Lockdown: Συνεδριάζουν οι ειδικοί για τις αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα - Ποια βήματα χαλάρωσης εξετάζονται [vids]
Την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση της πανδημίας του κορονοϊού, με χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θανάτους να ανακοινώνονται καθημερινά, το Υπουργείο Υγείας να απευθύνει έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς για να βοηθήσουν το ΕΣΥ που βρίσκεται στο «κόκκινο», την αγορά να ασφυκτιά και τους πολίτες να έχουν κουραστεί, η κυβέρνηση καλείται να λύσει έναν δύσκολο υγειονομικό, οικονομικό και κοινωνικό γρίφο.
Και μπορεί στις 10 το πρωί η επιτροπή των ειδικών να συνεδριάζει -ως είθισται- για να εξετάσει την επιδημιολογική εικόνα και να κάνει τις εισηγήσεις της αναφορικά με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν το απόγευμα, ωστόσο ήδη κυβερνητικοί αξιωματούχοι (Πελώνη, Γεραπετρίτης) έσπευσαν να προκαταλάβουν τους ειδικούς μιλώντας για βελτιώσεις στα υπάρχοντα μέτρα που θα λειτουργήσουν ως βαλβίδα αποσυμπίεσης της κοινωνίας που έχει κουραστεί.
Μάλιστα, στα περισσότερα ΜΜΕ εδώ και μέρες διαρρέεται η ατζέντα των μέτρων που θα ανακοινωθούν σήμερα παρότι ακόμα δεν υπάρχουν οι εισηγήσεις των ειδικών. Αυτή η εικόνα μπερδεύει τους πολίτες, που δεν ξέρουν τελικά ποιος διαμορφώνει τα μέτρα η κυβέρνηση ή οι επιστήμονες. Και αυτή η σύγχυση επιβαρύνεται όταν από τη μια ακούνε επιστήμονες να προειδοποιούν όλες τις πλευρές να μην υπάρξει εφησυχασμός, κι από την άλλη επικρίσεις ότι τα μέτρα που ισχύουν σήμερα αφενός δεν εφαρμόζονται και δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.
Οι κυβερνητικές τοποθετήσεις
«Δεν μιλάμε για ανοίγματα δραστηριοτήτων, μιλάμε για εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων, που θα προσφέρουν βαλβίδες αποσυμπίεσης στους πολίτες και που δε θα παραγνωρίζουν το γεγονός ότι ανοίγει ο καιρός και πρέπει να αποφεύγουμε τις συγκεντρώσεις σε σπίτια και εσωτερικούς χώρους, πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων» δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Στο ίδιο κλίμα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, έκανε λόγο για «προσαρμογές» που αφορούν στο ωράριο εξόδου και τη χρήση -όσο το δυνατόν περισσότερο- εξωτερικών χώρων. «Αναζητούμε δύο πυλώνες. Έναν που θα έχει ως βάση την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και έναν δεύτερο ο οποίος θα κάνει προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μία πολύ σοβαρή ψυχική κόπωση στην κοινωνία και αυτό οδηγεί και σε μία απομείωση του ωφέλιμου αποτελέσματος των μέτρων», είπε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη ο κ. Γεραπετρίτης θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση των ειδικών κι όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα είναι η πρώτη φορά που παίρνει μέρος σε συνεδρίαση της Επιτροπής ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, με σκοπό να αναζητηθούν από την κυβέρνηση βαλβίδες αποσυμπίεσης..
Η επιστημονική άποψη
Μιλώντας το πρωί στον Ant1 ο πρόεδρος του ΠΙΣ και μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τάχθηκε κατά του γενικού ανοίγματος των δραστηριοτήτων μιλώντας για τεράστιο κόστος και μεγάλη τραγωδία σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο.
«Να δούμε ποια μέτρα θα αποφασιστούν, γιατί νομίζω δεν θα επαληθευτεί η υπόθεση ότι κλειστήκαμε με λίγα κρούσματα κι ανοίγουμε με πολλά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ερευνητής γιατρός του Ινστιτούτου κατά του καρκίνου στις ΗΠΑ, Γ. Παυλάκης, μιλώντας στον ANT1 απηύθυνε έκκληση στον κόσμο «να μην τα χαλάσουμε τώρα» και τόνισε πως «δεν έχουμε δικαίωμα να κουραστούμε πριν κουράσουμε τον κορονοϊό». Χαρακτήρισε «υπεραπλουστατευτικό» το «όλοι μέσα ή το όλοι έξω» και «καταστροφικό να γίνει ανεξέλεγκτα το άνοιγμα».
«Είμαι κατά του “ανοίξτε τα όλα”, κατά του μπορούμε να ανοίξουμε έστω και λίγο, γιατί θα ερμηνευτεί ότι τα περάσαμε όλα», τόνισε, προτείνοντας στην κυβέρνηση «να πει ότι δεν είναι τώρα ώρα να ανοίγουμε, αλλά σε 2-3 εβδομάδες».
Από την πλευρά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, προέβλεψε υψηλό αριθμό κρουσμάτων στην Αττική και την επόμενη εβδομάδα. «Σοκάρουν οι αναλύσεις των δειγμάτων που αναλύθηκαν στην περιφέρεια, υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση και διασπορά, ενδεχομένως και εκτός ελέγχου, ειδικά στην Κρήτη» τόνισε.
«Όταν βλέπουμε αύξηση αυτού του μεγέθους σημαίνει ότι έχει ξεφύγει η διασπορά, στην Κρήτη ήταν και 1000%» υπενθύμισε. «210% ήταν η αύξηση στην Αθήνα αρχές Φεβρουαρίουκαι 500% τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, πριν το δεύτερο κύμα» υπενθύμισε.
Συμπλήρωσε δε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ. Και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων».
Πρόσθεσε πάντως πως «φαίνεται να υπάρχει μια επιπεδοποίηση στην Αττική είμαστε σταθερά. Πρέπει να περιμένουμε την αποκλιμάκωση» διευκρίνισε.
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως τα σημερινά μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα.
«Κάθε μέρα στην Αττική έχουμε πάνω από 200 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Προφανώς και τα μέτρα που έχουμε σήμερα δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα, πάντα υπάρχει η άποψη ότι αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα θα είχαμε μεγαλύτερο αριθμό (σ.σ κρουσμάτων – θυμάτων), αλλά δεν αποδεικνύεται αυτό», είπε.
Την εκτίμηση πως εάν παραμείνουμε σε καθεστώς lockdown, το οποίο ωστόσο θα εφαρμόζεται όπως πρέπει, μέχρι τα μέσα Απριλίου μετά θα είμαστε όντως σε φάση αποκλιμάκωσης και θα μπορούσαμε να ανοίξουμε με ασφάλεια, διατύπωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Υπέρ του ανοίγματος των μικρών μαγαζιών (εμπορικά καταστήματα, καφέ, εστιατόρια) με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και χωρίς ραντεβού στις μικρές, τάχθηκε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θόδωρος Βασιλακόπουλος.
Τα σενάρια για τις προσαρμογές που εξετάζονται
Μεταξύ των μέτρων που θα συζητηθούν είναι:
- η επέκταση του ωραρίου για το Σαββατοκύριακο με απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 9 το βράδυ αντί για 7 το απόγευμα που είναι σήμερα
- η απελευθέρωση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο μέσω του κωδικού 6 στα SMS προς το 13033
- η άρση του ορίου των δύο χιλιομέτρων στις μετακινήσεις με όχημα για άθληση
- η δυνατότητα ανοίγματος των κομμωτηρίων και των λοιπών εμπορικών καταστημάτων με ραντεβού
- η αύξηση του αριθμού των τεστ που διενεργούνται καθημερινά