Lockdown Βρετανία: Τα «κλειδιά» της άρσης των περιοριστικών μέτρων [vid]
Στις 21 Ιουνίου 2021 η Μεγάλη Βρετανία θέλει να βάλει τέλος στο lockdown. Το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού αποτελείται από τέσσερα στάδια με ημερομηνίες - «κλειδιά»: 8 και 29 Μαρτίου, 12 Απριλίου, 17 Μαΐου και 21 Ιουνίου. Μετά από κάθε στάδιο θα μεσολαβεί διάστημα 5 εβδομάδων, καθώς απαιτούνται 4 εβδομάδες ώστε να φανούν οι επιπτώσεις της χαλάρωσης των μέτρων και να αναλυθούν τα δεδομένα, καθώς και μια εβδομάδα περιθώριο για την ενημέρωση του βρετανικού λαού. Όπως επισήμανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, για την εφαρμογή κάθε σταδίου θα δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα «στα δεδομένα και όχι στις ημερομηνίες».
Οι τέσσερις προϋποθέσεις για την εφαρμογή των σταδίων
- Η ομαλή διεξαγωγή του εμβολιαστικού προγράμματος
- Στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι τα εμβόλια μειώνουν τη θνησιμότητα και τον αριθμό των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ.
- Η μεταδοτικότητα του ιού δεν οδηγεί σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία
- Οι νέες μεταλλάξεις του ιού δεν θα θέσουν σε κίνδυνο το σχέδιο άρσης περιορισμών
https://www.youtube.com/watch?v=2Tsg1RbWMPQ
Ποια θα είναι τώρα τα τέσσερα στάδια;
ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ: Από τις 8 Μαρτίου, πλήρες άνοιγμα όλων των σχολείων με όλες τις εξωτερικές σχολικές δραστηριότητες. Συνάντηση δύο ατόμων σε εξωτερικούς χώρους για οποιαδήποτε δραστηριότητα, όπως καφέ ή πικνίκ. Από τις 29 Μαρτίου, εξωτερικές συναντήσεις για μέχρι 6 άτομα ή παραπάνω αν είναι από διαφορετικά νοικοκυριά. Εξωτερικές δραστηριότητες, όπως τέννις ή μπάσκετ και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ: Από 12 Απριλίου, ενεργοποιείται η οικονομία με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, των γυμναστηρίων, των κέντρων προσωπικής φροντίδας.
ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ: Από 17 Μαΐου, άνοιγμα ξενοδοχείων και εσωτερικών χώρων διασκέδασης, όπως σινεμά, θέατρα, μουσεία, παμπ.
ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΤΑΔΙΟ: Από 21 Ιουνίου, πλήρης άρση όλων των περιορισμών κοινωνικών επαφών.
Χωρίς δεσμευτικές διευκρινίσεις
Και ενώ η διαχείριση του εμβολιαστικού προγράμματος αλλά και του σχεδίου εξόδου της χώρας από το lockdown έτυχε ευρείας αποδοχής, δεν έλειψαν οι πιέσεις και οι εντάσεις εντός του κοινοβουλίου από το αντίπαλο κόμμα αλλά και από τους κόλπους των συντηρητικών, ιδιαίτερα για τον τομέα της οικονομίας.
Ο Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της ομιλίας του διευκρίνισε ότι «η κυβέρνηση θα στηρίξει την οικονομία με ό,τι και αν χρειαστεί» ενώ στις ερωτήσεις των βουλευτών απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, παραπέμπτοντας στον αρμόδιο υπουργό Ρίσι Σουνάκ.
Την ίδια ώρα, θολό παραμένει το τοπίο για τα διεθνή ταξίδια και για την εφαρμογή του «εμβολιαστικού διαβατηρίου», αφού τα δύο αυτά θέματα βρίσκονται υπό εξέταση και περισσότερες πληροφορίες ενδέχεται να δοθούν στις 12 Απριλίου, ημερομηνία έναρξης του δεύτερου σταδίου.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Μπόρις Τζόνσον ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει αξιόπιστη διαδρομή προς ένα κόσμο χωρίς covid-19 και πάντα κάθε χαλάρωση μέτρων θα φέρνει αύξηση στους θανάτους» με τον καθηγητή Κρις Γούιτι να επιβεβαιώνει ότι «ο κορονοϊός θα παραμείνει και θα πρέπει να μάθουμε να τον αντιμετωπίζουμε στο μέλλον ως γρίπη ή πνευμονία».
Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πλήρως ότι το σχέδιο δεν θα είναι αναστρέψιμο, αλλά τόνισε ότι αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης και έκλεισε την ομιλία του με το μήνυμα ότι «αυτό το σχέδιο είναι μονόδρομος προς την ελευθερία».
Πηγή DW