LIVE: Η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στην 86η ΔΕΘ
Ο Αλέξης Τσίπρας απαντά στα ερωτήματα των πολιτικών συντακτών.
Ξεκινώντας τη συνέντευξη ο Νάσος Ηλιόπουλος έκανε ειδική αναφορά στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, ο οποίος δολοφονήθηκε σαν σήμερα πριν από 9 χρόνια.
Δείτε live streaming την συνέντευξη Τύπου από τη 86η ΔΕΘ.
Στην πρώτη ερώτηση για το πρόγραμμα που παρουσίασε το Σάββατο στο Βελλίδειο και τις επικρίσεις που δέχθηκε για το κόστος ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:
Κατηγορούν εμάς ότι θα οδηγήσουμε τη χώρα σε μνημόνια, αυτοί που την οδήγησαν σε μνημόνια. Μας κατηγορούν εμάς, που διαχειριστήκαμε τη χρεοκοπία βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια. Κινδυνεύουμε να έχουμε... υποκλοπές και στο ζήτημα αυτό. Σας ενημερώνω πως το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο. Το κόστος αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ. Κοστολογημένα ένα προς ένα. Το όραμά μας σε σχέση με αυτό του κ. Μητσοτάκη είναι η μέρα με τη νύχτα.
Αντιστρέφω το ερώτημα. Αν δεν εφαρμοστεί ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη χώρα; Πώς θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης; Αν δεν εφαρμοστεί, το κόστος για την ελληνική οικονομία θα είναι δυσανάλογο για την επόμενη γενιά.
Στην επόμενη ερώτηση που ήταν για τις υποκλοπές είπε:
Τόσο εγώ, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ορθώς μιλάμε για μία αντιδημοκρατική εκτροπή που παρόμοια δεν έχουμε ξανασυναντήσει από τη μεταπολίτευση και μετά. Σε καμία ευνομούμενη χώρα δεν θα καθόταν στη θέση του πρωθυπουργός που θα είχε πιαστεί να παρακολουθεί πολιτικούς. Εκτός από την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη, έχουμε και την παρακολούθηση Σπίρτζη. Μετά από όλα αυτά δεν είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης να ρίχνει την ευθύνη μόνο στον ανιψιό του. Πρόκειται για πολιτική δειλία.
Σε κάθε άλλη χώρα θα είχαμε την παραίτηση του πρωθυπουργού και την αντικατάστασή του. Δεν θα με συνέφερε εμένα αυτό. Εγώ θέλω να πάω σε εκλογές έχοντας τον κ. Μητσοτάκη απέναντί μου, ως πολιτική μου αντίπαλο.
Τσίπρας για υπόθεση Πιτσιόρλα: Δεν έδωσα καμία εντολή για παρακολούθησή του
Ερωτηθείς για την υπόθεση Πιτσιόρλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:
«η ΕΥΠ επί των ημερών μας λειτουργούσε όπως ορίζει το γράμμα του νόμου, ήταν σαφέστατα προσανατολισμένη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Ως πρωθυπουργός είχα απολύτως θεσμική σχέση με τον διοικητή», είπε, θυμίζοντας ότι η ΕΥΠ ανήκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά ο διοικητής ως όφειλε τον ενημέρωνε. Ανέφερε ότι η ΕΥΠ αποφάσισε για λόγους που έχουν να κάνουν με διαλεύκανση υπόθεσης που έχει να κάνει με οικονομικό έγκλημα, να διευρύνει την έρευνα για στελέχη, όχι για υπουργούς. «Δεν έδωσα εγώ καμία εντολή παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα. Ενημερώθηκα αφού αυτή η εντολή είχε δοθεί, από τους αρμόδιους παράγοντες της ΕΥΠ σε συνεργασία με δύο εισαγγελικούς λειτουργούς. Έπραξα όπως θα έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους και ζήτησα από τον διοικητή της ΕΥΠ αν υπάρξει οποιοδήποτε στοιχείο επιβαρυντικό για τα στελέχη αυτά να με ενημερώσει». «Ουδέποτε έκτοτε είχα οποιαδήποτε τέτοια ενημέρωση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν, είμαι απόλυτα σαφής. Δεν παρακολουθούσα κανέναν, δεν έδωσα εντολή για κανέναν», υπογράμμισε και ανέφερε ότι έξι χρόνια μετά η υπόθεση αυτή έχει προχωρήσει και 7 πολίτες έχουν βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορούμενου, στους οποίους δεν είναι ο κ. Πιτσιόρλας. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο τεκμήριο αθωότητας», τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει ότι αυτή η υπόθεση ήταν συγκεκριμένη και όχι ένας αόριστος εθνικός λόγος.
«Ας μην προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες συμψηφισμού, όσο το κάνουν θα επιβεβαιώνουν την ενοχή τους», είπε, για να τονίσει ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν προσπαθεί να πείσει ότι είναι αθώος, αλλά ότι όλοι τα ίδια κάνουν». Αυτό είναι «κατάντια για τον κ. Μητσοτάκη, είναι το πάρθιο βέλος του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου», υπογράμμισε.
Εμείς δεν καταστρέφαμε φακέλους
Εμείς είχαμε μία... κακιά συνήθεια επί των ημερών μας. Να μην καταστρέφουμε φακέλους. Ανέφερε ότι είχε δώσει ρητή εντολή όλα τα στοιχεία να δοθούν στην επόμενη διοίκηση και ότι ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημερωνόταν σε τακτική βάση από τον κ. Ρουμπάτη και όταν άλλαξε η κυβέρνηση δεν αρνήθηκε ο κ. Ρουμπάτης να ενημερώσει ή να παραδώσει όλους τους φακέλους στον κ. Μητσοτάκη. Σχολίασε ότι οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ κ.κ. Ρουμπάτης και ο Δραβίλλας μίλησαν, όμως «ο κ. Δεμίρης και ο κ. Κοντολέων γιατί έχουν το στόμα τους κλειστό;».
Τσίπρας σε δεύτερη ερώτηση για Πιτσιόρλα:
Εγώ δεν έδωσα εντολή για κανέναν. Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν. Εμείς λειτουργούσαμε διαφορετικά. Αναφερθήκατε σε όρους που δεν έπραξα. Εγώ δεν παρακολούθησα κανέναν. Δεν έδωσα εντολή για κανέναν. Η ΕΥΠ έκρινε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην έρευνα στελέχη που τότε ήταν στην επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα λέγατε εσείς σήμερα αν εγώ είχα παρέμβει για να αποκλειστούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επειδή είναι φίλοι μου. Τι θα λέγατε; Έπραξα αυτό που έπρεπε. Τόσο ο κ. Ρουμπάτης, όσο και ο κ. Δραβίλλας κατέθεσαν το σκεπτικό τους και διαφώτισαν την Επιτροπή, όμως «ο κ. Δεμίρης και ο κ. Κοντολέων γιατί έχουν το στόμα τους κλειστό;».
«Ας μην προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες συμψηφισμού, όσο το κάνουν θα επιβεβαιώνουν την ενοχή τους», είπε, για να τονίσει ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν προσπαθεί να πείσει ότι είναι αθώος, αλλά ότι όλοι τα ίδια κάνουν». Αυτό είναι «κατάντια για τον κ. Μητσοτάκη, είναι το πάρθιο βέλος του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου», υπογράμμισε.
Τσίπρας: Χρέος μας να αποκαταστήσουμε τη μεσαία τάξη
Η επόμενη ερώτηση με βάση και τις εξαγγελίες του Σαββάτου αφορούσε τη μεσαία τάξη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:
Η μεσαία τάξη ήταν ο εύκολος στόχος όλη την περίοδο των μνημονίων. Είχε τεράστιες απώλειες, ειδικά από το 2010 ως το 2015. Στη δική μας περίοδο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είχε μία αύξηση εισοδήματος, όμως είχε επιβάρυνση. Εγώ το έχω πει πρώτος: Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη. Ξεχνάτε, όμως, τι περάσαμε για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια; Δεν ήμασταν σε μνημόνια εκείνη την περίοδο; Δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε να ολοκληρώσουμε αυτό που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, αλλά όχι από συνειδητή επιλογή. Έπρεπε να φέρουμε τη χώρα στο τέλος των μνημονίων. Έχουμε, λοιπόν, σήμερα ηθική υποχρέωση απέναντι στη μεσαία τάξη.
Τσίπρας για ΕΥΠ και υποκλοπές: Η ΝΔ έχει μετατρέψει την Εξεταστική σε παρωδία
Σε νέα ερώτηση για την ΕΥΠ και τις υποκλοπές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε τα εξής:
Με τον κ. Κοντολέοντα είχα μονάχα μία εθιμοτυπική επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και μετά την επισήμανσή μου ότι είναι λάθος και δείχνει απολυταρχική αντίληψη να περνά η ευθύνη της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό. Είχα στο γραφείο μου για μισή ώρα κι έκτοτε δεν είχα καμία ενημέρωση. Όσο για τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να απαξιώσει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Η Εξεταστική Επιτροπή είναι μία παρωδία. Υπάρχει πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ με αποτέλεσμα να παίρνουν εντολή, να μην καλούν μάρτυρες, να μην αφήνουν να γίνονται ερωτήσεις.
Περιμένω δημόσια τοποθέτηση της Σακελλαροπούλου για τις υποκλοπές
Παράλληλα, o ο κ. Τσίπρας κάλεσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να τοποθετηθεί δημόσια για την υπόθεση των υποκλοπών, ειδικά για το θέμα της άρσης του απορρήτου.
«Τόσο εγώ, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ορθώς μιλάμε για αντιδημοκρατική εκτροπή που παρόμοια δεν έχουμε ξανασυναντήσει από την μεταπολίτευση και μετά. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρχει ευνομούμενη πολιτεία, που ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να είχε πιαστεί να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους και θα έμενε στη θέση του. Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε από τη στιγμή που αποκαλύφθηκαν αυτά, δεν είναι δυνατόν να δίνει την ευθύνη στον ανιψιό του. Πρόκειται για πολιτική δειλία», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Η ίδια η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δεν είναι δυνατόν να αποδέχεται τη συνευθύνη αυτή. Από σκάνδαλο Μητσοτάκη, γίνεται σκάνδαλο ΝΔ. Εγώ έχω κάθε λόγο να θέλω να πάω στις εκλογές έχοντας απέναντι τον κ. Μητσοτάκη και με ό,τι τον βαραίνει. Εγώ δεν θέλω να ταυτίσω ένα κόμμα που έχω μεγάλες διαφορές με τέτοιες αντιδημοκρατικές λειτουργίες. Εγώ δεν έχω να θέσω κάτι στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα θέτει η ίδια η ζωή. Τι θα θέσω λοιπόν; Αυτό που περιμένω είναι μια σαφή δημόσια τοποθέτηση σε ό,τι αφορά το κυρίαρχο ζήτημα με την άρση του απορρήτου. Αυτό εξευτελίζει κάθε έννοια δημοκρατικής λογοδοσίας και ευθύνης».
Θα μπει τέλος στο πάρτι αισχροκέρδειας της ΔΕΗ
Ερωτηθείς για την ενεργειακή κρίση και την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:
Ένα χρόνο πριν, από τη ΔΕΘ, κατέθεσα προτάσεις για την ενεργειακή κρίση.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα μειώσει το κόστος των λογαριασμών, αλλά τελικά μείωσε το εισόδημα των πολιτών. Δέκα μέρες μετά ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ με μία σκανδαλώδη διαδικασία που χρήζει διερεύνησης. Δόθηκε η δυνατότητα σε μία πολιτική που έχει μοναδικό στόχο τη στήριξη των συμφερόντων. Με υπερκέρδη, με τη ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας και τρομακτική αύξηση στην τιμή της χοντρικής. Από τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι τον σημερινό έμμεσο τρόπο.
Η ΔΕΗ μετά την ιδιωτικοποίησή της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ράλι της αισχροκέρδειας. Θα μπει ένα τέρμα σε αυτό το πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ.
Στο δεύτερο σκέλος για το Χρηματιστήριο ενέργειας είπε:
Σε όλες τις χώρες υπάρχει προθεσμιακή αγορά. Υπάρχουν διμερή συμβόλαια. Εδώ δεν υπάρχουν. Η Ελλάδα έχει μία ρηχή και ολιγοπωλιακή αγορά. Γι' αυτό και η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια στις τιμές χονδρικής ενέργειας. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα αποσύνδεσης του της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου. Άλλες χώρες το έκαναν. Ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν το έκανε; Εμείς θα το ζητήσουμε, θα το διεκδικήσουμε και πιστεύουμε θα το πετύχουμε.
Τσίπρας για κυβέρνηση συνεργασίας: Πραγματικότητα που πρέπει να δούμε κατάματα
Ερωτηθείς για τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ο Αλέξης Τσίπρας είπε:
Ο κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση να μην είναι στην εξουσία, η πλειοψηφία των πολιτών όμως θεωρούν το αντίστροφο. Στην πλειοψηφία των κρατών υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία πρέπει να δούμε κατάματα. Αυτή θα είναι η νέα μεγάλη αλλαγή. Να μάθουμε να ακολουθούμε προγραμματικές συγκλήσεις. Δεν μπορούν αν υπάρξουν ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά, αλλά μπορούν να υπάρχουν ανάμεσα στις προοδευτικές ή τις συντηρητικές δυνάμεις. Έτσι γίνεται σε άλλες μεγάλες χώρες. Είναι μία μεγάλη αλλαγή που δεν δημιουργεί αστάθεια, αλλά σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Προφανώς και μπορώ να συνεργαστώ με κόμματα με τα οποία έχω πολιτικές διαφορές. Αλλά το βάρος που θα έχει προγραμματική σύγκληση θα έχει να κάνει με το βάρος που θα έχει δώσει ο λαός στα πολιτικά κόμματα. Για να προχωρήσει αυτή η προοπτική της νέας μεγάλης αλλαγής υπάρχει μόνο μία εκδοχή: Να είναι πρώτο σε κόμμα στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις»
Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις και την εικόνα που δίνουν για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε:
Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Όχι ότι δεν λαμβάνω υπόψη τις τάσεις. Υπάρχει μία διαρκής υποτίμηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, όχι από δόλο αλλά με συστημικό τρόπο που γίνονται οι δημοσκοπήσεις. Σας θυμίζω τις εκλογές του 2019. Όλοι θα κριθούμε. Και τα κόμματα και οι μετρήσεις. Σε ορισμένες δημοσκοπήσεις υπάρχει πλαστογραφία της στιγμής. Μόλις πριν μια βδομάδα είδε το φως της δημοσιότητας ότι σε μία από τις -όχι και πιο γνωστές- εταιρείες, ο ιδιοκτήτης της έχει πάρει σχεδόν 2,5 εκ. ευρώ απευθείας αναθέσεις.
Λύση στο πρόβλημα της στέγασης των νέων με τρεις μεγάλες παρεμβάσεις
Ερωτηθείς για το πρόβλημα της στέγασης των νέων ο Αλέξης Τσίπρας είπε:
Είναι ένα κρίσιμο θέμα γιατί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πολιτών βρίσκονται σε στεγαστική κρίση. Η πρόταση που έφερε η κυβέρνηση πολύ όψιμα με χρηματοδότηση τα λεφτά των εργαζομένων. Είναι ένα πολυδάπανο πρόγραμμα, 1,8 δισ. για να καλύψει το πολύ σε 10.000 συμπολίτες μας κάποιες ανάγκες, όταν υπάρχουν πάνω από 4 εκ. συμπολίτες μας που χρήζουν κάλυψης των αναγκών τους. Το πρόγραμμα αυτό έχει ως πυρήνα τα χαμηλότατα δάνεια. Θα ήθελα να επισημάνω ότι μία από τις πρωτοβουλίες του Τζο Μπάιντεν όταν εξελέγη ήταν να διαγράψει τα χρέη των φοιτητών από τα δάνεια. Δεν ξέρω αν το γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης πουη επισκέπτεται τις ΗΠΑ συχνά. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μεταφέρει το πρόβλημα στις μικρότερες ηλικίες για να εξυπηρετήσει τις τράπεζες. Δεν είναι λύση αυτό. Επίσης, δεν λέει κουβέντα για τη μάστιγα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα, τεράστια οικοδομικά τετράγωνα να περνάνε στα χέρια επιχειρήσεων από το εξωτερικό και έχουν εκτοξεύσει την τιμή του ενοικίου στον θεό και δεν υπάρχει στέγη για τον φοιτητή ή για τα νέα ζευγάρια.
Στον αντίποδα αυτής της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, εμείς καταθέτουμε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τους εξής άξονες:
Πρώτον, τον διπλασιασμό της επιδότησης ενοικίου και τη διεύρυνση των οικονομικών ορίων που θα αφορά 400.000 πολίτες, ο δεύτερος είναι η παρέμβαση στο airbnb βάζοντας όριο και ο τρίτος σημαντικός άξονας είναι η τράπεζα της στέγης που θέλουμε να δημιουργήσουμε.
Αστυνομική βία: Όταν τα καθεστώτα τρίζουν καταφεύγουν στην καταστολή
Ερωτηθείς για τα επεισόδια στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ ο κ. Τσίπρας είπε:
Εδώ είμαστε απέναντι σε καθεστωτικές πρακτικές. Κι αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που διαχειρίζεται τις δημοκρατικές ελευθερίες η κυβέρνησης και πώς ελέγχει την ελευθερία του Τύπου, αλλά και δικαστών. Φαίνεται από τα 7,5 δισ. απευθείας αναθέσεων σε ημετέρους, φαίνεται από τις υποκλοπές. Όταν τα καθεστώτα τρίζουν, καταφεύγουν στη καταστολή. Τους προειδοποιώ να μην επιχειρήσουν στο εξής την κλιμάκωση της έντασης. Είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει να δει η κοινωνία. Είναι επιθέσεις για να αλλάξουν την ατζέντα και να δημιουργήσουν ένταση. Η επόμενη εκλογική μάχη δεν θα είναι πόλεμος, αλλά ειρηνική επανάσταση.
Ο Μητσοτάκης θέλει να μείνει στην καρέκλα για ακόμα ένα μεγάλο deal
Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μείνει στην καρέκλα του είναι για να ολοκληρώσει ένα ακόμη μεγάλο deαl. Το τέταρτο δικό του deal. Και θέλω να πω το εξής: Τα χρήματα των Ελλήνων δεν είναι περιουσία του για να σώσουν τις τράπεζες.
Για τον εκλογικό νόμο: Ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει διέξοδο αλλά δεν θα του τη δώσουμε
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν είμαι κωλοτούμπας, αλλά αν θέλει ο κ. Τσίπρας να γίνουμε και οι δυο κωλοτούμπες. Είμαι θεσμικός, αλλά αν θέλει ο κ. Τσίπρας μπορώ να γίνω μη θεσμικός».
Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ψάχνει να βρει διέξοδο. Δεν θα του δώσουμε καμία. Την αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν την κάναμε το 2017-28 έχοντας πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι πάγια θέση αξιών αυτή που έχουμε για την ισοτιμία της ψήφου.
Σε νέα ερώτηση για το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:
Το κόστος των μέτρων που εξήγγειλα δεν είναι υπερβολικό. Είναι κατά τι μεγαλύτερο από αυτό του κ. Μητσοτάκη, αλλά υπάρχει διαφορετική αντίληψη. Η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη είναι ότι «φορολογούμε όποιον μιλά Ελληνικά». Να θυμίσω πως εμείς ρυθμίσαμε το χρέος. Το επόμενο διάστημα χάρη στη δική μας ρύθμιση έχουμε ένα βατό ορίζοντα αποπληρωμών. Τα επιτόκια έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Το κρίσιμο στοιχείο είναι να έχουμε το επιτόκιο μέσα από το οποίο χρηματοδοτούμε το χρέος σε ένα νούμερο που θα είναι βιώσιμο. Για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα χρειάζεται να έχουμε μία βιώσιμη ανάπτυξη. Με ένα σχέδιο που δημιουργεί κέρδη για λίγους δεν δημιουργούν προοπτικές βιώσιμες ανάπτυξης. Άρα, έχουμε απόλυτη επίγνωση και των δυσκολιών αλλά και του τρόπου με τον οποίο πρέπει να διαχειριστούμε τα πράγματα.
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Νίκο Ανδρουλάκη ο κ. Τσίπρας απάντησε:
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει και την ηθική και την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρχει προγραμματική σύγκληση και μίας κυβέρνηση μακράς πνοής. Αυτός είναι ο στόχος μας. Δεν έχουμε δεύτερες σκέψεις. Πιστεύω βαθύτατα ότι η νέα μεγάλη αλλαγή είναι η συνεργασία. Είναι αυτό που θα προκύψει την επόμενη μέρα των εκλογών.
Δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε κατάματα τους συνταξιούχους
Με το καλημέρα της κυβέρνησης ΝΔ είχαμε την κατάργηση της 13ης σύνταξης το 2019. Επίσης είχαμε τον τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων. Θέλουμε με ειλικρίνεια, κοιτώντας τους στα μάτια, να τους πούμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουεμ τα πάντα,. Δεν μπορούμε να αφήσουμε από το βλέμμα μας τη νέα γενιά, τις παραγωγικές ηλικίες, αλλά δεν μπορούμε να σας πετάξουμε στον δρόμο και να σας κοροϊδεύουμε κατάματα.
Για τα ελληνοτουρκικά: Το "γιοκ" έπρεπε να το λέει στα κρίσιμα ο Μητσοτάκης
Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Τσίπρας σημείωσε:
Σίγουρα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη ρητορική κλιμάκωση του Ερντογάν. Βεβαίως, υπάρχει ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης στην Τουρκία. Αλλά δεν μπορούμε να μην ανησυχούμε. Πρέπει να δούμε με ποια στρατηγική θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κλιμάκωση για να μην υπάρξει ένταση. Έχω ασκήσει έντονη κριτική για το δόγμα εξωτερικής οπλιτικής της κυβέρνησης. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη στην ομιλία του πριν μια βδομάδα να λέει γιοκ στον κ. Ερντογάν Εγώ θα περίμενα το γιοκ να το λέει εκεί που πρέπει, όχι μόνο στο κοινό του. Όπως στο Oruc Reis, στο Turkaegean και στις κρίσιμες στιγμές.
Έλλειμμα στρατηγικής στην Ε.Ε. για την Ουκρανία
Σε ερώτηση για την Ουκρανία είπε:
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε με τον αμυνόμενο. Οφείλουμε, όμως, να παρακολουθούμε τις διεθνείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Θεωρούμε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στρατηγικής από την πλευρά της Ε.Ε. Θεωρούμε ότι ο μεγάλος ηττημένος, πέρα από τον ουκρανικό λαό, είναι η Ευρώπη. Έχει τεράστιο έλλειμμα στρατηγικής. Η Ρωσία δεν χάνει οικονομικά. Η Ευρώπη χάνει αυτή τη στιγμή. Υπάρχει ένα σαφέστατο έλλειμμα ηγεσίας. Δεν μιλάω για αλλαγή στα θέματα των αξιών. Βεβαίως και θα υποστηρίξουμε τον αμυνόμενο. Πρέπει, όμως, να δούμε πώς θα μπει ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο.
Για πρόσφυγες στον Έβρο: Άλλοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις...
Για την πρόσφατη τραγωδία στον Έβρο ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:
Να ζητήσουμε συγγνώμη γιατί υπερασπιστήκαμε το κύρος της χώρας; Να ζητήσουμε και συγγνώμη; Είχαμε ένα δράμα να εκτυλίσσεται στον Έβρο. Ανεξάρτητα αν η νησίδα αυτή ανήκε στη χώρα μας ή στην Τουρκία, σε αυτή τη νησίδα διεξήχθη ένα δράμα 38 ατόμων, το οποίο οδήγησε και στον θάνατο ενός κοριτσιού 7 ετών. Θέλετε, λοιπόν, να ζητήσουμε συγγνώμη για ποιο λόγο; Γιατί ζητήσαμε από την κυβέρνηση που έκανε για μέρες ότι δεν υπάρχουν αυτοί οι 38 να μας εξηγήσει αν είναι στο ελληνικό έδαφος να τους σώσει κι αν είναι σε τουρκικό έδαφος να διεθνοποιήσει το ζήτημα; Αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα κάθε χώρας να προασπίζει τα σύνορά της. Αλλά και υποχρέωση να τηρεί τους στοιχειώδεις ανθρωπιστικούς όρους. Νομίζω ότι άλλοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις.