Le Monde: Το επώδυνο ξύπνημα των Ευρωπαίων
Το άρθρο της εφημερίδας Le Monde για το διάγγελμα του Μακρόν για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η ΕΕ στο νέο διεθνές περιβάλλον
«Η ώρα των εξηγήσεων ήταν επιβεβλημένη. Αφού είχαν παρακολουθήσει εμβρόντητοι στις 28 Φεβρουαρίου τον τηλεοπτικό καβγά όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του Τζέι Ντι Βανς εξαπέλυσαν επίθεση στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι οι Γάλλοι είχαν αρχίσει να συνειδητοποιούν πως ένα μέρος του κόσμου κατέρρευσε».
Στο διάγγελμα του Εμμανουέλ Μακρόν προς το έθνος αναφέρεται το κύριο άρθρο της εφημερίδας Monde που στέκεται ιδιαίτερα στον δραματικό τόνο που επέλεξε ο Γάλλος Πρόεδρος για να προετοιμάσει τους Γάλλους πολίτες για την κολοσσιαία ενίσχυση των αμυντικών δαπανών της Γηραιάς Ηπείρου.
Ντυμένος με μαύρο κοστούμι και γραβάτα για να υπογραμμίζει τον δραματικό τόνο, ο Εμμανουέλ Μακρόν θέλησε να προειδοποιήσει τους Γάλλους για τον γεωπολιτικό σεισμό που συντελείται λόγω της προσέγγισης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και της συνακόλουθης απομάκρυνσής του από την Ουκρανία και την Ευρώπη.
«Ο Εμμανουέλ Μακρόν περιέγραψε σχεδόν με χειρουργική ακρίβεια την ευάλωτη θέση στην οποία βρίσκεται όχι μόνο η Ουκρανία αλλά και η Γαλλία και η ΕΕ μετά την αμερικανική μεταστροφή», γράφει η εφημερίδα. Επικριτικός και σκληρός έναντι της Ρωσίας την οποία χαρακτήρισε «απειλή που αγγίζει όλες τις ευρωπαικές χώρες και δοκιμάζει τα όριά μας», ο Μακρόν φάνηκε ηπιότερος με τις ΗΠΑ λέγοντας πως θέλει να πιστεύει πως «θα παραμείνουν στο πλευρό μας».
Δήλωσε έτοιμος να αναλάβει τον ρόλο του υπερασπιστή του στρατοπέδου των δημοκρατικών χωρών και του ουμανιστή- σε περίπτωση που συνεχιστεί η υπερατλαντική παρέκκλιση- ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί μια σειρά από ιδεώδη «με πρώτη την αλήθεια».
«Ιδιαίτερα κινητικός τις τελευταίες εβδομάδες στο διεθνές σκηνικό, ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε διατεθειμένος να ανοίξει τον στρατηγικό διάλογο για το ενδεχόμενο επέκτασης της πυρηνικής αποτροπής της Γαλλίας προς τους Ευρωπαίους συμμάχους της. Η ανακοίνωση μιας συνάντησης την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι ανώτατων στρατιωτικών όλων των χωρών που δηλώνουν έτοιμες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την διασφάλιση μιας μελλοντικής ειρήνης στην Ουκρανία -εφόσον η ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνάμεων εκεί βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη συζήτησης- αποδεικνύει πως η Γαλλία έχει ηγετική θέση σε μια περίοδο κατά την οποία παίζεται το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης», εκτιμά η εφημερίδα.
Το δημοσιονομικό ξύπνημα
«Σε αυτό το απειλητικό περιβάλλον, ο άλλος σκοπός της προεδρικής παρέμβασης ήταν να σημάνει την ώρα του επώδυνου δημοσιονομικού ξυπνήματος. Θα χρειαστούν ΄ μεταρρυθμίσεις, στοχευμένες επιλογές, κουράγιο: οι στιγμές επιβάλλουν αποφάσεις που δεν έχουν προηγούμενο΄, τόνισε ο Μακρόν, αρνούμενος εκ νέου νέες αυξήσεις φόρων.
Ο επανεξοπλισμός της Γαλλίας που έχει πολύ μεγαλύτερο χρέος από τους γείτονές της, θέτει τη χώρα στην πολύ ευαίσθητη θέση να χρειαστεί να θέσει ξανά επί τάπητος τις δαπάνες του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνικής ασφάλισης ώστε να διασφαλίσει εξοικονόμηση πόρων για την ΄Άμυνα. Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού το επαναλαμβάνει εδώ και εβδομάδες χωρίς να καταφέρνει να το πετύχει εφόσον είναι πιεσμένος πολιτικά, άμεση συνέπεια της διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης τον Ιούνιο που αποδυνάμωσε σημαντικά την κυβέρνηση».
Ο Monde κλείνει το κύριο άρθρο του διαχωρίζοντας για ακόμη μία φορά την θέση του από τις επιλογές του Προέδρου: «Την μεγάλη ώρα της γενικής κινητοποίησης, ένα μέρος από τα πεπραγμένα του Εμμανουέλ Μακρόν εξακολουθεί να στρέφεται εναντίον του, παρά το γεγονός πως αποδείχθηκε διορατικός σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα της αυτονομίας της Ευρώπης.
Στηρίζεται ακόμη μία φορά στην ανησυχία των Γάλλων για να ασκήσει πιέσεις στα πολιτικά κόμματα ώστε να τα υποχρεώσει να αφομοιώσουν τη νέα πραγματικότητα: πως ο κόσμος του χθες δεν υπάρχει πια».
Επιμέλεια: Βασιλική Κουκίου