Λινού: Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα περιστατικά θρομβώσεων
Την ανησυχία της για τα περιστατικά θρομβώσεων που σχετίζονται με τον εμβολιασμό, εξέφρασε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, η κ. Λινού δήλωσε πώς φοβάται και άλλα τέτοια περιστατικά και επανέλαβε την άποψή της πώς στις νεότερες ηλικίες θα πρέπει να γίνονται εμβολιασμοί με εμβόλια mRNA.
«Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα τέτοια κρούσματα και η Πολιτεία θα έπρεπε να έχει φροντίσει να εμβολιάζονται με το Αstrazeneca και το Johnson & Johnson μεγαλύτερα άτομα και κυρίως άνδρες. Δεν θα έπρεπε να γίνεται (ο εμβολιασμός σε νεότερες ηλικίες) και δεν το κάνει καμία χώρα πλέον. Όπου υπάρχει δυνατότητα να επιλέγει άλλο εμβόλιο mRNA, η σύσταση είναι να αποφεύγονται εμβόλια μη mRNA γιατί υπάρχει εκεί ο κίνδυνος για θρομβοεμβολικό επεισόδιο που δεν είναι το κλασικό αλλά σπάνιο σύνδρομο», είπε.
Ακόμη, η κ. Λινού εκτίμησε πως αν και αρχικά αργήσαμε με τους εμβολιασμούς τώρα πετυχαίνουμε πάνω από 100.000 δόσεις την ημέρα. «Θα ήθελα να δω μεγαλύτερη αύξηση αλλά αυτό θα ισχύσει εφόσον έχουμε περισσότερα εμβόλια», είπε η κ. Λινού.
Εξέφρασε την αγωνία της για την πορεία του εμβολιασμού και για την ινδική μετάλλαξη προκειμένου, όπως είπε, να την προλάβουμε πριν εξαπλωθεί και στη χώρα μας. «Εάν προλάβουμε, δεν θα βιώσουμε έξαρση ξανά και θα μπούμε στο ’22 με ασφάλεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τα γενικά στοιχεία της πανδημίας είπε πώς εξελίσσονται καλά εκτός από χθες, Δευτέρα, 24 Μαΐου, που καταγράφηκε μια μικρή έξαρση στο δείκτη θετικότητας.
Όπως εξήγησε, αυτό ήταν αποτέλεσμα της Κυριακής, 23 Μαΐου, καθώς ελέγχθηκαν μόνο αυτοί που είχαν συμπτώματα και ήταν πολύ πιθανό να είναι θετικοί ή υπήρχε κάποιος λόγος να κάνουν PCR.