«Λευκός καπνός» στην Κουμουνδούρου μετά από δύο θυελλώδεις ΠΓ
Αμοιβαίες υποχωρήσεις και αμοιβαία εμπιστοσύνη. Από τη μία πλευρά, ο Στέφανος Κασσελάκης ανακάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την επιστολή του και πήρε πίσω το θέμα «αναβάπτισης της βούλησης και εντολής των μελών». Από την άλλη, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι λοιπόν, μετά από δύο θυελλώδεις συνεδριάσεις της Π.Γ., όπου ακούστηκαν βαριές κουβέντες και τα πράγματα έφτασαν σε οριακό σημείο, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βαδίζει προς το 4ο συνέδριο, που ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη.
Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Για να βγει «λευκός καπνός» πέρασαν σχεδόν 5 ώρες. Πάντως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις, τα μηνύματα και τα τελεσίγραφα.
Η τοποθέτηση Κασσελάκη
Στην έναρξη της διαδικασίας, ο Στέφανος Κασσελάκης έριξε το γάντι στα μέλη του οργάνου, ξαφνιάζοντας τους πάντες εντός και εκτός αίθουσας. «Αν όντως δεν με εμπιστεύεστε, ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών» φέρεται να είπε μεταξύ άλλων, προαναγγέλλοντας «συνέδριο επανίδρυσης» μετά τις Ευρωεκλογές, όπου θα τεθούν επί τάπητος καταστατικές αλλαγές. Χαρακτηριστική ήταν, επίσης, η φράση του ότι «δεν θα γίνω Ιφιγένεια», λέγοντας ότι «αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει τώρα», ενώ ζήτησε να πορευτεί το κόμμα μέχρι τις εθνικές εκλογές χωρίς τη «μόνιμη αμφισβήτηση».
Η αντίδραση της Πολιτικής Γραμματείας
Η τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη πυροδότησε νέο γύρο σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης στο εσωτερικό του οργάνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΠΓ-πλην 3 μελών της- ξεκαθάρισε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν πρόκειται να του δώσει «λευκή επιταγή», ενώ του διαμήνυσε ότι και ο ίδιος «θα κριθεί στις Ευρωεκλογές». Σφόδρα επικριτικός απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος φέρεται να είπε ότι «αν το επιθυμεί ο πρόεδρος, ας ανοίξει θέμα προεδρική διαδοχής». Επιπλέον, ο ίδιος επισήμανε πως το «άλλαξε τα όλα, δεν σημαίνει διάλυσέ τα όλα». Σημειωτέον ότι, το μέλος της ΠΓ ζήτησε στο τέλος της διαδικασίας να γίνει ψηφοφορία για την επιστολή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο δεν προχώρησε, ενώ δεν έλειψε η ένταση μεταξύ των δύο.
Μετά την ολοκλήρωση της ΠΓ, μέλη του οργάνου ανέφεραν χαρακτηριστικά πως ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν πήρε λευκή επιταγή έως το 2027, απλά επιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη μας μόνο στον παρόντα χρόνο».
Στο μεταξύ, μιλώντας στο Action24, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Χρήστος Σπίρτζης εξαπέλυσε νέες ευθείες βολές κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «πρέπει να ανακτηθεί η σοβαρότητα», ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «να πάρει θέση, πριν να είναι αργά».
Επόμενο «ραντεβού»
Μετά από δύο κρίσιμα 24ωρα, στα οποία, κατά γενική ομολογία, τέθηκε υπό διακινδύνευση η συνοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εν τέλει, οι τόνοι-προς το παρόν- έπεσαν. Πλέον, οι προβολείς της δημοσιότητας στρέφονται προς το 4ο συνέδριο, το οποίο ξεκινά σε 24 περίπου ώρες. Πάντως, μετά τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην Κουμουνδούρου, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο παράτασης της εσωστρέφειας είναι ένας σοβαρός κίνδυνος, με δεδομένο ότι το 4ο συνέδριο λαμβάνει χώρα υπό τη σκιά της αρχικής ρήξης μεταξύ του προέδρου και των μελών της ΠΓ. Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά τα μεσάνυχτα η Πολιτική Γραμματεία εξέδωσε ανακοίνωση, ρίχνοντας εμφανώς τους τόνους.
Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας
Στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε σήμερα, μετά από μια εκτεταμένη, παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση και με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας για τα μείζονα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία:
α) εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του Προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας,
β) επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ ως πολιτικό κέντρο.
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 22/2 μέχρι και τις 25/2, βάσει των θέσεων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου. Συνέδριο επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης που θα σημάνει την «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ».