώ/MWh μειώνουν το κόστος του ρεύματος και αντίστοιχα τις προβλέψεις των προμηθευτών για τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος τον επόμενο μήνα.
Οι πάροχοι αναμένεται να μετακυλίσουν τις μειώσεις στην ελληνική αγορά με αποτέλεσμα, οι ανταγωνιστικές χρεώσεις που θα ανακοινώσουν στις 20 Ιανουαρίου να είναι χαμηλότερες ακόμη και κατά 50% σε σχέση με εκείνες του τρέχοντος μήνα. Μια τέτοια κατάσταση θα οδηγήσει και σε μικρότερες επιδοτήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης.
Ειδικότερα η ονομαστική τιμή που θα δώσουν οι προμηθευτές εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθεί ακόμη και στα επίπεδα των 0,20 με 0,22 ευρώ/kWh, όταν για τον Ιανουάριο το εύρος ήταν από τα 0,35 έως τα 0,49 ευρώ/kWh.
Οι επιδοτήσεις που έδωσε στη συνέχεια το ΤΕΜ οδήγησαν τις τελικές τιμές καταναλωτή σε ένα εύρος τιμών από 0,03 έως και 0,15 ευρώ/kWh.
Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις τότε οι επιδοτήσεις που θα ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα οδηγήσουν τις τελικές τιμές ρεύματος σε επίπεδα του καλοκαιριού του 2021.
Οι μεγάλες μειώσεις του TTF δεν πέρασαν άμεσα στη λιανική της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Κι αυτό επειδή οι πωλητές του φυσικού αερίου προς τους ηλεκτροπαραγωγούς τιμολογούν με βάση τις τιμές του προηγούμενου μήνα.
Τον Φεβρουάριο αναμένεται οι εταιρείες ρεύματος να ενσωματώσουν τις μειώσεις και τότε θα περάσει το όφελος στην κατανάλωση από τη μεγάλη βουτιά του φυσικού αερίου.
Το TTF από τις 15 Δεκεμβρίου, όταν και ήταν στα 135 ευρώ/MWh, έχει βουτήξει πάνω από 50% στα επίπεδα των 63 ευρώ/MWh.
Η ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το φυσικό αέριο. Το ορυκτό καύσιμο αντιστοιχεί στο περίπου 40% του ενεργειακού μείγματος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος. Συνεπώς οι όποιες μεταβολές στο αέριο και ιδίως όταν αυξάνεται το κόστος του επηρεάζουν σημαντικά τις χρεώσεις.