Λογαριασμοί ρεύματος: Πρεμιέρα για το νέο σύστημα τιμολόγησης - Ανεξέλεγκτες οι τιμές στην ενέργεια
Πρεμιέρα σήμερα (01.07.2022) για το νέο σύστημα τιμολόγησης για το ηλεκτρικό ρεύμα με τους καταναλωτές πάντως να μπορούν διαπιστώσουν, την όποια αποτελεσματικότητά του, από την 1η Αυγούστου και μετά με την λήψη των πρώτων λογαριασμών.
Ωστόσο, οι τιμές στην χονδρική για τον ηλεκτρικό ρεύμα που συνδέονται με τις αντίστοιχες στο φυσικό αέριο τον τελευταίο μήνα όχι απλώς δεν δίνουν ενδείξεις αισιοδοξίας αλλά αντιθέτως προκαλούν δέος και έντονο προβληματισμό.
Πανάκριβη η ενέργεια
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η imerisia.gr σε δημοσίευμά της, άλμα 78% από τα χαμηλά του Ιουνίου, που ήταν στις 8 του μήνα, κατέγραψε χθες η τιμή του φυσικού αερίου σημειώνοντας μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη, ιστορικά άνοδο σε ένα μήνα.
Χθες έκλεισε στα 145,370 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στις 8 Ιούνιο ήταν στα 81,4. Αν ληφθεί υπόψη η συνολική άνοδος του μήνα, προσγειώνεται μεν λίγο χαμηλότερα στο 54%, αλλά και πάλι παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Στις 31 Μαΐου η τιμή του φυσικού αερίου ήταν στα 94,328 ευρώ.
Συνακόλουθα η πορεία αυτή του φυσικού αερίου πυροδοτεί και την εκτόξευση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα, Παρασκευή 1/07/2022, διαμορφώθηκε στα 351,70 ευρώ/MWh.
Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 401,65 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 269,79 ευρώ/MWh.
Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 409,44 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 15,8%, το φυσικό αέριο 42,7% τα υδροηλεκτρικά 6%, οι εισαγωγές 3,2% και οι ανανεώσιμες 27,3%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 29,173 MWh και οι εισαγωγές στις 6,487 MWh.
Σε σχέση με την περυσινή μέση τιμή του Μαΐου, η χθεσινή τιμή κινήθηκε υψηλότερα κατά 450%.
Τα τιμολόγια του Αυγούστου
Σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον για τις τιμές ενέργειας, οι εταιρείες προμήθειας καλούνται στις 10 Ιουλίου να προσδιορίσουν τα τιμολόγιά τους για τον Αύγουστο. Όπως πρόσφατα ανέφεραν και με ανακοίνωση του Συνδέσμου τους, το νέο σύστημα αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις τις τελικές χρεώσεις των καταναλωτών, εφόσον επιβάλλεται η ενσωμάτωση του κινδύνου των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στα προσφερόμενα τιμολόγια.
Δηλαδή δεν θα πληρώνει ο καταναλωτής μόνο το κόστος της ενέργειας, αλλά και τον κίνδυνο μελλοντικής αύξησης της τιμής, ο οποίος, στη σημερινή συγκυρία, κάθε μέρα είναι και μεγαλύτερος.
Συνεχής άνοδος στο αέριο, ανησυχία για τον χειμώνα
Οι μεγάλες μειώσεις στις παραδόσεις του ρωσικού αερίου έχουν οδηγήσει σε μείωση της προσφοράς στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καταγράφεται περιορισμένη ζήτηση για αέριο και παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
Σ’ αυτή την ανοδική τάση των τιμών, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η δυσκολία των χωρών να γεμίσουν τις αποθήκες αερίου ενόψει του δύσκολου χειμώνα (στόχος να καλυφθεί το 90% της χωρητικότητας έως την 1η Νοεμβρίου), αλλά και να πείσουν τους πολίτες να κάνουν «εκπτώσεις» στην κατανάλωση.
Ο αντίκτυπος αυτής της κατάστασης είναι διάχυτος σ’ όλη την οικονομία, με τους αναλυτές να προειδοποιούν για τον κίνδυνο ύφεσης (εφόσον η Ρωσία κλείσει τις κάνουλες της ενέργειας) και τις εταιρείες ηλεκτρισμού να αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γερμανικού ενεργειακού γίγαντα Uniper, ο οποίος βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση για το ενδεχόμενο ενός πακέτου διάσωσης, καθώς η Gazprom παρέδωσε μόλις το 40% των συμφωνηθέντων ποσοτήτων αερίου. Αυτό ανάγκασε τη Uniper να αγοράσει αέριο από την -σαφώς ακριβότερη- αγορά μετρητών (spot market).