Λεωφορειολωρίδες: Μπήκες κι άστραψε; Περίμενε φωτογραφία και πρόστιμο
Οι κλήσεις που αποστέλλονται ταχυδρομικά είναι εκατοντάδες καθημερινά, σε μια να μειωθούν οι καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των λεωφορείων
Μπήκες σε σε λεωφορειόδρομο της Αθήνας και κάτι άστραψε; Ετοιμάσου για πρόστιμο γιατί το φως είναι το φλας από την κάμερα που σε κατέγραψε, οπότε η παράβαση έχει καταγραφεί σε φωτογραφία που βεβαιώνει το ανάλογο πέναλντι.
Οι νέες κάμερες που λειτουργούν πλέον σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας δουλεύουν πλέον πυρετωδώς καταγράφοντας τα οχήματα που κινούνται παράνομα στις λωρίδες αποκλειστικής κίνησης των λεωφορείων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι κλήσεις που βεβαιώνονται και αποστέλλονται ταχυδρομικά είναι εκατοντάδες καθημερινά, σε μια προσπάθεια της Τροχαίας και του ΟΑΣΑ να μειωθούν οι καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των λεωφορείων. Επίσης, σε περίπτωση στάθμευσης σε λεωφορειολωρίδα, υπάρχει πρόβλεψη να αφαιρούνται οι πινακίδες και να απομακρύνεται με γερανό το όχημα.
Που βρίσκονται οι 12 νέες κάμερες
- Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας: 5 κάμερες
- Λεωφόρος Κηφισίας: 1 κάμερα
- Λεωφόρος Μεσογείων: 3 κάμερες
- Λεωφόρος Αλεξάνδρας: 3 κάμερες
Δείτε αναλυτικά στον ΟΑΣΑ τις υφιστάμενες λεωφορειολωρίδες
Τι καταγράφουν οι κάμερες
Ο ΟΑΣΑ θα παραδίδει στις Διευθύνσεις της Τροχαίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κρυπτογραφημένο υλικό που θα λαμβάνεται από τις νέες ψηφιακές κάμερες, έτσι ώστε τα αρμόδια όργανα να βεβαιώνουν και να αποστέλλουν τις παραβάσεις. Το σύστημα ελέγχου ταχύτητας (ραντάρ – φωτογραφικής κάμερας) τοποθετημένο σε στύλο-καμπίνα (θάλαμο) θα ελέγχει την ταχύτητα όλων των διερχομένων οχημάτων. Το όχημα που παραβιάζει την Α.Λ.Λ. θα καταγράφεται και θα αποτυπώνεται στη φωτογραφία.
Επίσης, στη φωτογραφία θα εμφανίζεται: ταχύτητα κίνησης, το σημείο/λωρίδα της παράβασης, η κατεύθυνση, η ημερομηνία, η ώρα καθώς επίσης και κάθε στοιχείο που κρίνεται απαραίτητο για την τεκμηρίωση της παράβασης. Η παράβαση θα καταγράφεται σε φωτογραφία μέσω ειδικής έγχρωμης ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διαχωρισμού επιβατικών (Ι.Χ.) και φορτηγών.
Ποιοι μπορούν να την χρησιμοποιούν
Στις αποκλειστικές λωρίδες λεωφορείων παράλληλης ροής επιτρέπεται η κίνηση και η στάση ενώ απαγορεύεται η στάθμευση των:
- Δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία και τρόλεϊ)
- Ιδιωτικών μέσων μαζικής μεταφοράς (τουριστικά λεωφορεία, σχολικά, κ.λπ.)
- Δικύκλων
- Οχημάτων άμεσης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, αστυνομικά, κ.λπ.).
Από την άλλη απαγορεύεται η κίνηση και η στάση κάθε άλλου οχήματος (Ι.Χ., ΤΑΧΙ, ημιφορτηγών ή φορτηγών). Επίσης, στις ειδικές λωρίδες αντίθετης ροής απαγορεύεται η κίνηση των δικύκλων (με εξαίρεση την οδό Κυψέλης). Επιτρέπεται η χρήση των τμημάτων A.Λ.Λ. από την λοιπή κυκλοφορία πριν από τις δεξιές στροφές εξόδου ή τις εισόδους σε παρόδιους χώρους κ.λπ. και όπου υπάρχει κατάλληλη οριζόντια (διακεκομμένη κίτρινη γραμμή) και κατακόρυφη σήμανση.
Ώρες λειτουργίας
Η ρύθμιση για τις Α.Λ.Λ. παράλληλης ροής ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή από 06:00 έως 21:00 και το Σάββατο από 06:00 έως 16:00.
Η ρύθμιση για τις λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής ισχύει για όλο το 24ωρο.
Πρόστιμο για παραβίαση λεωφορειολωρίδας
Το ύψος του προστίμου εισόδου σε λεωφορειολωρίδα είναι 200 ευρώ και βεβαιώνεται από την Τροχαία Αττικής. Σε περίπτωση στάθμευσης σε Α.Λ.Λ., επιπλέον του προστίμου εισόδου, αφαιρούνται οι πινακίδες και απομακρύνεται το όχημα. Τα έσοδα από τα πρόστιμα εισπράττονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι από τον ΟΑΣΑ.
Τα σχόλια των οδηγών στα σόσιαλ
Το θέμα με τις κάμερες στις λεωφορειολωρίδες και τα πρόστιμα γίνεται αντικείμενο σχολίων και στα social media, με αρκετούς χρήστες να ανεβάζουν βιντεάκια από τα συνεχόμενα φλας των φωτογραφιών που τραβούν οι συγκεκριμένες κάμερες, προκειμένου να βεβαιώσουν παραβάσεις.