Ληστεία στην Αιτωλοακαρνανία: Γιατί η αστυνομία έκανε 37 λεπτά να φτάσει στην τράπεζα
Οι δράστες φαίνεται ότι είχαν αναλυτική πληροφόρηση για τα «τρωτά» σημεία της τράπεζας, αλλά και για την αστυνόμευση στην περιοχή.

Έντονο προβληματισμό -αν μη τι άλλο- προκαλούν οι νεότερες πληροφορίες που έρχονται από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανία και αφορούν στη ληστεία αλά «Casa De Papel» που σημειώθηκε στο υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς στην περιοχή, με τους δύο δράστες να καταφέρνουν να ξεφύγουν με λεία 200.000 ευρώ.
Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών, στην υπόθεση ενεπλάκη και το ελληνικό FBI, ενώ ήδη εντοπίστηκαν από τους άνδρες της ΕΛΑΣ οι δύο μηχανές που χρησιμοποιήθηκαν στη ληστεία. Όπως προκύπτει από τις κινήσεις των δραστών, φαίνεται πως είχαν πολύ καλή ενημέρωση ότι το χρηματοκιβώτιο της τράπεζας θα ήταν γεμάτο, καθώς αυτές τις ημέρες είχαν εισρεύσει χρήματα λόγω της πληρωμής κάποιων επιδοτήσεων στους αγρότες της περιοχής.
Παράλληλα, φαίνεται ότι γνώριζαν πολύ καλα τα «τρωτά» σημεία του οικήματος που στεγάζεται η τράπεζα, καθώς αυτή ήταν η τέταρτη ληστεία που σημειώνεται εκεί (είχαν προηγηθεί τρεις ληστείες στο συγκεκριμένο οίκημα, όπου πριν στεγαζόταν άλλη τράπεζα).
Αυτό ωστόσο που φαίνεται ότι έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο στην υπόθεση ήταν ότι οι δράστες φαίνεται πως γνώριζαν πολύ καλά ότι θα ήταν εύκολο να ξεφύγουν λόγω της ελλιπούς αστυνόμευσης που υπάρχει στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η αστυνομία χρειάστηκε 37 (!) λεπτά για να φτάσει στην τράπεζα, από τη στιγμή που σήμανε ο συναγερμός για τη ληστεία, όπως εξήγησε στο Mega ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.
Όπως ανέφερε, εδώ και περίπου 20 χρόνια έχει κλείσει ο αστυνομικός σταθμός στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, παρά το γεγονός ότι η περιοχή μαστίζεται από εγκληματικότητα. «Το πιο κοντινό αστυνομικό τμήμα είναι στο Αιτωλικό, που απέχει περίπου 15 λεπτά. Ήξεραν ότι ο αστυνομικός που έκανε περιπολία με το περιπολικό δεν θα ερχόταν μόνος του, από τη στιγμή που είχαν βαρύ οπλισμό. Ο αστυνομικός πήγε στο τμήμα να πάρει τον συνάδελφό του και μετά πήγαν στην τράπεζα. Αυτή είναι και η σωστή διαδικασία, δενν μπορεί ένα άτομο να αντιμετωπίσει δύο άτομα με βαρύ οπλισμό», είπε ο Γιώργος Καλλιακμάνης.
Η διευθύντρια της τράπεζας που σήμανε συναγερμό
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί πάντως είναι το θάρρος της διευθύντριας της τράπεζας, που παρά το ότι είχε δύο όπλα να τη σημαδεύουν φρόντισε να κάνει όλες τις προβλεπόμενες κινήσεις σε περίπτωση ληστείας. Με κίνδυνο της ζωής της, σε περίπτωση που γινόταν αντιληπτή, κατάφερε να πατήσει το ειδικό μπουτόν για τον συναγερμό. Δεν αρκέστηκε όμως σε αυτό. Πληκτρολόγησε λάθος κωδικό στο χρηματοκιβώτιο, ώστε να κερδίσει χρόνο, κάτι που το κατάφερε, αλλά όπως φαίνεται ο χρόνος αυτός δεν ήταν αρκετός για να προλάβει η αστυνομία να φτάσει στο σημείο, αφού και η ομάδα ΔΙΑΣ που ξεκίνησε από το Μεσολόγγι χρειάστηκε επίσης 20 λεπτά για να φτάσει στην τράπεζα.
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το Mega, την προηγούμενη ημέρα είχε διαπιστωθεί ότι οι δράστες, τρεις συνολικά, με δύο μοτοσικλέτες κατόπτευαν την τράπεζα φορώντας κράνη κι όταν ρωτήθηκαν τον λόγο που βρίσκονταν στο σημείο, ανέφεραν ότι χάθηκαν. Στη συνέχεια αποχώρησαν από το σημείο.
Όπως έγινε γνωστό, οι δύο μηχανές που χρησιμοποιήθηκαν για την ένοπλη ληστεία εντοπίστηκαν και η μία από αυτές διαπιστώθηκε πως είναι κλεμμένη. Συγκεκριμένα, η μηχανή εκλάπη στα τέλη Μαρτίου από την Αθήνα, γεγονός που μαρτυρά ότι πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο. Παράλληλα, οι ληστές χρησιμοποιούσαν σύστημα ενδοεπικοινωνίας.