Ανατρεπτική Κέιτ: Πόσοι και ποιοι royals έκρυψαν τη μάχη τους με τον καρκίνο
H αποκάλυψη της Κέιτ Μίντλετον για την μάχη της με τον καρκίνο και ο τρόπος που το ανακοίνωσε, είναι ένα γεγονός που θα μείνει στην ιστορία, καθώς είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας και αυτό γιατί παραδοσιακά τα μέλη της βασιλικής οικογένειας κρατούσαν κρυφό το ιατρικό ιστορικό τους.
«Τον Ιανουάριο, υποβλήθηκα σε μεγάλη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα στο Λονδίνο και εκείνη την εποχή, θεωρήθηκε ότι η κατάστασή μου δεν ήταν καρκινική», είπε. «Η επέμβαση ήταν επιτυχής. Ωστόσο, οι εξετάσεις μετά την επέμβαση διαπίστωσαν ότι υπήρχε καρκίνος. Ως εκ τούτου, η ιατρική μου ομάδα με συμβούλεψε να υποβληθώ σε ένα πρόγραμμα προληπτικής χημειοθεραπείας και τώρα βρίσκομαι στα αρχικά στάδια αυτής της θεραπείας».
Μόλις πριν από λίγους μήνες, στις 5 Φεβρουαρίου, ο βασιλιάς Κάρολος Γ' έκανε μια παρόμοια ανακοίνωση, εξηγώντας ότι νοσηλευόταν για μια άγνωστη μορφή καρκίνου. Είχε επίσης εισαχθεί στο νοσοκομείο για μια άσχετη πάθηση, διόγκωση προστάτη, όταν ανακαλύφθηκε ο καρκίνος.
Όπως αναφέρει ο βασιλικός ιστορικός Γκάρεθ Ράσελ «παραδοσιακά τα μέλη της βασιλικής οικογένειας κρατούσαν κρυφό το ιατρικό ιστορικό τους. Όταν πέθανε ο Ερρίκος VIII, για παράδειγμα, στην Αγγλία προσποιούνταν ότι ο βασιλιάς ήταν ζωντανός για αρκετές ημέρες, προκειμένου να προετοιμαστούν πλήρως για τη νέα βασιλεία και να αποφύγουν τυχόν πραξικόπημα».
Οι επόμενες γενιές royal ακολούθησαν την ίδια στάση γύρω από τις ασθένειες. Τρανό παράδειγμα η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ Β', η οποία εκσυγχρόνισε τη μοναρχία με πολλούς τρόπους, αλλά η διαφάνεια σχετικά με την υγεία της δεν ήταν ένας από αυτούς.
Ενώ τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ εξέδιδαν σύντομες δηλώσεις κάθε φορά που η βασίλισσα ή ο σύζυγός της, ο πρίγκιπας Φίλιππος, έκαναν εισαγωγή σε νοσοκομείο, δεν έδιναν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες.
Στο βιβλίο του βασιλικού βιογράφου Gyles Brandreth, Elizabeth: An Intimate Portrait το 2022, έγινε η αποκάλυψη ότι η βασίλισσα έπασχε από καρκίνο του μυελού των οστών στο τέλος της ζωής της, μια κατάσταση που της προκαλούσε πολύ πόνο. Το πιστοποιητικό θανάτου της μέχρι σήμερα λέει ότι πέθανε από φυσικά αίτια, δηλαδή λόγω γήρατος, χωρίς να αναφέρεται η ασθένειά της.
Η προσέγγιση της Ελισάβετ ήταν σύμφωνη με το πρωτόκολλο, δηλαδή επέλεγε να παραμένει στωική, αξιοπρεπής και σιωπηλή - με άλλα λόγια, να «μην παραπονιέται ποτέ, και να μην εξηγεί ποτέ».
Όταν πέθανε το πατέρας της, Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ' σε ηλικία 56 ετών ήταν ένα σοκ για το έθνος, παρόλο που όλοι γνώριζαν ότι υπέφερε από διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με το ότι κάπνιζε πολύ σε όλη του τη ζωή.
Στην πραγματικότητα, η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα του Βασιλιά κρύφτηκε ακόμη και από τον ίδιο τον μονάρχη από τους γιατρούς του, οι οποίοι ανέφεραν ευφημιστικά ότι ο αριστερός του πνεύμονας είχε «δομικές ανωμαλίες» όταν τον αφαίρεσαν και δεν έκαναν καμία αναφορά σε καρκίνωμα.
Ακόμα και η σύζυγός του, Ελισάβετ, η μητέρα της μέλλουσας βασίλισσας, δεν γνώριζε για την κατάσταση της υγείας του. Μάλιστα εκείνη την εποχή οι γιατροί συνήθιζαν να κρύβουν μια σοβαρή διάγνωση καρκίνου. Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ ταξίδεψε στην Κένυα με τον Φίλιππο, λίγο πριν από το θάνατο του πατέρα της.
Όταν ο Βασιλιάς Γεώργιος πέθανε στις 6 Φεβρουαρίου 1952, η ευρέως γνωστή αιτία θανάτου του ήταν αρτηριακή θρόμβωση, καθώς έπασχε από αγγειακή νόσο, αλλά εικάζεται ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είχε εξαπλωθεί.
Η μητέρα του, βασίλισσα Μαρία και ο αδερφός του, δούκας του Ουίνδσορ, πέθαναν και οι δύο από καρκίνο του πνεύμονα, γεγονός που παρέμεινε κρυφό για πολύ καιρό.
Μετά τον θάνατό της, σε ηλικία 101 ετών, το 2002, αποκαλύφθηκε ότι και η βασιλομήτωρ είχε νοσήσει δύο φορές με καρκίνο - αρχικά το 1966, όταν της αφαιρέθηκε ένας όγκος από το παχύ έντερο και στη συνέχεια ξανά το 1984, όταν υπεβλήθει σε εγχείρηση για αφαίρεση όγκου από το στήθος της.
Η αυθεντικότητα είναι βασικό «σλογκαν» της δεκαετίας του 2020 και προκειμένου τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, οφείλουν να είναι ειλικρινείς σχετικά με το τι συμβαίνει πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες του Παλατιού, όσο επεμβατικό κι αν φαίνεται αυτό.