Lockdown παράταση: Εισηγήσεις για σκληρή καραντίνα για 15 ημέρες σε όλη τη χώρα [vids]
Υποχρεωτική επιστροφή, για τις επόμενες 2 εβδομάδες, στην κατάσταση που είμασταν, πριν έναν χρόνο ακριβώς, τον Μάρτιο του 2020, με το πολύ αυστηρό lockdown, προτείνουν ορισμένα μέλη της επιτροπής των Ειδικών, καθώς οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων, δεν μειώνονται παρά την παρατεταμένη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Σε έκτακτη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021, με τη συμμετοχή του υπουργείου υγείας, του ΕΟΔΥ και επιστημόνων, θα «κλειδώσουν» τα μέτρα με τα οποία θα πορευτούμε τις 2 τελευταίες εβδομάδες του lockdown.
Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, κάποια μέλη της Επιτροπής θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα lockdown τύπου Μαρτίου 2020, σε όλη τη χώρα, ενώ άλλα μέλη προτείνουν το ισχύον πλέγμα περιορισμών, εμπλουτισμένο με νέες, ευέλικτες, έξυπνες λύσεις, καθώς η κοινωνία και οι πολίτες είναι πλέον στα όριά τους και έχουν κουραστεί.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκεται στο τραπέζι σχέδιο αλλαγής των μετακινήσεων, με το πρώτο μέτρο τις αλλαγές στα SMS, και ειδικά στους κωδικούς «4» και «6». Δηλαδή, ενδέχεται να υπάρξει ένας νέος αριθμός για την σωματική άσκηση, καθώς τεχνικά από το σύστημα διαπιστώνεται ότι υπάρχει πρόβλημα καθώς δεν μπορείς να στείλεις ένα ή δύο μηνύματα.
Μία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να μην γίνεται χρήση πια του αριθμού 6 για βόλτες στην παραλία και εξερεύνηση στο βουνό. Έτσι δεν αποκλείεται οι ειδικοί να εισηγηθούν η χρήση του αριθμού 6 να γίνεται αυστηρώς για σωματική άσκηση και όχι για βόλτες σε άλλους δήμους και γενικότερα μακριά από το σπίτι του πολίτη. Όσον αφορά το «4» έχει παρατηρηθεί ότι χρησιμοποιείται το ίδιο συχνά με το «6». Η απόφαση είναι να αλλάξει η χρήση του «6».
Με λίγα λόγια, για να μην μετατραπεί η Αττική σε... Θεσσαλονίκη, ενδέχεται να αποφασιστούν μέτρα, όπως:
- ο περιορισμός των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο
- η χρήση της διπλής μάσκας παντού
- η απαγόρευση κυκλοφορίας από πολύ πιο νωρίς
Σύμφωνα, πάντως, με άλλες πληροφορίες, στο τραπέζι των ειδικών βρίσκεται το μέτρο της κυκλοφορίας μέχρι τις 9 η ώρα όλες τις ημέρες – καθώς εκτιμούν πως ο περιορισμός του Σαββατοκύριακου προκαλεί συνωστισμό μέχρι τις 6 το απόγευμα σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους και κρυφές κοινωνικές συναθροίσεις στη συνέχεια - καθώς και ο περιορισμός ή και απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων εκτός εάν συντρέχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι.
Κατ' ουσίαν όλοι οι ειδικοί αγωνιώντας να προτείνουν αποτελεσματικά και εφαρμόσιμα μέτρα για την επιδημία, συμφωνούν πως μείζον ζήτημα αποτελεί σε κάθε περίπτωση η αδυναμία ελέγχου των μέτρων. Καθοριστικό στοιχείο για τις οποίες αποφάσεις είναι η αντοχή που μπορεί να επιδείξει το ΕΣΎ. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021, μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ.
Τσικνοπέμπτη, Καθαρά Δευτέρα και 25η Μαρτίου
Η κυβέρνηση έχει στόχο να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι το επόμενο χρονικό διάστημα. Στο στόχαστρο βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη στις 4 Μαρτίου αλλά και η Καθαρά Δευτέρα στις 15 Μαρτίου 2021, όπου αναμένεται να υπάρξει μεγάλη κινητικότητα. Ήδη έχουν στο τραπέζι προτάσεις για περιορισμούς στην χρήση του κωδικού «6» που αφορά στη μετακίνηση για σωματική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο.
Άγνωστο παραμένει επίσης και για το τι θα γίνει στις 25 Μαρτίου όπου είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Οι Ενοπλες Δυνάμεις ετοιμάζονται για την παρέλαση, η οποία ωστόσο μπορεί να γίνει χωρίς κόσμο και καλεσμένους.
Τι θα γίνει το Πάσχα
Η ημερομηνία ορόσημο παραμένει το Πάσχα στις 2 Μαΐου, όπου ο εμβολιασμός σε συνδυασμό με τη βελτίωση του καιρού, ίσως αποτελέσουν και την αρχή του τέλους της πανδημίας όπως άλλωστε προσδοκά και έχει δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Ήδη, στη χώρα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, το επόμενο χρονικό διάστημα οι εμβολιασμοί θα επιταχυνθούν.
«Να πάμε από αύριο σε καθολικό lockdown»
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης στηρίζει την υιοθέτηση ενός σκληρού, σοβαρού lockdown σαν του περασμένου Μαρτίου, που θα διαρκέσει περισσότερες από δύο εβδομάδες για την ανάσχεση της εξάπλωσης της COVID-19. «Ή θα το κάνουμε σοβαρά, ένα ολικό lockdown και θα το εφαρμόσουμε σοβαρά, ή πραγματικά θα πρέπει να ανοίξουμε και εκεί πια να λειτουργήσουμε με όσο δυνατόν καλύτερους τρόμους ασφάλειας μπορούμε» επισήμανε.
Εφιαλτικά δεδομένα
Την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021, καταγράφηκαν 2.353 νέα κρούσματα. Τελευταία φορά που η χώρα κατέγραψε τόσο μεγάλο αριθμό ημερήσιων μολύνσεων ήταν στις 21 Νοεμβρίου 2020. Οι διασωληνωμένοι σκαρφάλωσαν στους 422. Πέθαναν 23 άνθρωποι. Περισσότερα από 2 στα 3 κρούσματα εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο Αττικής, όπου καταγράφηκαν 1.159 νέες μολύνσεις. Σταδιακή αύξηση παρουσιάζει η πανδημία και στη Θεσσαλονίκη, με 304 νέα κρούσματα, ενώ 112 έχει η Αχαΐα και 90 η Λάρισα.
Το απόγευμα της Τρίτης, στα νοσοκομεία της Αττικής υπήρχαν διαθέσιμες μόλις 19 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας COVID. Κατάσταση στο αδιαχώρητο. Γιατροί και νοσηλευτές ζουν με την αγωνία πως θα βγουν οι εφημερίες ενώ το Υπουργείο Υγείας θέτει σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τρία νοσοκομεία θα μετατραπούν αποκλειστικά σε νοσοκομεία COVID ενώ το ίδιο θα συμβεί και σε ολόκληρες κλινικές.