Λαμπρόπουλος Πάτρα: Η ουσία κεταμίνη βρέθηκε στις εξετάσεις της Τζωρτζίνας - Τα επόμενα βήματα στην υπόθεση
Η κεταμίνη είναι η ουσία που βρέθηκε στο αίμα της Τζωρτζίνας, του παιδιού της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα, που έφυγε από τη ζωή τρίτο κατά σειρά, μετά τις δύο αδερφές του, Μαλένα και Ίριδα.
Την αποκάλυψη έκανε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στο Mega. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η φαρμακευτική ουσία δεν χορηγήθηκε από τους γιατρούς του νοσοκομείου.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, η ουσία κεταμίνη, χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες για την αναισθησία των ζώων από κτηνιάτρους, και σε μικρότερες ποσότητες ως αντικαταθλιπτικό.
Στην περίπτωση που χορηγηθεί σε μεγάλες ποσότητες (μία αμπούλα) μπορεί να προκαλέσει σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα και θάνατο μέσα σε 15-20 λεπτά. Την ίδια ώρα, εάν χορηγηθεί σε μικρότερες δόσεις μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία και αργότερα βραδυκαρδία, κάτι που αν επιβεβαιωθεί, μπορεί να αντιστοιχεί στα επεισόδια που πάθαινε η Τζωρτζίνα, όταν δεν ήταν υπό την επιτήρηση των γιατρών.
Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος επισήμανε τη μυδρίαση που είχε παρουσιάσει η Τζωρτζίνα στην Παιδιατρική Κλινική του Ρίο, σύμπτωμα που τώρα οι γιατροί λένε πως μπορεί να συνδεθεί με τη χορήγηση κεταμίνης.
Οι γιατροί αναφέρουν πως η ούσια της κεταμίνης χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως στη διαδικασία διασωλήνωσης ή όταν επιχειρείται μία προσωρινή ή ήπια νάρκωση, δύο περιπτώσεις που δεν συνέβησαν με τη Τζωρτζίνα, οπότε είναι σαφείς πως δεν της χορηγήθηκε κεταμίνη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου η ουσία δεν χορηγείται από τα φαρμακεία, ενώ σε μία προσπάθεια επικοινωνίας με εταιρεία κτηνιατρικών φαρμάκων της Βορείου Πελλοπονήσου, οι υπεύθυνοι δεν έδωσαν κάποια απάντηση.
“Μία μεγάλη δόση μπορεί να σκοτώσει σε λίγα λεπτά”, ανέφερε χαρακτηστικά στην εκπομπή ο ιατροδικαστής Χαράλαμπος Κούτσης.
Σύμφωνα με τον κ. Κούτση, στην Ελλάδα η κεταμίνη κυκλοφορεί σαν κτηνιατρικό σκεύασμα, αλλά μπορεί να υπάρχει και νοσοκομειακή χορήγηση της ουσίας. Ιδιαίτερα τόνισε πως είναι μία ουσία που δεν δίνεται εύκολα σε φαρμακείο, παρά μόνο σε νοσοκομεία και αυτό μόνο όταν το απαιτούν οι συνθήκες.
Ακόμη, η κεταμίνη δεν θα πρέπει να χορηγηθεί σε ασθενείς που έχουν σοβαρά προβλήματα με την καρδιά τους.
«Το συγκεκριμένο αναισθητικό ανήκει στην κατηγορία βραχείας δράσεις. Όταν μιλάμε για θανατηφόρες δόσεις ο θάνατος θα είναι πολύ γρήγορος, εντός μερικών λεπτών», δήλωσε ο κ. Κούτσης.
Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι δεν είχαν χορηγήσει κεταμίνη στην Τζωρτζίνα.
«Εφόσον έχουμε αύξηση παλμών μία τέτοια χορήγηση θα μπορούσε να προκαλέσει μία τέτοια εικόνα. Θα είναι κι άλλα πράγματα. Θα πρέπει να αξιολογηθεί συνδυαστικά και με άλλα στοιχεία», πρόσθεσε.
Οι επιστήμονες στο εξιδεικευμένο εργαστήριο του ΑΠΘ που κάνουν τις αναλύσεις, θα έχουν καταλήξει πιθανότατα ακόμα κι μέσα στις επόμενες ώρες, αν η επίμαχη δοσολογία ήταν τοξική.
Σε κάθε περίπτωση τις επόμενες μέρες αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν τόσο οι γιατροί που έχουν απομείνει, όσο και οι γονείς της 9χρονης που βρίσκονται στη Πάτρα κι παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις. Μέχρι στιγμής όπως διαρρέει το περιβάλλον τους δεν έχουν δεχθεί κλήση και δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα από κανέναν.
Το νέο κύμα των εξελίξεων άρχισε να τρέχει χθες το απόγευμα. Ο γονιδιακός έλεγχος ολοκληρώθηκε χωρίς να βρεθεί κανένα απολύτως πρόβλημα και συνεπώς χωρίς να μπορεί να γίνει συσχετισμός με κληρονομικά ζητήματα που να σχετίζονται με τους θανάτους των παιδιών.