Λέρος: Γιατί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί
Το αίτημα είχε καταθέσει ο δήμαρχος Λέρου, Τιμόθεος Κωττάκης, λόγω της λειψυδρίας στο νησί.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Λέρος για έναν μήνα, εξαιτίας του έντονου προβλήματος λειψυδρίας που πλήττει το νησί.
Το αίτημα είχε καταθέσει ο δήμαρχος Λέρου Τιμόθεος Κωττάκης, προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες του κατεπείγοντος, ώστε να αποδεσμευθούν οι πόροι από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για να μεταφερθεί νερό με υδροφόρα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού το συντομότερο δυνατό.
Η σχετική απόφαση φέρει την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και αναφέρει:
«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέρου της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση φαινομένων λειψυδρίας στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσης και για έναν (1) μήνα, ήτοι έως και 25 Ιουλίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».
Όπως δήλωσε στον Real Voice Δωδεκανήσων ο Τιμόθεος Κωττάκης: «Δεν υπήρχε πρόβλεψη τα προηγούμενα χρόνια για συντήρηση. Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα για τη συντήρηση των μονάδων αφαλατώσεων. Έστειλα επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς. Και ο πιο αρμόδιος είναι ο κ. Κικίλιας, ως υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ώστε να κηρύξει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να φέρουμε στο νησί νερό με υδροφόρες. Αυτό γίνεται από το Πολεμικό Ναυτικό. Πρωτίστως είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το πολεμικό πλοίο μπορεί να μεταφέρει νερό όπως κάνει σε νησιά που έχουν διαρκώς πρόβλημα».