LIVE Πελώνη: Aναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης για λελογισμένη χαλάρωση των μέτρων
Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η κα Πελώνη είπε ότι αναζητούνται από την κυβέρνηση βαλβίδες αποσυμπίεσης προκειμένου να υπάρξει λελογισμένη χαλάρωση των μέτρων χωρίς επιδημιολογικό κόστος.
https://www.youtube.com/watch?v=JEghhLTUl8M
«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και στην Αττική παραμένει βεβαρημένη και το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση. Τα συνολικά δεδομένα θα εξεταστούν αύριο από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων η οποία θα καταθέσει τις εισηγήσεις της και η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Στόχος όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN είναι να δούμε έξυπνα πως από τη μία θα επιτρέψουμε περισσότερες δραστηριότητες χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική στρατηγική μας για την ανάσχεση της πανδημίας», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Όπως είπε λαμβάνεται υπόψη υπόψη η κόπωση της κοινωνίας και αναζητούνται «βαλβίδες αποσυμπίεσης».
«Από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου , θα ακολουθήσει στις 26 Μαρτίου για την ηλιακή ομάδα για 70 έως 74 ετών και τις αμέσως επόμενες ημέρες για την ηλικιακή ομάδα 65 έως 69 ετών», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως «εκτιμάται ότι τον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτούς τα εμβόλια της J&J».
Για το άνοιγμα της αγοράς εν μέσω επιδείνωσης σχολίασε: «Δεν είναι σωστός ο όρος ανοίγματα. Είναι εργαλεία για καλύτερη τήρηση των μέτρων, που θα προσφέρουν ταυτοχρόνως βαλβίδες αποσυμπίεσης στους πιεσμένους πολίτες».
Ερωτηθείσα για το αν υπάρχει σχέδιο για περισσότερα τεστ σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει από τα περισσότερα τεστ στην ΕΕ αυτή τη στιγμή. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που εφάρμοσε τα rapid test. Μια στρατηγική για τα τεστ που θα λαμβάνει υπόψιν και τα νέα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Η στρατηγική μαζί με την ενίσχυση του ΕΣΥ και την καλύτερη τήρηση των μέτρων είναι ο δεύτερος πυλώνας της στρατηγικής μας αυτή την περίοδο».
Για την ενίσχυση του ΕΣΥ σημείωσε: «Προσβλέπουμε και στη συνδρομή ιδιωτών γιατρών διαφορετικά θα προχωρήσουμε σε ό,τι είναι συνταγματικά προβλεπόμενο».
Για το αν η απόφαση για συνέχιση εμβολιασμών με το εμβόλιο AstraZeneca λήφθηκε με πολιτικά ή επιστημονικά κριτήρια σημείωσε: «Έγινε με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια. Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα επιβεβαιωθεί γι αυτή της την επιλογή».
Ερωτηθείσα αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο του self-testing ή του testing σε φαρμακεία τόνισε: «Σας είπα ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες για τη στρατηγική αυτή αξιοποιώντας και νέα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».
Ένα ακόμα βήμα για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στο ΕΣΥ
Η κ. Πελώνη συνεχίζοντας την ενημέρωση, επισήμανε πως «την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμη βήμα στην εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. ειδικά στην Αττική. Ήδη δύο ιδιωτικές δομές -το Λητώ και το Ιατρικό Περιστερίου- νοσηλεύουν Covid περιστατικά, ενώ το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν έχει μπει στην εφημερία του Ε.Σ.Υ. για non-covid περιστατικά. Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ έχει μετατραπεί σε non Covid νοσοκομείο και το ΩΝΑΣΕΙΟ Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νοτίου Ελλάδος».
Και συμπλήρωσε: «Για μια ακόμη φορά, όλη η Ελλάδα λειτουργεί και πάλι ως μια Υγειονομική Περιφέρεια. Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Αττικής, άλλες 550 κλίνες από τις οποίες οι 450 non Covid και οι 100 Covid.
- Το Hellenic Health Care Group παραχωρεί 300 κλίνες. Το ΙΑΣΩ GROUP 100 κλίνες.
- Ο Όμιλος Αθηνών 50.
- Ο Όμιλος ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ 60.
- Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ 40
Επιπλέον:
Το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid.
Το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας 251 μπαίνει στις εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας για non Covid περιστατικά.
Το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί με 10 επιπλέον πολυδύναμες Μ.Ε.Θ. Covid.
Παράλληλα, παραδίδονται σήμερα στα νοσοκομεία της Αττικής, 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου».