Λιμένας Θεσσαλονίκης – Περισσότερο από ένα λιμάνι
Προτεραιότητες και στόχοι της ΟΛΘ Α.Ε. για τη βιώσιμη ανάπτυξη
Ο σημαίνων ρόλος των λιμένων στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας, στην προώθηση της οικονομικής δραστηριότητας και τη δημιουργία κοινωνικής προστιθέμενης αξίας, συνδέεται άρρηκτα με την περιβαλλοντική αειφορία. Η βιωσιμότητα είναι το απαραίτητο συστατικό των επιχειρηματικών στρατηγικών και λειτουργιών των λιμένων, που εστιάζουν στην επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στην περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική διάσταση της απόδοσής τους.
Την υλοποίηση της ολοκληρωμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΟΛΘ Α.Ε., σε όλο το φάσμα των μη χρηματοοικονομικών δεικτών που σχετίζονται με τις δραστηριότητές της, πλαισιώνει η ετήσια Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας. Το περιεχόμενό της διαμορφώνεται κατόπιν ανάλυσης των ουσιαστικών θεμάτων στους στρατηγικούς τομείς: Περιβάλλον, Κλίμα & Ενέργεια, Αλληλεπίδραση με την Κοινωνία, Έξυπνο & Ψηφιακό Λιμάνι, Επιχειρηματική Ηθική & Δημιουργία Αξίας. Επιπλέον, η ΟΛΘ Α.Ε. έχει σχεδιάσει και υλοποιεί Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης για όλες τις λιμενικές δραστηριότητες, πιστοποιημένο κατά το Διεθνές Πρότυπο ISO 14001:2015, μέσω του οποίου προσδιορίζονται οι δεσμεύσεις της για την προστασία του περιβάλλοντος, σε ευθυγράμμιση με την επιχειρηματική στρατηγική της. Η επιτυχής σφαιρική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της ΟΛΘ Α.Ε., με ταυτόχρονη τήρηση αυτής της δέσμευσης, αναδεικνύεται με την ένταξή της στον δείκτη Αειφορίας του ATHEX.
Σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, η ΟΛΘ Α.Ε. προσδιορίζει, αξιολογεί και ελέγχει συστηματικά όλες τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λειτουργίας της. Επιπλέον, έχει θέσει ως προτεραιότητά της την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων και την προστασία του θαλάσσιου και χερσαίου οικοσυστήματος. Ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις του Εθνικού Κλιματικού Νόμου, η ΟΛΘ Α.Ε. εφαρμόζει τις κατευθυντήριες γραμμές του Προτύπου ISO 14064:2018 για τη συστηματική παρακολούθηση των εκπομπών των αερίων ρύπων θερμοκηπίου από τις δραστηριότητές της. Η εταιρεία έχει υλοποιήσει ανάλυση των Κλιματικών Κινδύνων, εντοπίζοντας τους σημαντικότερους από αυτούς, με σκοπό την πρόληψη, τον έλεγχο και μετριασμό τους. Για το έτος 2022, η ΟΛΘ Α.Ε. εκπόνησε έκθεση για το αποτύπωμα άνθρακα και αυτή υποβλήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που διαχειρίζονται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Η ΟΛΘ Α.Ε. είναι το πρώτο λιμάνι στην Ελλάδα που συμμετέχει στο Δίκτυο Green Award ως Πάροχος Κινήτρων, προσφέροντας έκπτωση 15% στα λιμενικά τέλη στα πιστοποιημένα με Green Award πλοία που προσεγγίζουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το Green Award Certificate αποτελεί πιστοποιητικό ποιότητας για πλοία και ναυτιλιακές εταιρείες που υπερβαίνουν τις νομοθετικές υποχρεώσεις σχετικά με τα περιβαλλοντικά πρότυπα. Επιπλέον, είναι το 1ο Ελληνικό λιμάνι πιστοποιημένο με ISO 45001:2018 για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, ενώ διαθέτει επιπλέον 6 διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις ISO.
Εξωστρέφεια και κοινωνική προστιθέμενη αξία
Στη νέα εποχή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Καινοτομίας, Βιωσιμότητας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υπευθυνότητας, ο λιμένας Θεσσαλονίκης είναι εταίρος συνεργασιών ανάπτυξης πράσινων πρακτικών. Ένα από τα έργα καινοτομίας στα οποία συμμετέχει είναι το POSEIDON, που στοχεύει στην απανθρακοποίηση του ναυτιλιακού κλάδου μέσω της χρήσης συνθετικής μεθανόλης. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί κρίκο της τοπικής «αλυσίδας αξίας» παραγωγής/κατανάλωσης e-methanol και οι νέες μέθοδοι που παράγονται αποτελούν πολύτιμο μοχλό ευαισθητοποίησης της ΕΕ για τη χρήση συνθετικών καυσίμων, μεταξύ των ενεργειών για περισσότερο πράσινη ναυτιλία.
Στο πλαίσιο εισφοράς της στην κοινωνία με γνώση και βιωματική εμπειρία γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος, η ΟΛΘ Α.Ε. πραγματοποίησε στις 10 Σεπτεμβρίου 2024 δράση υποθαλάσσιου καθαρισμού για πρώτη φορά στην παραλία Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή 39 δυτών και την υποστήριξη υπουργείων, φορέων και σημαντικών εταιρειών. Ο βυθός από τον 1ο Προβλήτα του λιμένα έως τον Λευκό Πύργο καθαρίστηκε από αντικείμενα που δεν έχουν θέση στη θάλασσα και διαταράσσουν την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Η δράση διοργανώθηκε σε συνέχεια του υποθαλάσσιου καθαρισμού που έγινε στον 1ο Προβλήτα του λιμένα, τον Σεπτέμβριο του 2023, εμπνέοντας τις νεότερες γενιές με το μήνυμα: «Κοιτάμε κάτω από την επιφάνεια - Νοιαζόμαστε βαθιά - Μαθαίνουμε πώς να προστατεύουμε τις θάλασσές μας!»
Ο διεθνής προσανατολισμός της ΟΛΘ Α.Ε. σηματοδοτείται με εθνικού και διεθνούς κύρους εκθέσεις, και πρωτοβουλίες για τη διενέργεια διοργανώσεων στη Θεσσαλονίκη, όπως το 7ο “Posidonia Sea Tourism Forum” και το 1ο “Southeast Europe Connectivity Forum”, ενισχύοντας την εξωστρέφειά της. Προάγοντας σταθερά τον διάλογο για τη συνδεσιμότητα στη ΝΑ Ευρώπη, η ΟΛΘ Α.Ε. είναι στρατηγικός εταίρος του διεθνούς συνεδρίου, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, για 2η συνεχή χρονιά, στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2024.
Με όραμα να λειτουργεί ως κάτι περισσότερο από ένα Λιμάνι, η ΟΛΘ Α.Ε. υλοποιεί ενέργειες που προωθούν τη μέγιστη ικανοποίηση όλων των ενδιαφερόμενων μερών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εστιάζοντας στην ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και τις επενδύσεις, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.