Λέκκας: Ανησυχία για τα 5,1 Ρίχτερ στην Τουρκία - Πως επηρεάζεται η Ελλάδα
Σε παρέμβαση του στην ΕΡΤ, ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας ανέφερε χαρακτηριστικά για τον σεισμό που ταρακούνησε τα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης ότι "Δεν γνωρίζουμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Θα πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες για να αποφανθούμε. Η ανησυχία ουσιαστικά αυξάνεται δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με έναν μικρό επιφανειακό σεισμό. Εκδηλώθηκε σε ένα παράλληλο ρήγμα από της Κωνσταντινούπολης που αρχίζει από το Ιζμίτ και διέρχεται από την Προύσα. Η τελευταία φορά που είχε δώσει ήταν το 1999 τον μεγάλο σεισμό των 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και στη συνέχεια των 6,8 βαθμών.
Σε ερώτηση εάν αυτό το ρήγμα είχε προκαλέσει τον σεισμό της Αθήνας με επίκεντρο την Πάρνηθα, ο κ. Λέκκας συμφώνησε. "Είναι σε κομβικό σημείο το επίκεντρο. Είναι σε έναν κλάδο του ρήγματος που έσπασε αυτό το χρονικό διάστημα. Έδωσε τον σεισμό των 5.2 βαθμών και είναι πλέον ώριμο το ρήγμα να σπάσει και δώσει σεισμό στην Κωνσταντινούπολη κάτι το οποίο ανησυχεί.
Εδώ θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη διευκρίνηση. Ο σημερινός σεισμός έχει μεγάλη σημασία για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης όχι για την Ελλάδα. Θα πρέπει να γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και μετά να εκτιμήσουμε εάν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος όπως επηρεάστηκε το 1999. Δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που συμβαίνει κοντά στην Κωνσταντινούπολη θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο. Το 1999 είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Όταν ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης τότε θα εκτιμήσουμε ξανά την κατάσταση".
Το ρήγμα της Ανατολίας
Όσον αφορά στην πόλη της Κωνσταντινούπολης και τον αναμενόμενο, όπως είχε προαναγγείλει τις προηγούμενες μέρες, ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε "Το κομμάτι της Κωνσταντινούπολης δεν έχει ενεργοποιηθεί εδώ και περίπου 200-300 χρόνια. Όσο αργεί ο σεισμός τότε θα είναι μεγαλύτερος. Τότε θα μπορέσουμε να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Δεν είναι δεδομένο ότι όταν γίνεται ένας σεισμός στο ρήγμα της Ανατολίας επηρεάζεται και ο ελληνικός χώρος".
Τι θα συμβεί με την Αγία Σοφιά
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν σε ενδεχόμενο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη κινδυνεύει η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, ο κ. Λέκκας τόνισε "Ένας σεισμός στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης και ένας σεισμός της τάξης των 7 βαθμών θα έχει σίγουρα επιπτώσεις σε ένα μεγάλο τμήμα της πόλης αλλά και στα μνημεία της. Στα 1500 χρόνια που έχει διαγράψει την ιστορία της ως ναός, σύμβολο, της Ορθοδοξίας έχει υποστεί αρκετές φθορές. Συνεπώς έχει αυξημένη τρωτότητα".