Λιανεμπόριο lockdown: Δεν ανοίγει σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη – Οι εκπλήξεις του ΦΕΚ για τα εμπορικά κέντρα
Δεν θα ανοίξει την Δευτέρα το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη σύμφωνα με το επίσημο ΦΕΚ που εκδόθηκε για τα μέτρα που θα ισχύσουν από τις τις 5 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00, εξανεμίζοντας και τις τελευταίες ελπίδες των εμπόρων των εν λόγω περιοχών που απειλούν με αντάρτικο.
Στις εκπλήξεις του ΦΕΚ το άνοιγμα των mall και των outlet σε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Προς αποφυγή παρεξήγησης σημειώνεται ότι η Αττική ανήκει στις περιοχές «πολύ αυξημένου κινδύνου».
Όλο το ΦΕΚ
Το ενδιαφέρον σε ότι αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις είναι ότι απαγορεύονται οι θαλάσσιες συνδέσεις με τον κωδικό 6, γεγονός που συνειδητοποίησαν με επώδυνο τρόπο όσοι έσπευσαν σήμερα να μετακινηθούν από την Αθήνα προς τη Σαλαμίνα.
Πότε επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση με πλοίο
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ «1. Απαγορεύεται η κυκλοφορία κάθε τύπου πλοίου και σκάφους και της λειτουργίας πορθμείων για τη μεταφορά επιβατών δια θαλάσσης, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και επαγγελματικών τουριστικών πλοίων, λαντζών και θαλασσίων ταξί από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντιστρόφως, καθώς και μεταξύ των νησιών της χώρας.»
«Από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου εξαιρείται η κυκλοφορία πλοίων και σκαφών προς τον σκοπό μεταφοράς επιβατών δια θαλάσσης για τους λόγους των περ. α), γ), στ), ζ), ι), ια), ιε) και ιζ) της παρ. 2 του άρθρου 3.
Ειδικώς η μετακίνηση από τα μικρά νησιά προς τα μεγαλύτερα νησιά, καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων προς τη νήσο Πόρο, επιτρέπεται και για τους λόγους των περ. δ) και ε) της παρ. 2 του άρθρου 3.»
Ειδικότερα, η μετακίνηση επιτρέπεται για τους εξής λόγους:
α) Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας.
γ) Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρ-μακείο, επίσκεψη στον γιατρό, κτηνίατρο ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
στ) Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
ζ) Μετάβαση σε χώρο λατρείας σύμφωνα με τις δια-τάξεις της παρούσας ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
ι) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.ια) Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορι-σμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθε-ση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, εφόσον απαιτείται ραντεβού σύμφωνα με την παρούσα.
ιε) Μετακίνηση προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων.
ιζ) Μετακίνηση προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευ-ής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης οικιών των φοιτητών που μισθώνουν ακίνητο στην τοποθεσία των σπουδών τους, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου».
«Αντάρτικο» εμπόρων σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη
Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των εμπόρων σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξουν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, σε αυτές τις δύο περιοχές - αλλά και στην Κοζάνη -, ενώ σε όλη την υπόλοιπη χώρα θα ανοίξουν με click away ή click in shop και με τη χρήση του νέου κωδικού 13032.
Σημειώνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, εξήγησε πως η απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα στις 3 συγκεκριμένες περιοχές πάρθηκε, διότι παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα κορονοϊού. «Είναι τρεις διαφορετικές περιπτώσεις κάτω από μία ίδια ομπρέλα: Αυτή της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Κώστας Ζαφειρόπουλος μιλώντας στο Θέμα 104,6, είναι «απαράδεκτο να ενημερωνόμαστε μέσα στη νύχτα ότι δεν ανοίγουμε και είναι απαράδεκτο να μένουμε κλειστοί» και πρόσθεσε ότι «η μισή Ελλάδα είναι στο βαθύ κόκκινο και δεν έχουμε καταλάβει με ποιο σκεπτικό πάρθηκε η απόφαση».
Ο ίδιος, μάλιστα, ανέφερε ότι «δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση», υπογραμμίζοντας ότι «θα καλέσουμε όλους τους συναδέλφους και θα μείνουμε ανοικτά», καθώς όπως είπε «δεν έχουμε άλλο περιθώριο, είναι όλα στα κάγκελα».
https://www.youtube.com/watch?v=Ukk26HrGrT0
Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, «δεν είμαστε εμείς εστία μετάδοσης του ιού, γιατί έχουμε υγειονομικά πρωτόκολλα που τηρούσαμε και θα τα τηρήσουμε». Αναρωτήθηκε μάλιστα, «γιατί δεν κλείνει η Αθήνα και κλείνει η Πάτρα, αφού εκεί έχει περισσότερα κρούσματα» και τόνισε ότι έτσι κι αλλιώς «πολλοί δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν».
Στη Θεσσαλονίκη οι διαμαρτυρίες των εμπόρων είναι έντονες, με εμπόρους να υποστηρίζουν ότι θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 100 καταστηματάρχες της Πολίχνης αποφάσισαν να ανεβάσουν ρολά την ερχόμενη Δευτέρα.
Η απόφαση για μη άνοιγμα του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη ήρθε ως απόρροια της ανησυχητικής πορείας του κορονοϊού στην πόλη, μετά από την έκτακτη συνεδρίαση – θρίλερ της επιτροπής των λοιμωξιολόγων με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.
Όπως λένε χαρακτηριστικά έμποροι, σε μέσο «είναι αδιανόητο δυο ημέρες νωρίτερα να ανακοινώνουν οριζόντιο άνοιγμα του λιανεμπορίου πανελλαδικά, γνωρίζοντας την επιθετική πορεία του ιού και τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα και την τελευταία στιγμή να εξαιρούν από το άνοιγμα του λιανεμπορίου τρεις περιοχές».«Πρόκειται για θέατρο του παραλόγου. Μόλις αισθανθήκαμε μια μικρή σπίθα αισιοδοξίας με την ανακοίνωση για άνοιγμα του λιανεμπορίου, υπό περιορισμούς βέβαια πάντα, η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά έκανε πίσω για τη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει συσσωρευμένο απούλητο εμπόρευμα, από πέρυσι, που έχουμε πληρώσει συν το καινούργιο. Ποτέ θα τα πουλήσουμε όλα αυτά;» αναρωτιέται έμπορος υποδημάτων υπογραμμίζοντας πως θα ήταν ολέθριο αν χαθεί και το φετινό Πάσχα.
ΕΕΘ: Καλεί την κυβέρνηση να αναιρέσει την απόφαση για αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου στην πόλη
Να αναιρέσει την απόφαση για αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5/4 στη Θεσσαλονίκη, καλεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης.
«Καλούμε την κυβέρνηση, την ύστατη στιγμή, να αναιρέσει την απόφαση για μη άνοιγμα του λιανεμπορίου, να δώσει την ελπίδα στους χιλιάδες επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης και μαζί και την ασφαλή διέξοδο στους Θεσσαλονικείς να κινηθούν σε ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον τηρώντας τα μέτρα, που ήδη έχουν εφαρμόσει οι επαγγελματίες», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΕΘ με σημερινή του ανακοίνωση.
Τονίζει, ότι «η αιφνιδιαστική απόφαση που λήφθηκε, αποτελεί τεράστιο πλήγμα στην ήδη πληγείσα επιχειρηματικότητα της Θεσσαλονίκης» και προσθέτει ότι «οι αντικρουόμενες και αντιφατικές δηλώσεις των επιστημόνων για την επίδραση του λιανεμπορίου στην εξάπλωση της πανδημίας, αφήνουν αναπάντητα βασανιστικά ερωτηματικά στους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν μπορούν να ελεγχθούν απρόβλεπτες αντιδράσεις ανθρώπων που καταστρέφονται. Η υγεία είναι προτεραιότητα μας, αλλά και η επιβίωση μας είναι μέλημα μας».