Lockdown Ιανουάριος: Αυτά θα κρίνουν το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων - Οι προβληματισμοί [vids]
Μήνας των αποφάσεων για την επαναλειτουργία των σχολείων και το άνοιγμα του λιανεμπορίου εν μέσα του δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι ο Ιανουάριος, κι ενώ το τελευταίο 24ωρη στη χώρα καταγράφηκαν 43 θάνατοι, 429 διασωληνωμένοι και 597 νέα κρούσματα. Στις 4 Ιανουαρίου 2021, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη τηλεδιάσκεψή της, προκειμένου να αποφασισθεί η ημερομηνία επαναλειτουργίας των σχολείων.
Μεταξύ των ημερομηνιών που είναι στο τραπέζι είναι η 8η και η 11η Ιανουαρίου 2021. Ωστόσο ερώτημα αποτελεί εάν θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες, η μόνο τα δημοτικά. Πάντως, από την κυβέρνηση, θα επιθυμούσαν να επαναλειτουργήσουν όλες οι βαθμίδες, για κοινωνικούς λόγους. Εν τω μεταξύ, στο πρώτο δεκαήμερο του πρώτου μήνα του νέου έτους θα ληφθούν οι αποφάσεις για το αν θα υπάρξει μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Όλα θα κριθούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι λοιμωξιολόγοι περιμένουν να δουν πώς θα κυλήσουν οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή πόση διασπορά και κρούσματα θα σημειωθούν μετά τον συγχρωτισμό των γιορτών. Τέλος, οι αποφάσεις για την εστίαση θα πάνε στο τέλος του μήνα.
Το άνοιγμα των σχολείων
Με ιδιαίτερη αγωνία περιμένουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί την τελική γνωμοδότηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2020, αναφορικά με την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, καθώς στο εσωτερικό της υπάρχει διχογνωμία για το θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι παραμένει ο στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για άνοιγμα των σχολικών μονάδων αμέσως μετά τις γιορτές, στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου 2020, με προτεραιότητα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία. Ωστόσο οι όποιες αποφάσεις προϋποθέτουν γνώση τυχόν έξαρσης των κρουσμάτων λόγω της κινητικότητας από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και αυτό κάνει επιφυλακτικούς τους επιστήμονες.
Σύμφωνα με ορισμένους λοιμωξιολόγους απαιτούνται προσεκτικά βήματα, καθώς πιθανό άνοιγμα μπορεί να αποδειχτεί πρόωρο και να οδηγήσει σε «πισωγυρίσματα». Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως επικρατέστερο σενάριο είναι οι όποιες αποφάσεις να αφορούν σταδιακό άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων.
Με βάση αυτό το σενάριο η ημερομηνία για 8 ή 11 Ιανουαρίου φαίνεται πως αφορά μάλλον τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, ενώ για τις υπόλοιπες βαθμίδες (γυμνάσια και λύκεια), είναι πιθανό ο χρόνος ανοίγματος να μεταφερθεί λίγο αργότερα. Αν και από την κυβέρνηση θα ήθελαν να ανοίξουν όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες για κοινωνικούς λόγους.
Τι λένε οι ειδικοί
O καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, ερωτηθείς στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία 8 ή 11 Ιανουαρίου 2021, τόνισε πως εάν συνεχιστεί η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ίσως και με μια περαιτέρω μείωση, τότε μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το άνοιγμα των σχολείων θα είναι οριζόντιο για όλες τις περιοχές, οπότε και θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν περιοχές όπως η Κοζάνη και η Δυτική Αττική, που έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.
«Την Δευτέρα θα έχουμε δεδομένα από τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Θα έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε άρα θα ξέρουμε πως οι συμπεριφορές μας και η κινητικότητα εκείνες τις ημέρες αντανακλούν την επιδημιολογική καμπύλη που υπάρχει και επίσης θα υπάρχουν και δεδομένα από τα νοσοκομεία» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων παραδέχθηκε πως δεν το βλέπει για άμεσα, λέγοντας πως θα πρέπει να δούμε μια σταθερή μείωση εφόσον έχουμε πραγματική αποφόρτιση του συστήματος.
Το άνοιγμα των σχολείων «θα πρέπει να γίνει προσεκτικά με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών, εγώ θα έλεγα μετά τις 10 Ιανουαρίου τότε να ληφθούν οι αποφάσεις γιατί πάντα ξέρουμε ότι υπάρχει ένα μεσοδιάστημα 10-15 ημερών μετά τις γιορτινές μέρες. Αν τότε είμαστε σε ασφαλές επίπεδο, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, από εκεί να ξεκινήσουμε και να αρχίσει σιγά σιγά η απελευθέρωση και της οικονομίας» έχει δηλώσει ο Ηλίας Μόσιαλος.
Εξαιρετικά επιφυλακτικός όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων μετά το πέρας των εορτών, είναι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Έκρουσε, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. «Υπάρχουν περιοχές που είναι επιβαρυμένες, και εδώ τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Για το νέο στέλεχος του κορονοϊού οι Βρετανοί λένε ότι μεταδόθηκε μέσα στα σχολεία, δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ. Όπως εξήγησε, υπάρχουν αντικρουόμενες έρευνες για το ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού στα σχολεία.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστηρίζει ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν αργότερα και όχι στις αρχές Ιανουαρίου καθώς όπως έχει δηλώσει με βάση τα μαθηματικά υπολογιστικά μοντέλα που εφαρμόζει στις έρευνές του από την κινητικότητα των γονέων και των εκπαιδευτικών θα αυξηθούν κατά 10% οι επαφές.
Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται πολλές και διαφορετικές εισηγήσεις, αν και είναι πανθομολογούμενο ότι οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στο φυσικό τους περιβάλλον, δηλαδή στα σχολεία.
Από τα όσα μέχρι σήμερα έχουν ειπωθεί δημοσίως από τους επιστήμονες, το κύριο πρόβλημα σε ότι αφορά τη λειτουργία των σχολείων δεν είναι τόσο αυτή καθ’ αυτή η μετάδοση του κορονοϊού εντός του σχολικού περιβάλλοντος όσο κυρίως η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού (γονείς, εκπαιδευτικοί κλπ) που αυξάνει και τη μεταδοτικότητα του ιού.
«Το σημαντικότερο είναι να δούμε πώς μπορούμε να μειώσουμε τη μετάδοση και στα σχολεία. Θα μπορούσαν να γίνουν εκ περιτροπής μαθήματα, ενώ εγώ συνεχώς προτείνω να συνδυαστεί το άνοιγμα των σχολείων με αύξηση της τηλεργασίας για τους γονείς, ώστε να μειωθεί η κινητικότητα των ενηλίκων», είπε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο MEGA.
Τεστ για μαθητές
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων στις 29 Δεκεμβρίου 2020, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως κατέθεσε πρόταση για το άνοιγμα των σχολείων, που αφορά την δημιουργία πλατφόρμας για τεστ σε καθηγητές όλων των βαθμίδων και μαθητές Λυκείου , καθώς οι ηλικίες 16 ετών και άνω έχουν μεγαλύτερη κοινωνικότητα και κινητικότητα σε σχέση με μαθητές σε μικρότερες ηλικίες.
Πρόκειται για πλατφόρμα η οποία θα λειτουργεί στο πλαίσιο του testing,gov.gr και όποιος πολίτης επιθυμεί θα μπορεί να προχωρά σε αίτηση και να κάνει το τεστ. Η κυρία Κεραμέως πάντως έχει θέσει και άλλα ζητήματα στο τραπέζι, όπως αυτό της λήξης των μαθημάτων με χρονική απόκλιση ιδίως στις μικρότερες τάξεις προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις εξόδους των σχολικών κτιρίων. Παράλληλα για τον ίδιο λόγο, σε όποια κτίρια είναι εφικτό η είσοδος και η έξοδος θα μπορεί να γίνεται από διαφορετικές πόρτες.
Για τη διενέργεια αυτών των τεστ θα συγκροτηθούν ειδικά συνεργεία σε όλη την Ελλάδα, πριν ανοίξουν τα σχολεία.