Lockdown: Τσικνοπέμπτη με νέα αυστηρά μέτρα - Οι αλλαγές στα sms - Η απαγόρευση κυκλοφορίας [vids]
Με τους πολίτες να βρίσκονται στα όρια της... νευρικής κρίσης ή της κατάθλιψης, και να προσπαθούν να βρουν ισορροπίες και αντοχές μέσα στην ψυχολογική κούραση και την οικονομική και υγειονομική ανασφάλεια, αλλάζουν όλα από το πρωί της Πέμπτης 4 Μαρτίου 2021 και έως τις 16 Μαρτίου 2021. Η χώρα εισέρχεται σε πιο αυστηρό lockdown προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού.
Την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.702 νέα κρούσματα, 431 διασωληνωμένους και 40 νεκρούς. Η εφαρμογή των νέων μέτρων ξεκινά το πρωί της Τσικνοπέμπτης, η οποία φέτος δεν είναιι εντελώς διαφορετική, με ακόμη πιο σκληρούς περιορισμούς.
Μετακινήσεις με SMS - Τι αλλάζει στους κωδικούς «2», «3» και «6»
Αναπροσαρμογές στους κωδικούς μετακίνησης (sms) 2, 3 και 6 προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα από τις 6 το πρωί της Πέμπτης 4 Μαρτίου 2021 και μέχρι την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί, το πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας αναπροσαρμόζεται ως εξής:
- Στο SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.
- Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.
- Ακόμη, όσον αφορά τον κωδικό (sms) 4, την περίπτωση δηλαδή της μετακίνησης για παροχή βοήθειας, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα ελεγκτικά όργανα από αύριο εντέλλονται να ζητήσουν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.
Τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας - Νέες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο»
Εν τω μεταξύ, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τις νέες περιοχές που προστίθενται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας. Συγκεκριμένα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες:
- Αχαΐας,
- Αρκαδίας,
- Θεσσαλονίκης,
- Λάρισας,
- Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι),
- Φθιώτιδας,
- Αργολίδας,
- Κορινθίας,
- Θεσπρωτίας,
- Άρτας,
- Σάμου,
- Βοιωτίας,
- Χίου,
- Αιτωλοακαρνανίας,
- Ρόδου,
- Ηρακλείου και
- Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο).
Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.
Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο). Τα μέτρα ισχύουν από τις 6 το πρωί της Πέμπτης 4 Μαρτίου 2021 έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021 στις 6 το πρωί, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, όπου τα μέτρα θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 6 Μαρτίου 2021, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε την περιοχή.
Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε αλλαγές ως προς το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου πλέον αναπροσαρμόζεται (βαθύ κόκκινο) και θα είναι από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.
Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 7 το απόγευμα.
Το μήνυμα για την Τσικνοπέμπτη
Στόχος των παραπάνω μέτρων, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, είναι ο περιορισμός της κινητικότητας, που αποτελεί βασικό παράγοντα εξάπλωσης της πανδημίας, ενώ προσέθεσε ότι οι έλεγχοι θα είναι αυξημένοι και στις γειτονιές. Ιδιαίτερη έμφαση, όπως είπε, θα δοθεί στους ελέγχους στους χώρους εργασίας, οι οποίοι μαζί με τις συνάξεις στα σπίτια αποτελούν βασικές αιτίες εξάπλωσης πανδημίας. Ακόμη, υπογράμμισε ότι η τήρηση των μέτρων δεν είναι υπόθεση μόνο ή κυρίως των ελεγκτικών μηχανισμών. «Καταλαβαίνουμε την κούραση και τη νέα δύσκολη καθημερινότητα που έχουμε χτίσει. Τους περιορισμούς που μας στερούν, συγγενείς, φίλους, αγαπημένες συνήθειες. Τις οικονομικές επιπτώσεις για τους επαγγελματίες. Τα δεδομένα απαιτούν όμως εγρήγορση και προσοχή. Όσο και αν έχουμε κουραστεί, είναι απαραίτητο να αποφύγουμε κάθε άσκοπη μετακίνηση, και φυσικά κάθε κατάχρηση της δυνατότητας αυτής» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Στη συνέχεια κάλεσε τους πολίτες για τις επόμενες εβδομάδες να υιοθετήσουν το σκεπτικό, τη λογική του προηγούμενου Μαρτίου. «Μένουμε σπίτια μας, μένουμε στη γειτονιά μας κι όταν πρέπει να μετακινηθούμε, μετακινούμαστε στη μικρότερη δυνατή απόσταση. Για να περιοριστεί η διασπορά του ιού από γειτονιά σε γειτονιά, από δήμο σε δήμο. Και για να τελειώνουμε οριστικά με την πανδημία», επισήμανε, καθώς όπως τόνισε «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, αλλά και στην τελική αναμέτρηση με την covid-19. Πρέπει να φανούμε ευέλικτοι στα μέτρα που αποφασίζουμε, αλλά άκαμπτοι στην τήρησή τους από όλους. Μόνο έτσι θα πετύχουμε».
Όσον αφορά την Τσικνοπέμπτη παρότρυνε τους πολίτες να περάσουν την μέρα αυτή στο σπίτι τους, με την οικογένειά τους και να μην προσπαθήσουν να βρουν τρόπο να πάνε σε φίλους και γνωστούς. «Γιατί κάθε προσπάθεια να παρακάμψουμε τα μέτρα, οδηγεί σε παράτασή τους. Κάθε δική μας περιττή μετακίνηση σημαίνει αυτόματα και διακίνηση τού ιού προς πολλούς άλλους. Γι΄ αυτό κι ένας μικρός περιορισμός σήμερα, μάς φέρνει πιο κοντά στον προορισμό του αύριο», σημείωσε.
Σχετικά με τις διαδηλώσεις είπε ότι δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης γι' αυτό άλλωστε έχουν σταματήσει και οι κάθε είδους εκδηλώσεις. «Προφανώς ισχύει το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Αλλά οι οργανωτές διαδηλώσεων σε καιρό πανδημίας, αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη, όχι μόνο απέναντι στους διαδηλωτές που θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, τους γύρω τους, την οικογένειά τους, αλλά και απέναντι στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Απέναντι στα εκατομμύρια πολιτών που τηρούν τα μέτρα προστατεύοντας τους ίδιους και τους γύρω τους», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Πώς αντιδρούν οι πολίτες
Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις των πολιτών, μετά την ανακοίνωση των νέων αυστηρών μέτρων που τίθενται σε ισχύ.
Γιατί δεν αποφασίστηκε καθολικό lockdown σε όλη τη χώρα
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών για καθολικό lockdown σε όλη την επικράτεια, η κυβέρνηση αποφάσισε εν τέλει να διατηρήσει τον «διαχωρισμό» της χώρας σε δύο επίπεδα: το κόκκινο και το βαθύ κόκκινο.
Σύμφωνα με το MEGA, αυτό συνέβη για δυο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η κυβέρνηση και oι επιστήμονες της χώρας μας θεωρούν ότι μετά από ένα χρόνο αλλεπάλληλων lockdown ο κόσμος έχει κουραστεί. Παράλληλα και η οικονομική δραστηριότητα έχει αυτήν την περίοδο μία κινητικότητα και θα ήταν ολέθριο αν την σταματούσαν και αυτή. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στην κυβέρνηση θεωρούν πως τα εν λόγω μέτρα δεν θα είχαν καθολική εφαρμογή, άρα θα παίρναμε μέτρα τα οποία δεν θα μπορούσαν να ισχύσουν στην πράξη.