Lockdown Αττική: Φόβοι για παράταση της καραντίνας και μετά τον Μάρτιο - Τι δείχνουν τα στοιχεία [vids]
Σε καθεστώς αυστηρού lockdown εισέρχεται η Αττική από το πρωί της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου 2021, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα το αν η καθολική καραντίνας θα λήξει στις 28 Φεβρουαρίου 2021, όπως εξήγγειλε αρχικά η κυβέρνηση.
Όπως μετέδωσε το Open, δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα και του πρώτου lockdown που έγινε στη χώρα μας τον περασμένο Μάρτιο αλλά και του lockdown του Νοεμβρίου του 2020, με αποτέλεσμα τα μέτρα να να διαρκέσουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που αρχικά είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα διαγράμματα που παρουσίασε το OPEN, το πρώτο σκληρό lockdown είχε ανακοινωθεί ότι θα κρατούσε 3 εβδομάδες αλλά τελικά κράτησε 6 εβδομάδες. Και αυτό γιατί:
- 23 Μαρτίου μπήκαμε για πρώτη φορά στο lockdown, τότε οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 35
- 6 Απριλίου (την τρίτη εβδομάδα του lockdown) ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε στους 90 και γι' αυτό αποφασίστηκε επέκταση των περιοριστικών μέτρων για ακόμη 3 εβδομάδες
- 4 Μαΐου αποφασίζεται η άρση του lockdown καθώς οι διασωληνωμένοι είχαν μειωθεί στους 35 ασθενείς
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown τον Νοέμβριο, η καραντίνα κράτησε τελικά 5 εβδομάδες. Και αυτό γιατί:
- 7 Νοεμβρίου μπήκαμε στο δεύτερο lockdown, καθώς οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφταναν τους 207
- 30 Νοεμβρίου αποφασίστηκε η επέκταση του lockdown, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών εκτοξεύθηκε στους 607
- 13 Δεκεμβρίου αποφασίστηκε μερική άρση των μέτρων με τον αριθμό των διασωληνωμένων να είναι 552.
Και κάπως έτσι φτάσαμε στην απόφαση για νέο αυστηρό lockdown από τις 11 Φεβρουιρίου, λόγω του αριθμού των ασθενών στις ΜΕΘ και των μεταλλάξεων του κορονοϊού. Επομένως, το αν θα συνεχιστεί το lockdown ή όχι και από τον Μάρτιο θα εξαρτηθεί από τους διασωληνωμένους και από τις μεταλλάξεις. Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 284 διασωληνωμένους. Επομένως, εάν ο αριθμός αυτός δεν μειωθεί, τότε το lockdown είναι πολύ πιθανό να παραταθεί, αν κρίνει κανείς πώς κινήθηκαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, λίγο πριν την άρση ή μη του lockdown, λοιμωξιολόγοι θα συσκεφθούν για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και θα κάνουν τις σχετικές εισηγήσεις στην κυβέρνηση.
Lockdown και τον Μάρτιο;
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εκτίμησε ότι ο εγκλεισμός των πολιτών θα διαρκέσει 2 και 3 μήνες. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βασιλακόπουλος, η κόπωση των ανθρώπων είναι κατανοητή, ωστόσο πρέπει όλοι να κάνουν ένα τελευταίο κουράγιο, καθώς υπάρχει τεράστιο φως στην άκρη του τούνελ που δεν είναι μακριά. Προέβλεψε ότι ο εγκλεισμός θα κρατήσει ακόμα δύο με τρεις μήνες και πως το Πάσχα η Ελλάδα θα είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα.
«Το καλοκαίρι θα είναι πολύ καλό και από Σεπτέμβρη η κοινωνία θα λειτουργεί σχεδόν φυσιολογικά», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Η Ελλάδα μέχρι το Πάσχα θα έχει εμβολιάσει ηλικιωμένους και όλους τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα. Επομένως η πίεση στο σύστημα Υγείας θα είναι πολύ μικρότερη», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.
«Είναι επαρκής ο χρόνος αν τα εφαρμόσουμε τα μέτρα, για να πετύχουμε αποσυμπίεση της διασποράς και στα νοσοκομεία μας στην Αττική… Μετά, θα πρέπει να συνεχίζουμε να διαχειριζόμαστε την πανδημία, αλλά τότε θα είμαστε σε καλύτερες συνθήκες… Αν θέλουμε ένα κάποιου είδους καλό Πάσχα», τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Star.
Όπως είπε ο κύριος Σαρηγιάννης, με το τωρινό lockdown μπορεί κανείς να διαχειριστεί την κατάσταση, ακόμα και χωρίς ένα είδος «ακορντεόν» αργότερα. Και μάλιστα, αν όλα πάνε καλά, να περιλαμβάνει κι ένα άνοιγμα της εστίασης από τον Απρίλιο κι έπειτα. Σε ερώτηση για το πότε «βλέπει» ένα κανονικό άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας, χωρίς «ακορντεόν» ο ίδιος απάντησε:
«Από το τέλος Μαΐου και έπειτα, αυτό είναι εφικτό».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, είπε ότι έως τις 28 Φεβρουαρίου θα υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και δεν θα έχουμε την επιβάρυνση που είχαμε το φθινόπωρο, στο Σύστημα Υγείας.
«Για να έχουμε αποτελέσματα σε όλους τους τομείς, μικρότερη χρονική διάρκεια και να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τα δύο πλεονεκτήματα που έχουμε μπροστά μας δηλαδή τον καιρό που θα βελτιωθεί ο καιρός και τον Μάρτιο που υπάρχει η προοπτική παραλαβής πολλών εμβολίων, έτσι ώστε να εμβολιαστεί ένα ικανοποιητικό μέρος του πληθυσμού. Εάν αναγκαζόμασταν να πάμε στο lockdown μετά από λίγο καιρό θα είχαμε πάλι μια βασανιστική διαδικασία με πολύ αργό αποτέλεσμα, όπως είχαμε το φθινόπωρο», πρόσθεσε.