Lockdown Αττική: Φόβοι για τις μεταλλάξεις κορονοϊού - Στο τραπέζι ολική καραντίνα
Έντονος προβληματισμός των επιστημόνων για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού κι ενώ ήδη οι αντοχές των πολιτών και του εθνικού συστήματος υγείας βρίσκονται στο «κόκκινο» μετά την πολύμηνη μάχη με την πανδημία. Παράλληλα, την ίδια ώρα υπάρχουν σκέψεις για νέα μέτρα και αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική, όπου αυξήθηκε ο δείκτης μεταδοτικότητας.
Στο τραπέζι ολικό lockdown
Λαμβάνουμε προληπτικά μετρά προσπαθώντας να προλάβουμε το ολικό lockdown αλλά, αν δεν τα καταφέρουμε, δεν θα διστάσουμε», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. «Πρέπει να συνηθίσουμε ότι θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα» του κορονοϊού, ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός διευκρίνισε ότι στο 70% της επικρατείας το λιανεμπόριο λειτουργεί, ενώ στις «κόκκινες» περιοχές τα καταστήματα λειτουργούν με παράδοση έκτος και εντός, αλλά κι εκεί δεν είναι κλειστή η αγορά. «Η αγορά δεν πήγε στο μηδέν, το Σάββατο στην Αττική έκανε 50% με 60% του τζίρου του προηγούμενου Σαββάτου, αλλά χωρίς εικόνα συνωστισμού», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Μόσιαλος: Αν δούμε μεγάλη διασπορά των μεταλλάξεων, θα έχουμε πιο αυστηρά μέτρα
«Αν δούμε μια δραματική αύξηση της διασποράς των μεταλλάξεων, δυστυχώς θα πάμε σε αυστηροποίηση των μέτρων. Για καθολικό lockdown δεν μπορώ να μιλήσω, καθώς θα έχει τεράστιες συνέπειες τόσο στην οικονομία όσο και στην ψυχολογία των πολιτών», ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η βρετανική μετάλλαξη διαφέρει από το κοινό στέλεχος του κορονοϊού σε δύο πράγματα. Πρώτον, η διασπορά του είναι μεγαλύτερη κατά 50% - 74% και δεύτερον υπάρχει πιθανότητα η θνητότητα να είναι αυξημένη κατά 30%.
Όπως ο δήλωσε ο καθηγητής στον ΑΝΤ1, τα εμβόλια φαίνεται προς το παρόν να είναι αποτελεσματικά απέναντι στις δύο μεταλλάξεις. Κάποιες εταιρείες έχουν ανακοινώσει πως θα δημιουργήσουν και παραλλαγή του εμβολίου για τα μεταλλαγμένα στελέχη, ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα τα στοιχεία είναι αισιόδοξα για τις πιο σοβαρές τουλάχιστον περιπτώσεις.
Σουρβίνος: Μεταδοτικότερη κατά 74% η μετάλλαξη από την Νότια Αφρική
Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος σχολίασε πως πιο μεταδοτικό ακόμα και από τη βρετανική μετάλλαξη φαίνεται ότι είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που προέρχεται από τη Νότια Αφρική. «Τα στοιχεία που γνωρίζουμε από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής είναι λιγότερα σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη, γιατί είναι πιο πρόσφατη χρονικά και η διασπορά της διεθνώς είναι πολύ μικρότερη. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης που δείχνουν υψηλότερη μεταδοτικότητα, τα οποία είναι υπό διερεύνηση, ενώ δεν γνωρίζουμε καθόλου ό,τι αφορά στην επιθετικότητα του νέου αυτού στελέχους», σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Υπογράμμισε πως η μεταδοτικότητα της είναι συγκρίσιμη με αυτή της Μεγάλης Βρετανίας και ίσως λίγο υψηλότερη, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι είναι υψηλότερη περίπου κατά 74% σε σχέση με το κοινό στέλεχος του κορoνοϊού. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δε φαίνεται να δείχνουν ότι είναι πιο θανατηφόρα, καθώς τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια και και η έντασή τους δεν αλλάζει.
Σχετικά με τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας, ο κ. Σουρβίνος ανέφερε ότι τα δείγματα που ανακοινώθηκαν ως θετικά για τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας, είχαν χαρακτηριστεί εξαρχής ως ύποπτα και γι' αυτό ο αριθμός τους εμφανίζεται σχετικά μεγάλος. «Έχει λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη χώρα μας να δούμε σε ποιες περιοχές εντοπίζονται αυτά τα μεταλλαγμένα στελέχη της Μεγάλης Βρετανίας και ποια είναι η διασπορά τους στον γενικότερο πληθυσμό. Εκεί θα δούμε την πραγματική συχνότητα του μεταλλαγμένου στελέχους της Μεγάλης Βρετανίας», επεσήμανε.
Σύψας: Αν έχουμε έξαρση των μεταλλάξεων, τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν
Ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, σημείωσε ότι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη μολύνει περισσότερο (όπως και εκείνες της Βρετανίας και της Βραζιλίας) ενώ προειδοποίησε ότι «για τη μετάλλαξη της Αφρικής υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά». Στη συνέχεια υποστήριξε ότι εάν τελικά επικρατήσει η μετάλλαξη στην Ελλάδα θα επιστρέψουμε στην εποχή της Γουχάν. «Εάν, λόγου χάρη, επικρατήσει το στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, η νόσηση δεν μας καλύπτει, έχουμε έναν νέο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν», ξεκαθάρισε.
Για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είχε προειδοποιήσει και ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «δεν έχουμε ακόμη σαφή δεδομένα, ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson & Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα».
Θεοδωρίδου: Αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στις μεταλλάξεις
Σε ερώτηση για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στις μεταλλάξεις απάντησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. «Δεν νομίζω ότι είναι περίοδος για να κάνουμε σενάρια μεταβολές εμβολίων γιατί είναι σαν να δεχόμαστε ότι αυτά που έχουμε δεν είναι αποτελεσματικά -και αυτό χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση-. Αυτό δεν συμβαίνει, έχουμε πολύ καλά εμβόλια που μας προστατεύουν από τις μεταλλάξεις. Μόνο άμα σημειωθεί μια φοβερή μεταβολή στον ιό μπορεί ένα εμβόλιο να θεωρηθεί μη αποτελεσματικό.
Μάλιστα έκανε και συγκεκριμένες αναφορές για τις μεταλλάξεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Βραζιλίας: «Εκείνο που είναι γνωστό είναι ότι η βρετανική μετάλλαξη χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα -όχι από βαρύτητα- αλλά η μεταδοτικότητα είναι αρκετή για να επιβαρύνει το σύστημα Υγείας», σημείωσε. Για το βραζιλιάνικο στέλεχος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούμε ακόμα να ξέρουμε εάν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά ενώ υπογράμμισε ότι ακόμα δεν έχει έρθει στην Ελλάδα.
Για το ενδεχόμενο μίας τρίτης δόσης εμβολίου, που θα καλύπτει τις μεταλλάξεις σημείωσε: «Νομίζω με τη δεύτερη δόση με αυτά τα εμβόλια που έχουμε, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε πόση προστασία προσφέρουν, ο βασικός εμβολιασμός είναι καλυμμένος. Εάν επομένως χρειαστεί μια τρίτη δόση θα είναι αν διαπιστωθεί ότι φθίνει η ανοσία και χρειάζεται ένας ετήσιος επανεμβολιασμός».