Λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου με αυξήσεις που σοκάρουν
Δυσβάστακτο γίνεται πλέον το βάρος για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από τους λογαριασμούς ρεύματος. Οι αυξήσεις είναι μεγάλες και φαίνονται στους λογαριασμούς που παίρνουν οι καταναλωτές, ενώ υπάρχουν αυξήσεις τόσο στο φυσικό αέριο, όσο και στο πετρέλαιο.
Από μια προσεκτική ματιά στο λογαριασμό ρεύματος βλέπει κανείς ότι ο καταναλωτής θα πλήρωνε κατά σχεδόν 40% χαμηλότερα από το κόστος που πληρώνει σήμερα σε μηνιαία βάση εάν μέσω του λογαριασμού χρεωνόταν μόνο για την προμήθεια, τη μεταφορά και τη διανομή του ρεύματος που καταναλώνει.
Το επιπλέον αυτό 40% αντιστοιχεί κατά ένα μέρος σε δύο ακόμη ρυθμιζόμενες χρεώσεις που δεν συνδέονται άμεσα με το ρεύμα και σε φόρους και τέλη υπέρ τρίτων.
Ήδη καταναλωτές αναρτούν στα social media, όπως το Twitter, λογαριασμούς - φωτιά
Υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος σε εστίαση, φούρνους, ζαχαροπλαστεία
Κατηγορίες καταστημάτων που πλήττονται άμεσα από το νέο κύμα ακρίβειας, είναι κυρίως αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια που έχουν υψηλές καταναλώσεις. Η σύγκριση λογαριασμών ρεύματος από πέρυσι είναι αποκαλυπτική του μεγέθους των ανατιμήσεων που έγιναν και που θα συνεχιστούν.
Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος», με πραγματικά παραδείγματα λογαριασμών που παραλαμβάνουν αυτόν το μήνα επιχειρήσεις της Αχαΐας.
Ο Δημήτρης Φάκαλος, επιχειρηματίας της εστίασης, είπε στην «Π» ότι καλείται να πληρώσει αύξηση κόστους 75% για αύξηση κατανάλωσης μόλις 6,35%!
Αιτία της αύξησης οι «συμπληρωματικές χρεώσεις»
Ο Επαμεινώνδας Ανδρεόπουλος, πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Πάτρας, είπε στην «Π» ότι τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων του κλάδου έχουν αυξηθεί πάνω από 50%. «Πολλοί συνάδελφοι παίρνουν τους λογαριασμούς ρεύματος και τραβάνε τα μαλλιά τους. Το ντίζελ κίνησης που χρησιμοποιώ για τον φούρνο έχει φτάσει και αυτό στα ύψη με 1,50 ευρώ το λίτρο. Οι πρώτες ύλες, έχουν ανατιμηθεί και αυτές. Φυσικά θα υπάρξουν αυξήσεις στα προϊόντα, πλέον αυτών που έχουν ήδη γίνει» είπε ο κ. Ανδρεόπουλος.
Ο αρτοποιός – ζαχαροπλάστης Κώστας Τηλιγάδης τονίζει στην «Π», ότι…«θα κλάψει κόσμος», αφού δεν είναι δυνατόν η ενέργεια, ως κοινωνικό αγαθό, να στερείται από τον επαγγελματία και το νοικοκυριό. «Να μην έχουμε να πληρώσουμε το ρεύμα για να δουλέψουμε ή για να ζεσταθούμε;». Ο Κώστας Τηλιγάδης θεωρεί υπεύθυνη την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για την σημερινή κατάσταση. «Μας έλεγαν ότι θα είχαμε μείωση τιμών και αντ’ αυτού, βλέπουμε το αντίθετο αποτέλεσμα και την ίδια στιγμή χαρίζουν πακτωλούς χρημάτων από το ταμείο ανάκαμψης και σβήνουν εκατ. ευρώ από μεγαλοεπιχειρηματίες».
Αγρότες και κτηνοτρόφοι βλέπουν ήδη σημαντικές επιβαρύνσεις
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», μια σύγκριση ανάμεσα σε έναν λογαριασμό του περασμένου Ιουνίου και Ιουλίου και ενός σημερινού, δείχνει το μέγεθος της επιβάρυνσης, αφού ακόμα και με μειωμένη κατανάλωση σήμερα, λόγω της εκπνοής της «αρδευτικής» περιόδου το ποσό είναι υψηλότερο.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα αγελαδοτρόφου, ο οποίος υπολογίζει στο 1,5 λεπτό την επιβάρυνση της ΔΕΗ στο κόστος παραγωγής ενός κιλού γάλακτος. Με κατανάλωση 33.000 kW τον Ιούλιο, κατέβαλε το ποσό των 3.000 ευρώ περίπου για την ενέργεια που κατανάλωσε, όταν ακόμα χρειαζόταν να ποτίζει τις εκτατικές καλλιέργειες που υποστηρίζουν τη μονάδα του. Τον Αύγουστο, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, για 30.000 κW, η ΔΕΗ χρέωσε 4.100 ευρώ, ενώ ο τελευταίος λογαριασμός για κατανάλωση 20.000 kW ανέρχεται στα 3.420 ευρώ.
«Ακόμα και αν υπάρξει κάποια αύξηση στα συμβόλαια με τη βιομηχανία, αυτή έχει φύγει κατευθείαν στη ΔΕΗ» σχολιάζει ο ίδιος στο agronews.gr. Αντίστοιχα παραδείγματα καταφθάνουν και από εκμεταλλεύσεις που δραστηριοποιούνται στη φυτική παραγωγή, με τον αναλυτικό λογαριασμό να γράφει γύρω στα 1.400 ευρώ για την κατανάλωση και άλλα τόσα για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, έχοντας μάλιστα αφαιρεθεί η έκπτωση φόρου.
Η επιμονή των ετήσιων υψηλών του καλοκαιριού ακόμα και σε περιόδους ήπιας κατανάλωσης, περιπλέκει περαιτέρω τη λειτουργία αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σε μια περίοδο που διαμορφώνονται ιστορικά υψηλά και στις υπόλοιπες εισροές. Να σημειωθεί ότι η λήξη ισχύος της ρήτρας αναπροσαρμογής είναι κάτι το οποίο θα αποφασιστεί από την ίδια την εταιρεία, η οποία δεν διευκρινίζει τη διάρκεια. Υπό αυτήν την έννοια, ήδη εκφράζονται ανησυχίες για το κόστος παραγωγής από τον Μάιο και μετά, όταν οι γεωτρήσεις θα πάρουν πάλι μπρος.
H ρήτρα αναπροσαρμογής είναι μηχανισμός αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας και αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η έκπτωση 30% της ΔΕΗ μαζί με την επιδότηση στις καταναλώσεις έως 300kWh, δε μπορούν να αντισταθμίσουν την επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ειδικά σε περιπτώσεις εκμεταλλεύσεων με υψηλή κατανάλωση, καθώς αν η τιμή χονδρεμπορικής είναι υψηλή, το κόστος έτσι κι αλλιώς αυξάνεται. Να σημειωθεί ότι οι τιμές του ρεύματος στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο οπότε το τελικό κόστος θα είναι αρκετά μεγαλύτερο.
https://www.youtube.com/watch?v=Ny8nYOZdeUg