Λινού κορονοϊός: «Κλείνουν περιοχές χωρίς να έχουμε τα στοιχεία των κρουσμάτων» [vids]
Μία σοβαρή διάσταση σε σχέση με το αυστηρό lockdown που αποφασίζεται για ορισμένες περιοχές, έθεσε, μιλώντας στο MEGA, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού. Τόνισε ότι η χώρα «υπολείπεται στα θέματα διαφάνειας της πανδημίας». «Με προβληματίζει ότι κλείνουν περιοχές χωρίς να έχουμε τα στοιχεία των κρουσμάτων», είπε συγκεκριμένα.
Για το άνοιγμα της αγοράς
«Θέμα πολιτικό και οικονομικό» χαρακτήρισε το άνοιγμα της αγοράς και των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να τα εξετάσουν προσεκτικά οι υπεύθυνοι και «να δουν για κάθε αλλαγή τι μέτρα επιπλέον μπορούμε να πάρουμε ώστε ό,τι πρόβλημα προκληθεί να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο μέτρο».
Η καθηγήτρια επισήμανε ότι μπορούν να ανοίξουν με κανόνες μικρά καταστήματα της γειτονιάς, με περιορισμένο αριθμό εργαζομένων. Κατηγορηματικό είναι το «όχι» όσον αφορά μεγάλα καταστήματα και εμπορικά κέντρα. «Το απλό λιανεμπόριο μπορεί και πρέπει να ανοίξει», τόνισε.
Για τα κρούσματα
Η κ. Λινού υπογράμμισε ότι η μείωση που παρατηρείται σε διασωληνωμένους και θανάτους δεν αντικατοπτρίζει την περίοδο των εορτών. «Η μείωση στους διασωληνωμένους και στους θανάτους είναι πριν τα Χριστούγεννα», δήλωσε.
Περιφέρεια Κοζάνης: Ζητά παρέμβαση Εισαγγελέα για τα ετεροχρονισμένα κρούσματα
Την ίδια ώρα, την παρέμβαση εισαγγελέα ζητά η Περιφέρεια Κοζάνης ύστερα από το λάθος στην καταγραφή κρουσμάτων κορονοϊού. Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2021, κατεγράφησαν ως νέα κρούσματα, τεστ που είχαν διεξαχθεί το Νοέμβριο. Για τη λάθος καταγραφή ο Περιφερειάρχης Κοζάνης, Γιώργος Κασαπίδης, πραγματοποίησε έκτακτη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, όπου ζήτησε να διερευνηθεί εάν εξαιτίας αυτού του γεγονότος ελήφθησαν αποφάσεις που ζημίωσαν τους πολίτες της περιοχής, καθώς και η ΠΕ Κοζάνης βρίσκεται σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα τους τελευταίους 3,5 μήνες.
Επεσήμανε, δε, ότι θα πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος, «εάν πολίτες που ήταν θετικοί στον ιό τον Νοέμβριο του 2020 για τους οποίους ο ΕΟΔΥ δεν ενημερώθηκε ώστε να προχωρήσει σε οδηγίες και σε ιχνηλάτηση του κάθε κρούσματος ξεχωριστά, λειτούργησαν εν αγνοία τους ως φορείς υπερμετάδοσης του ιού».
Όλα ξεκίνησαν από την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας που εμφάνισε την ΠΕ Κοζάνης στις 12 Ιανουαρίου να έχει 53 κρούσματα covid, όταν οι υπηρεσίες του τοπικού ΕΟΔΥ έβλεπαν στο σύστημα καταγραφής μόνο 13 ημερήσια κρούσματα. Από επικοινωνία του αναπληρωτή διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Χαρίσου Γκοβεδάρου και του λοιμωξιολόγου Ιορδάνη Ρωμιόπουλου, υπεύθυνου του ΕΟΔΥ Δυτικής Μακεδονίας, με τα κεντρικά του ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκε ότι είχαν προστεθεί στην ημερήσια λίστα αποτελεσμάτων της 11ης και 12ης Ιανουαρίου 2021 συνολικά 40 κρούσματα που προέρχονταν από την περίοδο του Νοεμβρίου.