Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί»
Σε εξέλιξη είναι στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολιτικούς συντάκτες στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Με ερωτήσεις για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία αλλά και τη διαχείριση της κατάστασης από το κράτος ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου στην οποία ο πρωθυπουργός απάντησε ως εξής: «Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό που συνέβη ακριβώς επειδή δεν το είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν. Το καιρικό φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πρωτοφανές και έξω από προηγούμενα περιστατικά. Για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός επεσήμανε επιδεικνύοντας σχετικό χάρτη του ΜΕΤΕΟ την διαφορά μεταξύ της βροχόπτωσης που είχε σημειωθεί στη διάρκεια του Ιανού και εκείνης που σημειώθηκε στη διάρκεια του Ντάνιελ, για να επισημάνει στη συνέχεια ότι “για Ιανό μας είχαν προειδοποιήσει” οι μετεωρολόγοι. Όπως τόνισε το καιρικό φαινόμενο που αντιμετώπισε η Θεσσαλία ήταν πολύ εντονότερο και δεν το είχαμε ξαναδεί στο παρελθόν.
Αντίστοιχα, ως προς την ενεργοποίηση του 112 επεσήμανε ότι αυτά είχαν σταλεί επανειλημμένως σε ολόκληρη Θεσσαλία και ότι ακολουθείται διαφορετικό πρωτόκολλο σε περιπτώσεις πλημμύρας από ό,τι σε πυρκαγιές.
«Αν σε πιάσει η πλημμύρα στο δρόμο» είναι χειρότερα, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η σύσταση ήταν να ανέβουν οι κάτοικοι σε υψηλότερο όροφο και για αυτό δεν θρηνήσαμε μεγαλύτερο αριθμό νεκρών.
«Ψέματα ότι καθυστέρησε ο Στρατός»
Αναφορικά με την εμπλοκή του Στρατού ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ήταν ψέμα ότι ο στρατός καθυστέρησε να παρέμβει. Πρόσθεσε ήταν ο ίδιος παρών από την Πέμπτη το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων και ήταν σαφές ότι τα ελικόπτερα μπορούσαν να πετάξουν μόλις οι καιρικές συνθήκες το καθιστούσαν ασφαλές. Όπως τόνισε δεν είναι δυνατόν να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των πληρωμάτων. Όπως πρόσθεσε χρησιμοποιήθηκαν πολλά ελικόπτερα και πραγματοποιήθηκαν εκκενώσεις κατοίκων σε κάθε περίσταση όπου τούτο κρίθηκε απαραίτητο και στη συνέχεια δόθηκε βοήθεια σε προμήθειες όπου υπήρχε ανάγκη.
Τόνισε, τέλος, ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας περνά μέσα από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της. Όπως πρόσθεσε, τα προβλήματα έρχονται από το βαθύ παρελθόν και αφορούν τόσο την λειψυδρία και όσο και τις πλημμύρες που παρατηρούνται. Για τον σκοπό αυτόν ιδρύεται το Κέντρο Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, το οποίο αφού έχει τις απαραίτητες μελέτες θα διαθέτει την κεντρική εποπτεία, σε συντονισμό με την Περιφέρεια και με βοήθεια από το εξωτερικό.
Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, έχει ήδη ζητηθεί βοήθεια από την Ολλανδία, η οποία έχει εκτενή τεχνογνωσία για αντιπλημμυρικά έργα, καλλιέργειες, προστασία οικισμών κλπ. Τέλος ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπό το φως των φαινομένων ορισμένοι οικισμοί καθίστανται ευάλωτοι και σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία θα εξεταστούν εναλλακτικές δυνατότητες για αυτούς. Επιβεβλημένο να αναδειχθεί το ζήτημα αυτό σε εθνικό επίπεδο, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι για αυτό θα επιδιώξει ο υπό σύσταση Οργανισμός να έχει διακομματική συναίνεση ως προς την ηγεσία του.
«Η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα ενταχθούν στην Πολιτική Προστασία»
Ερωτηθείς για το αν ήταν μόνο η κλιματική κρίση που προκάλεσε τα προβλήματα και αν υπήρξαν λάθη στον κρατικό μηχανισμό και κυβερνητικά στελέχη που θα ληφθούν υπόψη σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Κάνω πάντα σκληρή αυτοκριτική, ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του φετινού καλοκαιριού, δεν είναι τώρα η ώρα να μιλήσουμε γι’ αυτά».
Η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα ενταχθούν στην Πολιτική Προστασία, είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι χρειάζεται η λιγότερο γραφειοκρατική εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης.
«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Για τους ευρωπαϊκούς πόρους ο πρωθυπουργός είπε ότι το Ταμείο Ανάπτυξης το διαπραγματεύτηκε προσωπικά. Η δυνατότητα που δίνεται είναι να προστεθεί μια πρόσθετη ευελιξία που δεν μετρά στο χρέος και το έλλειμμα για να γίνουν παρεμβάσεις, είναι σημαντική παρακαταθήκη, τόνισε.
«Το ίδιο ισχύει και με τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ, κανένα ΕΣΠΑ δεν είχε απορρόφηση 100%», σημείωσε.
Και ξεκαθάρισε: «Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό».
«Θα γίνονται περισσότερες ασκήσεις στο πεδίο, όχι μόνο σχέδια στα χαρτιά», δήλωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας: «Να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη».
«Ο στρατός σε μια δημοκρατική χώρα δεν κάνει του κεφαλιού του», πρόσθεσε. Περιμένει την Πολιτική Προστασία να του ζητήσει να παρέμβει, είπε.
Ερωτηθείς για τη λειτουργία του επιτελικού κράτους τόνισε:
«Λειτούργησε το επιτελικό κράτος μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία», είπε ο πρωθυπουργός και χρησιμοποίησε το παράδειγμα της σύστασης του Συντονιστικού Οργάνου που σχηματίστηκε.
«Το επιτελικό κράτος δεν υποκαθιστά την αρμοδιότητα του κάθε υπουργού να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο του», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «γινόντουσαν συσκέψεις δύο φορές την ημέρα».
«Το νερό το οποίο έπεσε στη Θεσσαλία ήταν πρωτοφανές, αν κάποιος πιστεύει ότι κάποιο κράτος μπορούσε να το χρησιμοποιήσει είναι βαθιά νυχτωμένος», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη»
Ερωτηθείς για την επικείμενη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό ότι οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν βελτιωθεί.
«Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι θέματα που αφορούν την εθνική ακεραιότητα, όπως τα νησιά του ελληνικού Αιγαίου, δεν μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Η Τουρκία έχει συμφέρον αυτή την περίοδο να προσεγγίσει τη Δύση και να είναι ένας καλός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
Σε άλλη σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα μπει σε συζήτηση σε σχέση με ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.
«Σε μια διαπραγμάτευση δεν μπορεί κανείς να πετύχει το 100% των διεκδικήσεών του. Ο όρος υποχωρήσεις δεν είναι δόκιμος, οι κινήσεις είναι αυτονόητες να διερευνήσουμε αν μπορούμε να πετύχουμε συμφωνία στο θέμα των θαλασσίων ζωνών – ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα», είπε ο πρωθυπουργός.
«Θα τσακίσουμε» όποιον προσπαθήσει να κερδοσκοπήσει σε βάρος των πληγέντων
Σε ερώτηση για την ακρίβεια ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών, ενώ είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Σημείωσε ότι τα επιδόματα που δίνονται και θα συνεχίσουν να δίνονται είναι «επιδερμικός τρόπος» αντιμετώπισης.
«Σταθερή και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος» είναι ο πρώτος πυλώνας αντιμετώπισής της. «Η ακρίβεια κάποια στιγμή θα αποκλιμακωθεί, οι αυξήσεις στους μισθούς θα μείνουν», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο δεύτερος πυλώνας αντιμετώπισης είναι η λειτουργία της αγοράς και τόνισε ότι οι έλεγχοι θα πολλαπλασιαστούν.
«Αν κάποιος πάει να αυξήσει τις τιμές των προϊόντων πατώντας πάνω σε ό,τι έγινε στη Θεσσαλία, θα τον τσακίσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε μεγάλες εταιρείες.
«Θα τη δώσουμε τη μάχη αυτή, αν και δεν είναι εύκολο να την κερδίσουμε», τόνισε.
«Αμετακίνητες πολιτικές και αμετακίνητοι υπουργοί δεν υπάρχουν»
Για το rotation στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός τόνισε:
«Είναι καλό ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι υπουργοί να δοκιμάζονται σε νέα χαρτοφυλάκια». «Αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν, δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αποφεύγει τους συχνούς ανασχηματισμούς, ενώ τόνισε ότι το πρώτο κριτήριο για τον κάθε υπουργό είναι η αποτελεσματικότητά του, ωστόσο δίνει χρόνο.
Το δεύτερο είναι η συμπεριφορά του και τότε η κρίση μπορεί να είναι στιγμιαία και ακαριαία.
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επενδυτική βαθμίδα και τα μέτρα που έχουν παρθεί το τελευταίο τρίμηνο.
«Μέσα σε τρεις μήνες η χώρα πήρε επενδυτική βαθμίδα. Αν δεν είχαμε φωτιές και πλημμύρες αυτή θα ήταν η είδηση της ΔΕΘ», επισήμανε.
«Μια κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολό της», είπε ο πρωθυπουργός. Αυξήσαμε το ποσοστό μας στις εκλογές, κρίθηκε θετικά η προηγούμενη κυβέρνηση, σημείωσε επίσης.
Για τα μέτρα που εξήγγειλε το Σάββατο ο πρωθυπουργός τόνισε:
«Τα μέτρα αυτά θα αποδώσουν. Πρέπει να κάνουμε άλματα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής»
«Είναι ζήτημα που αποτελεί μια ‘καραμέλα’ διαδοχικών κυβερνήσεων αλλά καμιά δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του», σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και τα καθαρά τους εισοδήματα που προκαλούν ερωτήματα.
«Θέλω τον επόμενο χρόνο να υπάρχει χάρτης σε κάθε παραλία που θα δείχνει ποιο κομμάτι της έχει μισθωθεί, να μπορεί να το ελέγχει ο πολίτης», σημείωσε.
«Νομιμότητα παντού», για να μην υπάρχουν κάποιοι που αισθάνονται κορόιδα και κάνουν το ίδιο, είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε στο ζήτημα της δόμησης.
«Υπάρχει για την παράνομη δόμηση ένα όριο, είναι το 2011», είπε. «Να χτίσουμε ξανά τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία», τόνισε.
Ερωτηθείς για τους μισθούς ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο κατώτατος μισθός ακόμα – και ενδεχομένως για αρκετό καιρό – θα καθορίζεται από κυβερνητική απόφαση.
«Είναι ενθαρρυντικό πως οι μισθοί αυξάνονται και στην προσπάθειά τους να βρουν προσωπικό, οι επιχειρήσεις είναι διατεθειμένες να το κάνουν. Βοηθήθηκαν από το κράτος και μπορούν να κάνουν λελογισμένες αυξήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Προσβλέπω σε μια αξιωματική αντιπολίτευση που έχει μάθει από τα λάθη της»
Σε ερώτηση για το ποιον θα ήθελε αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Δεν μπορώ να απαντήσω, θέλετε να με προβοκάρετε. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τη φράση του Μάο: μεγάλη αναταραχή θαυμάσια κατάσταση, αλλά αυτό το θέμα δεν αφορά εμένα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Εγώ προσβλέπω σε μια αξιωματική αντιπολίτευση που έχει μάθει από τα λάθη της και θα δώσει έμφαση στην ουσία, όχι στην επικοινωνία και την τοξικότητα», είπε.
«Για τον κ. Τσίπρα δεν μπορώ να κάνω καμία κρίση», είπε, για το εάν θα επιστρέψει στην πολιτική σκηνή
«Οι Ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό», δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος
«Δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω κάποια αλλαγή στον εκλογικό νόμο», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ έριξε ξανά τα πυρά του στην απλή αναλογική.
«Δεν θεωρώ ότι η απάντηση απέναντι στα ακραία και περιθωριακά κόμματα είναι η αύξηση του ποσοστού εισόδου τους στο κοινοβούλιο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Οι Ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό», είπε ο πρωθυπουργός, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι μία πολιτική μάχη για τη ΝΔ.
Τον απολογισμό θα τον κάνουμε το βράδυ των εκλογών απάντησε σε ερώτηση για τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό.
Για την αναβάθμιση του ΕΣΥ και τις 10.000 προσλήψεις στην Υγεία είπε:
Πολύ σύντομα, τους επόμενους μήνες θα γίνουν οι πρώτες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης και αφορά όχι μόνο τις προσλήψεις αλλά υποδομές, οργάνωση, τεχνολογία και ανακατεύθυνση πόρων.
Απαντώντας για τις παραιτήσεις ιατρικού προσωπικού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν φαίνεται το φαινόμενο να είναι χειρότερο από τις προηγούμενες χρονιές.
Σε ερώτηση του Δημήτρη Κρικέλα και του Action24 για τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να μπλοκαριστεί η κάθοδος Κασιδιάρη στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές ο πρωθυπουργός είπε: αυτές οι κομματικές δράσεις απαξιώνονται στη συνείδηση των πολιτών πολύ ταχύτερα. Δεν κρίνουμε ότι απαιτείται σχετική ρύθμιση γιατί υπάρχει πρόβλεψη ότι αν κάποιος είναι πρωτόδικα καταδικασμένος να τίθεται σε αργία εφόσον εκλεγεί. Είμαι ανοιχτός να συζητήσω στη Βουλή το θέμα της χρηματοδότησης κομμάτων που μέλη της έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα. Το θέμα των Σπαρτιατών και η όποια παραπλάνηση του Αρείου Πάγου είναι θέμα της Δικαιοσύνης και όχι της κυβέρνησης.
«Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω»
Σε ερώτηση για το εάν ενδιαφέρεται για κάποια πολιτική θέση στην Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με το γνωστό τραγούδι «Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω».
Πρόσθεσε πως θα τιμήσει την εμπιστοσύνη που του έδωσε ο λαός για την επόμενη τετραετία.
Για τις νέες ταυτότητες και τις αντιδράσεις
Υπάρχουν κόμματα που έχουν ταχθεί κατά των νέων ταυτοτήτων, είπε ο πρωθυπουργός. «Είμαι πάντα υπομονετικός, αλλά δεν μπορώ να συνομιλώ με το παράλογο» και εξήγησε γιατί χρειάζονται οι νέες ταυτότητες.
«Δεν αισθάνομαι να υπάρχει μαζικότητα σε αυτό το κίνημα», «οι παλιές ταυτότητες θα πάψουν να ισχύουν το καλοκαίρι του 2026», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν θα κάνουμε πίσω», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν καταργείται»
«Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν καταργείται», αλλά ενισχύεται, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συμμετοχή των Πρυτάνεων για να προστατευτούν τα πανεπιστήμια.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν υποκαθιστά την κανονική Αστυνομία. «Η κατάσταση στα Πανεπιστήμια είναι πολύ καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός.
«Δεν θα σταματήσω να εγείρω αυτό το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στον ίδιο τον Ράμα»
Ερωτώμενος για την φυλάκιση του Φρέντυ Μπελέρη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σκιάζει τις σχέσεις με την Αλβανία και ανατρέπει την πρόοδο που πετύχαμε την προηγούμενη τετραετία. «Με προβληματίζει το γεγονός όχι μόνο της φυλάκισης αλλά ότι ακόμη και σήμερα αρνείται η Αλβανία το δικαίωμα να ορκιστεί δήμαρχος. Το έχω αναφέρει στην ηγεσία της Αλβανίας, και δεν υπεισέρχομαι στη αλβανική δικαιοσύνη, αλλά αυτό αποτελεί παραβίαση του κράτος δικαίου και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις που θα έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στην προσπάθεια Αλβανίας να προσεγγίσει την ΕΕ” είπε ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε επίσης ότι η μειονότητα πρέπει να αισθάνεται ότι στο πρόσωπο της Ελλάδας έχει έναν σύμμαχο στα αυτονόητα, δηλαδή το σεβασμό σε όλα τα δικαιώματα της.
«Δεν θα σταματήσω να εγείρω αυτό το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στον ίδιο τον Ράμα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Δείτε τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού: