Λιμάνι Πειραιά: Νεκρός βρέθηκε άγνωστος άνδρας - Πιθανόν ήταν άστεγος
Μέχρι στιγμής τα αίτια του θανάτου του παραμένουν αδιευκρίνιστα. Η σορός παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο Βούλας. Να σημειωθεί ότι λόγω της πανδημίας και της εντεινόμενης οικονομικής δυσχέρειας, το πρόβλημα των αστέγων του Πειραιά έχει επιδεινωθεί. Πολλοί αναγκάζονται να βρουν καταφύγιο στο λιμάνι ή σε εισόδους κλειστών καταστημάτων και είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και σε κάθε άλλο κίνδυνο.
Πρόσφατα ο δήμος ανακοίνωσε πως θα λειτουργούν θερμαινόμενοι χώροι ως αύριο Δευτέρα, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι όλοι οι άνθρωποι καταφέρνουν να ενημερωθούν ή να φτάσουν στον ξενώνα. Όπως ανακοινώθηκε, "μέχρι και τη Δευτέρα 18/1 και ώρα 13:00, η δομή φιλοξενίας αστέγων "Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης", θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση για τη φιλοξενία των πολιτών, στην Μυκάλης 51, στα Καμίνια".
(Τα τηλέφωνα επικοινωνίας ήταν: 216 8003076, 216 8003077)
Όπως αναφέρεται, σε περίπτωση επιδείνωσης της κακοκαιρίας και μετά τη Δευτέρα 18/1, θα υπάρξει νέα ανακοίνωση.
Κάτω: Μοίρασμα φαγητού από τον δήμο στους άστεγους του λιμανιού
Πρόταση για αξιοποίηση των "νεκρών" κτιρίων
Τον κώδωνα του κινδύνου για τους άστεγους του Πειραιά, είχε κρούσει πριν από λίγες ημέρες ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της αντιπολίτευσης, "Πειραιάς για όλους", Νίκος Μπελαβίλας, με επιστολή στον δήμαρχο, Γιάννη Μόραλη, η οποία κοινοποιήθηκε στον αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ και στον λιμενάρχη, προτείνοντας να αξιοποιηθούν για τον σκοπό αυτό, κτίρια που αυτή τη στιγμή είναι εγκαταλελειμμένα και ρημάζουν αφού κανείς δεν ζει σε αυτά ώστε να τα φροντίζει. Ανέφερε σε αυτή:
"Για άλλη μια φορά οι άστεγοι του λιμανιού κινδυνεύουν. Με επείγουσα επιστολή μας προς τον Δήμαρχο Πειραιά προσπαθούμε να αποτρέψουμε το επικείμενο κακό που φαίνεται στον ορίζοντα. Με το χιονιά, οι υπερήλικες, οι άρρωστοι και ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, οι απόκληροι της οικονομικής κρίσης για την οποία δεν φταίνε προσπαθούν να επιβιώσουν σε συνθήκες πολικού ψύχους. Πήρα την πρωτοβουλία να υπερβώ, λόγω της κρίσης, το συνηθισμένο «πρωτόκολλο» κοινοποιώντας την επιστολή στον Λιμενάρχη Πειραιά, Αρχιπλοίαρχο Γ. Σκανδάλη και στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ.Σεραφείμ. Όχι γιατί έχουν ευθύνη. Όμως το μεν Λιμενικό Σώμα έχει την ατυχία να διαχειρίζεται τον χώρο όπου οι άστεγοι του Πειραιά βρήκαν καταφύγιο, η δε Μητρόπολη έχει βοηθήσει πολύ με τα γεύματα και τη φροντίδα ευάλωτων συνδημοτών μας".
"Στην πραγματικότητα η ευθύνη είναι δική μας: του Δήμου Πειραιά. Φωνάζουμε δύο χρόνια τώρα για μόνιμη λύση μέσω της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης, με μία κατάλληλη επιστημονική ομάδα, μία μονάδα διαρκώς παρούσα, που θα καθοδηγεί, θα φροντίζει, θα καταγράφει, θα ανακουφίζει. Με μία μόνιμη κτιριακή δομή που θα παρέχει στέγη, τροφή, ιατρική φροντίδα. Ο νέος καλός ξενώνας της «Unesco» στα Καμίνια δεν αρκεί και δεν πρέπει να τον υπερφορτώσουμε. Ο «Πειραιάς για Όλους» στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε σε μία πλήρη πρόταση, εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη από τον εκπρόσωπό μας, ψυχίατρο και δημοτικό σύμβουλο Τάκη Βουτυράκο. Πιστεύουμε ότι ο Γιάννης Μώραλης θα ακούσει, τόσο για τα άμεσα μέτρα ενόψει της επιδείνωσης του καιρού, όσο και για τη μόνιμη λύση. Μια τριαντάδα κτίρια του ευρύτερου δημοσίου σχολάζουν ερειπωμένα ή εγκαταλειμμένα στον Πειραιά. Ας τα αξιοποιήσουμε άμεσα.
Γεύματα φρεσκομαγειρεμένα, σπιτικά, λαχταριστά (όπως το λαχανόρυζο της φωτό). Στεκόμαστε δίπλα στους αστέγους του λιμανιού του Πειραιά.
Posted by Δίκτυο Αλληλεγγύης "Αόρατος Πειραιάς" on Friday, December 18, 2020
Ο Λιμενάρχης ήδη ανταποκρίθηκε με ένα ευγενικό ενημερωτικό τηλεφώνημα σήμερα το πρωί, διευκρινίζοντας ότι οι άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού κάνουν και θα κάνουν ό,τι μπορούν, για κάτι για το οποίο στο κάτω-κάτω δεν ανήκει στην αρμοδιότητά τους. Τον ευχαριστώ για αυτό. Η Μητρόπολη, είμαστε βέβαιοι ότι βοηθάει και θα βοηθήσει. Οι δικοί μας άνθρωποι, το Δίκτυο Αλληλεγγύης "Αόρατος Πειραιάς", κάνουν ό,τι μπορούν με συσσίτια από το υστέρημα πολλών, με διαρκείς συνέργειες με άλλες πρωτοβουλίες, με συστράτευση εθελοντών. Τούτο δεν αρκεί.
Η πρωτοβουλία πρέπει να ανήκει στον Δήμο Πειραιά. Και επειδή δεν υπάρχει ουδείς εκ των δημοκρατικών παρατάξεων να διαφωνεί πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα. Να λύσουμε επιτέλους το κρίσιμο πρόβλημα των αστέγων του λιμανιού.
15 Ιανουαρίου 2021".
Στέγαση 35 ανθρώπων
Στα τέλη του περασμένου χρόνου, ο δήμος Πειραιά, έκανε γνωστό ότι 35 άνθρωποι που ήταν άστεγοι, βρήκαν μία μόνιμη στέγη. Η δράση έγινε μέσω της αρμόδιας δημοτικής επιχείρησης, ΚΟΔΕΠ.
Το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, που υλοποιεί ο Δήμος Πειραιά - Municipality of...
Posted by ΚΟΔΕΠ on Tuesday, December 29, 2020