Lockdown: Ο οδικός χάρτης εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα - Ποιες δραστηριότητες ανοίγουν, αλλαγές σε κωδικό 6 και απαγόρευση κυκλοφορίας
Αύριο, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση των ειδικών, κατά την οποία θα γίνουν και οι σχετικές εισηγήσεις. στις οποίες θα βασιστούν οι κυβερνητικές αναπροσαρμογές στο μείγμα των μέτρων που ακολουθούνται έτσι ώστε και να υπάρξει αποσυμπίεση των πολιτών αλλά και να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κυβερνητικά μέτρα κινούνται σε δυο άξονες. Αφενός, στην τήρηση των μέτρων που έχουν αποτέλεσμα, την ενίσχυση του ΕΣΥ και την αύξηση των τεστ, όπου υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.
Το σήμα του πρωθυπουργού για χαλάρωση
Χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο CNN εκτίμησε ότι το κύμα της πανδημίας θα αρχίσει να επιπεδώνεται τις επόμενες ημέρες και θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες 48 ώρες.
Όπως είπε «θα πρέπει να κινηθούμε έξυπνα για το πώς από τη μία θα επιτρέψουμε στους πολίτες περισσότερες δραστηριότητες, χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική μας στρατηγική που στόχο έχει την ανάσχεση της πανδημίας. Αυτή λοιπόν είναι και η ισορροπία που θα πρέπει να επιδιώξουμε. Πώς θα επιτρέψουμε στους πολίτες ένα μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας χωρίς όμως να θυσιάσουμε τη γενικότερη στρατηγική μας; Εκεί έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας τώρα».
Οι πιθανότερες αλλαγές
Είναι χαρακτηριστική η πρόταση του καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλη Δερμιτζάκη, όπου με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook προτρέπει την επαναλειτουργία των πάντων σε εξωτερικούς χώρους, ή αεριζόμενες αίθουσες, με ανοιχτά παράθυρα, σε ένα πλέγμα δραστηριοτήτων από σχολεία, εργασία, λιανεμπόριο αλλά και εστίαση.
Σε κάθε περίπτωση, όπως μετέδωσε το ΟΡΕΝ την Τετάρτη (17/03), έχει πέσει στο τραπέζι το μερικό άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων, ενώ ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για επαναξιολόγηση κάποιων μέτρων.
https://www.youtube.com/watch?v=1W06yrkLfMI&feature=emb_logo
Ο οδικός χάρτης της σταδιακής επανεκκίνησης της κοινωνικοοικονομικής ζωής έχει ως εξής:
- Άνοιγμα κομμωτηρίων και υπηρεσιών μανικιούρ-πεντικιούρ στις 22 Μαρτίου.
- Λιανεμπόριο με click away στις 22 Μαρτίου ή με το SMS στο 13032 από τις 29 Μαρτίου.
- Άνοιγμα βιβλιοπωλείων.
- Απελευθέρωση μετακινήσεων από δήμο σε δήμο.
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 τα Σαββατοκύριακα και όχι από τις 19:00 που ισχύει μέχρι σήμερα.
- Εισήγηση να επιτραπεί η μετακίνηση με αυτοκίνητο για τον κωδικό 6 στο 13033.
Σύμφωνα με την Καθημερινή στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, το οποίο, ωστόσο θεωρείται λιγότερο πιθανό σενάριο.
Όσον αφορά στην εστίαση, εξετάζεται το άνοιγμά της σε εξωτερικούς χώρους μετά τις 15 Απριλίου με αποστάσεις, ενώ στο άμεσο πλάνο είναι και η επαναλειτουργία των σχολείων παρότι κάποιοι επιστήμονες συστήνουν να μην ανοίξουν όλα μαζί.
Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης στο ΕΣΥ
Την ίδια ώρα πάντως, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο ενίσχυσης του Συστήματος Υγείας.
Χθες, ο Β. Κικίλιας έδωσε διορία 48 ωρών σε ιδιώτες γιατρούς παθολόγους, πνευμονολόγους, γενικούς ιατρούς και αναισθησιολόγους να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας και του ΙΣΑ για να συνεισφέρουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Σε περίπτωση μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος και εφόσον δεν συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 ιδιωτών γιατρών που έχει υπολογιστεί ότι χρειάζονται αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία, ο κ. Κικίλιας θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την πολιτική επιστράτευσή τους.
Σημειώνεται ότι στην ίδια έκκληση που είχε απευθύνει ο υπουργός την περασμένη εβδομάδα –χωρίς την απειλή της επιστράτευσης– είχαν ανταποκριθεί έως χθες το απόγευμα 45 ιδιώτες – ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί από περίπου 3.000 αυτών των ειδικοτήτων που είναι εγγεγραμμένοι στον ΙΣΑ.
Από σήμερα όλη η Ελλάδα γίνεται ξανά μία υγειονομική περιφέρεια και όλο το σύστημα υγείας –δημόσιο και ιδιωτικό– ενιαίο. Θα γίνονται διακομιδές ασθενών σε όμορους νομούς και αεροδιακομιδές εφόσον χρειαστεί.
Ο ιδιωτικός τομέας διαθέτει στο ΕΣΥ στην Αττική επιπλέον 550 κλίνες νοσηλείας με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό τους, εκ των οποίων οι 450 είναι για νοσηλεία ασθενών non COVID και 100 για περιστατικά COVID.
Για τα non COVID περιστατικά, 300 κλίνες νοσηλείας παραχωρεί το Hellenic Healthcare Group (Υγεία, Μητέρα, Metropolitan και Metropolitan General), 100 κλίνες ο όμιλος Ιασώ, και 50 κλίνες ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών.
Για τη νοσηλεία ασθενών με κορoνοϊό, η Ευρωκλινική διαθέτει 60 απλές κλίνες και η Βιοϊατρική 40. Επιπλέον, ο αριθμός των κλινών εντατικής των ιδιωτικών νοσοκομείων που χρησιμοποιούνται για τους ασθενείς του ΕΣΥ αυξάνεται από 130 σε 140.
Παράλληλα, το νοσοκομείο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, δυναμικότητας 318 κλινών, μετατρέπεται σε νοσοκομείο COVID. Στο ΕΣΥ ενσωματώνεται το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας δυναμικότητας 220 κλινών, στο οποίο θα νοσηλεύονται non COVID περιστατικά. Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την άμεση προμήθεια 900 αναπνευστικών συσκευών υψηλής ροής οξυγόνου, ενώ το Σισμανόγλειο ενισχύεται με 10 πολυδύναμες κλίνες εντατικής.