Lockdown Αττική: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξετάζουν οι ειδικοί [vids]
Καθοριστικά τα επόμενα 24ωρα για την επιβολή νέων μέτρων στην Αττική και σε άλλες περιοχές οι οποίες επιδημιολογικά βρίσκονται στο «κόκκινο» όπως η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η επέλαση της πανδημίας.
Με τα κρούσματα να παραμένουν στα ύψη με τετραψήφιο αριθμό για δεύτερη συνεχή ημέρα, και τις μεταλλάξεις να εξαπλώνονται επικίνδυνα, οι λοιμωξιολόγοι θα κάνουν τις εισηγήσεις τους, την Πέμπτη και την Παρασκευή στην κυβέρνηση, η οποία και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, με τα σενάρια να κάνουν λόγο για lockdown που θα παραπέμπει στην καραντίνα του περασμένου Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την αυστηρότητα των μέτρων που πρέπει να επιβληθούν. Βασικό σημείο διαφωνίας είναι τα σχολεία, καθώς κάποιοι επιστήμονες ζητούν άμεσα το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων. Αρκετοί, δε, ζητούν ολικό lockdown στη χώρα για δύο με τρεις εβδομάδες ώστε να μειωθεί το ιικό φορτίο και να μην πιεστεί το Σύστημα Υγείας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι επιστήμονες εξετάζουν τρεις προτάσεις:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 – 05.00 και στην Αττική αντί από τις 21:00 το βράδυ που ισχύει
- Παρεμβάσεις στα σχολεία
- Μέτρα τοπικού χαρακτήρα σε «κόκκινες» περιοχές.
Τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας
Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να ξεκινάει η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα αντί για τις 9 το βράδυ που είναι σήμερα, στην Αττική. Στην περίπτωση αυτή, τα καταστήματα θα κλείνουν στις 5 το απόγευμα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η κυβέρνηση δεν προκρίνει το σενάριο αυτό για την Αττική. Εκτιμάται πως, με τα δεδομένα που υπάρχουν, είμαστε ακόμη μακριά από ένα τόσο δραστικό μέτρο. Αν χρειαστεί, υποστηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, τότε δεν είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ένα γενικότερο lockdown.
Πάντως, όπως φαίνεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου, δεν αποκλείεται τα κρούσματα να ξεπεράσουν τις 2.000 μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, εξέλιξη η οποία, εφόσον επιβεβαιωθεί, αναμένεται να χτυπήσει ηχηρό καμπανάκι για τη συνέχεια.
Τσιόδρας: Έως 8.000 τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα
Την ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Αττική περιέγραψε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής για την εξέλιξη της πανδημίας.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, είναι εδώ και θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει ακόμη» ανέφερε o καθηγητής, εκφράζοντας την άποψη πως τελικά θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις. Εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στην Αττική, όπου -όπως είπε – τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000, ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις νέες νοσηλείες.
Όπως εξάλλου είπε, οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά. Για τις μεταλλάξεις είπε ότι έχει δημιουργηθεί δίκτυο και τα ποσοστά σε επιλεγμένα δείγματα έφτασαν, κάποια στιγμή, και το 40%. «Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο, όσον αφορά τις μεταλλάξεις» είπε ο κ. Τσιόδρας και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει επαγρύπνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα», με τις μεταλλάξεις.
Σύψας: Πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα
Υπέρ της λήψης σκληρότερων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας στη χώρα μας, τάχθηκε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας, επισημαίνοντας ότι ο κορονοϊός επελαύνει, καθιστώντας δύσκολη την ισορροπία ανάμεσα σε υγεία και οικονομία, με αποτέλεσμα να κρίνει απαραίτητη την άμεση και ακαριαία λήψη «έντονων μέτρων».
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σύψας υποστήριξε πως Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ ειδικά σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα είναι ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα. Ειδικότερα, περιοχές της Αττικής όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων, σημαίνοντας «συναγερμό».
Ερωτηθείς εάν πρέπει να κλείσουν οι δραστηριότητες που έχουν ανοίξει, και ειδικότερα η αγορά και τα σχολεία, ο κ. Σύψας επανέλαβε ότι αυτά θα συζητηθούν την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021, στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Τόνισε πως όλα τα μέτρα παραμένουν πάνω στο τραπέζι των ειδικών, καθώς ακόμα και στα σχολεία παρουσιάζονται κρούσματα, γεγονός που δεν τα καθιστά άνοσα, ενώ θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να κλείσει κάποια δραστηριότητα.
Εξαδάκτυλος: Να κλείσουν τα σχολεία τώρα
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην εκπομπή Live News του Mega, είπε ότι «το βρετανικό στέλεχος είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει παντού». «Αν μεταδίδεται 50% ταχύτερα και θα μας υποχρεώνει να παίρνουμε αποφάσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα που θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικές. Δεν θα έχουμε τα περιθώρια των ημερών που είχαμε μέχρι τώρα», σημείωσε.
Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη πως είναι σαφές ότι οι δραστηριότητες που ξεκίνησαν από τις 11 Ιανουαρίου 2021 και μετά άφησαν αποτύπωμα, κάτι που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. «Έχουμε αύξηση κρουσμάτων ακριβώς 14 ημέρες μετά το άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ακόμα πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε του Αγίου Βαλεντίνου για να ληφθούν μέτρα. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, λέγοντας ξεκάθαρα πως θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία τώρα και μάλιστα όλα, ακόμα και τα δημοτικά.