Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: «Όσο καθυστερεί, τόσο πιο μεγάλος θα είναι»
Στην εφιαλτική πρόβλεψη ενός Τούρκου σεισμολόγου πως επίκειται μεγάλος σεισμός 9 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε σήμερα Πέμπτη (14/12) ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.
Συγκεκριμένα, ο Ευθύμιος Λέκκας φιλοξενήθηκε στον «αέρα» της εκπομπής του Action 24 «Πρωινή Ζώνη», όπου και σχολίασε τα λεγόμενα του Τούρκου καθηγητή σεισμολογίας.
«Θα ήθελα να θέσω το θέμα γενικότερα. Είχα κάνει κι εγώ μία ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα όταν έγινε ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ, νότια της Κωνσταντινούπολης, και είχα επισημάνει τον κίνδυνο να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι ένα στοιχείο που προέκυψε μετά το 1999 που είχαμε τον μεγάλο σεισμό στο Ισμίρ, όπου εκεί έσπασε το προτελευταίο κομμάτι του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο έχει μήκος 1.500 χιλιόμετρα.
Το μόνο ‘άσπαυστο’ κομμάτι του ρήγματος της Ανατολίας, που δεν έχει δώσει ακόμα μεγάλο σεισμό, είναι το ρήγμα που διέρχεται νότια της Κωνσταντινούπολης. Έτσι η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει παρακολουθήσει όλη αυτή την εξέλιξη τα τελευταία 20 χρόνια. Υπάρχουν συγκλίνουσες απόψεις ότι αυτό το ρήγμα οφείλει να σπάσει και να δώσει έναν μεγάλο σεισμό, της τάξεως έως 7,8-7,9 Ρίχτερ, στην ακραία περίπτωση. Αυτό προκύπτει από διεθνείς μελέτες Γάλλων, Αμερικανών, Ιαπώνων, Ελλήνων και Τούρκων επιστημόνων».
«Όσο καθυστερεί να έρθει, τόσο πιο μεγάλος θα είναι ο σεισμός»
Παράλληλα, ο κ. Λέκκας συμπλήρωσε: «Ουσιαστικά περιμένουμε να σπάσει αυτό το μεγάλο κομμάτι. Όσο καθυστερεί να σπάσει, τόσο πιο πολύ συγκεντρώνονται δυνάμεις στο υπέδαφος και περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό. Βεβαίως, δεν μπορούμε να θέσουμε χρονικό όριο, γιατί τα προηγούμενα χρονικά όρια που είχαμε βάλει, το 2018 και το 2021, πέρασαν και δεν έγινε ο μεγάλος σεισμός. Αυτό δεν μας λέει ότι δεν θα γίνει ο σεισμός αλλά όσο καθυστερεί να εκδηλωθεί η σεισμική δόνηση, τόσο συσσωρεύεται η ενέργεια στην περιοχή».
Όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η Κωνσταντινούπολη από έναν ισχυρό σεισμό, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως «επαναλαμβάνω πως το μέγεθος για το οποίο μιλάμε, είναι το ακραίο γεγονός γιατί το συγκεκριμένο υποθαλάσσιο ρήγμα θα έχει μικρότερο μέγεθος αν σπάσει ανά κομμάτια και όχι ολόκληρο. Έτσι μπορεί ο μεγάλος σεισμός να είναι της τάξης των 6 ή των 5,5 Ρίχτερ ή να προκληθούν τέσσερις σεισμοί στα 6 Ρίχτερ.
Στην ακραία περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με μία πολύ δύσκολη κατάσταση, αυτό το έχουν επισημάνει και οι Τούρκοι και έχουν πάρει όποια μέτρα μπορούν να πάρουν. Βλέπετε η Κωνσταντινούπολη έχει μεγάλη έκταση και πληθυσμό, 20 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν μέσα στην πόλη. Επίσης, υπάρχουν πολλά μνημεία, όπως η Αγία Σοφία αλλά και γύρω στα 100.000 σπίτια και κατασκευές, οι οποίες είναι παλιές. Τα καινούρια κτίρια δεν ενέχουν και πολύ μεγάλο κίνδυνο αλλά οπωσδήποτε ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης θα εκτεθεί στον κίνδυνο και εύχομαι τα αποτελέσματα να μην είναι τόσο μεγάλα, όσο ήταν στην Αντιόχεια».
Σεισμοί στην Ελλάδα: «Μπορεί να κάνει σε μία ώρα μπορεί και σε 30 χρόνια»
Επίσης, ο Ευθύμιος Λέκκας επισήμανε πως ένας τόσο ισχυρός σεισμός θα γινόταν αντιληπτός και στη χώρα μας, κυρίως στην περιοχή της Θράκης αλλά δεν θα είχε επιπτώσεις. «Η απόσταση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Οπωσδήποτε, σε περιοχές όπως η Σαμοθράκη και η Αλεξανδρούπολη ο σεισμός μπορεί να γίνει αισθητός αλλά δεν ενέχει κίνδυνο γιατί είναι πολύ μακριά».
Ο ελληνικός χώρος είναι εξαιρετικά σεισμογενής, αυτό αποδεικνύεται από την ίδια την Ιστορία. Βέβαια, πρέπει να αναφέρω ότι αυτή η ομορφιά της χώρας μας οφείλεται στους σεισμούς. Είναι ένας χώρος με έντονες γεωδυναμικές διεργασίες, στον οποίο η σεισμικότητα είναι διαχρονική. Εμείς πάντα προετοιμαζόμαστε γιατί υπάρχει αυτή η πιθανότητα (σ.σ. για κάποιον μεγάλο σεισμό). Μπορεί να είναι σε μία ώρα μπορεί και σε 30 χρόνια. Αλλά εκείνο που εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι να προετοιμαζόμαστε σε πολλά επίπεδα για έναν τέτοιο σεισμό. Δεν ανησυχώ όμως για κάποιο συγκεκριμένο ρήγμα στη χώρα.
Τι είπε ο Τούρκος καθηγητής σεισμολογίας
Ο καθηγητής Naci Gorur, σύμφωνα με το CNN Turk, δήλωσε στην εφημερίδα Sozcu ότι υπάρχουν φόβοι για μεγάλο σεισμό ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη.
«Σκεφτείτε μία λωρίδα των πρώτων 10 χιλιομέτρων που ξεκινά από την ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά. Εκεί θα υπάρχουν περισσότερα προβλήματα, διότι η ένταση του σεισμού αναμένεται να φθάσει τα 9 Ρίχτερ από τον Κεράτιο Κόλπο μέχρι και τη Σηλυβρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας, κυρίως θα επηρεαστούν οι περιοχές στην ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας, ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, καθώς η γεωλογική δομή είναι νεότερη, σε σχέση με την ασιατική, που είναι παλιά και αποτελείται από πιο σκληρά πετρώματα. «Αυτό επηρεάζει το κτηριακό απόθεμα και την αντισεισμική αντοχή σε σεισμούς».