Λαμία: Βαριά «καμπάνα» για τη «Γιαννίτσης» - Η απόφαση για τη δηλητηρίαση από σχολικά γεύματα
Στα δείγματα φαγητού της εταιρείας είχε εντοπιστεί το βακτήριο του σταφυλόκοκκου που προκάλεσε τροφική δηλητηρίαση σε 63 μαθητές.

Το Πλημμελειοδικείο Λαμίας επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 ετών και 9 μηνών με αναστολή και δικαίωμα έφεσης στον ιδιοκτήτη της εταιρείας η οποία παρείχε σχολικά γεύματα που οδήγησαν σε ομαδική δηλητηρίαση μαθητών σε σχολεία της Λαμίας.
Η εταιρεία κατηγορήθηκε για «λειτουργία ακάθαρτης επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος, παραγωγή, διακίνηση και διάθεση τροφίμων επιβλαβών για την ανθρώπινη υγεία και σωματική βλάβη εξ αμελείας κατά συρροή από υπόχρεο σε ιδιαίτερη επιμέλεια».
Σύμφωνα με το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας του ΕΟΔΥ, στα δείγματα φαγητού εντοπίστηκε το βακτήριο του σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus)
Ενώπιον του Δικαστηρίου κατέθεσαν γονείς παιδιών που ασθένησαν και διευθυντές των σχολείων όπου καταγράφηκαν κρούσματα, σύμφωνα με πληροφορίες από το lamianow.
Να σημειωθεί ότι κάποια από τα γεύματα καταναλώθηκαν εντός των σχολικών μονάδων ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα επίμαχα μακαρόνια με κιμά, καταναλώθηκαν με την επιστροφή των μαθητών στο σπίτι. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις το φαγητό κατέληξε σε συγγενικά πρόσωπα, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της γιαγιάς μαθητή, που σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων “είχε τόσο έντονες παρενέργειες που παραλίγο να χαθεί…”
Στο σύνολο τους οι μαθητές λίγη ώρα μετά την κατανάλωση του φαγητού, άρχισαν να νιώθουν συμπτώματα που θύμιζαν γαστρεντερίτιδα και δηλητηρίαση, με πυρετό, αδυναμία, εμετούς και διάρροιες που σε κάποια περιστατικά έφτασαν κοντά στα λιποθυμικά επεισόδια.
Πολλοί γονείς στις καταθέσεις τους περιέγραφαν ως “πρωτόγνωρη” την κατάσταση που αντιμετώπισαν με τα παιδιά τους γεγονός που δημιούργησε έντονη ανησυχία και συνεχή επικοινωνία με τους παιδιάτρους τους για οδηγίες αντιμετώπισης της.
Στην πλειοψηφία τους οι γονείς κατέθεσαν πώς ήταν η πρώτη φορά που η κατανάλωση σχολικού γεύματος οδήγησε σε ασθένεια ωστόσο ανέφεραν πώς “υπήρξαν γεύματα που δεν καταναλώθηκαν ποτέ εξαιτίας της άσχημης μυρωδιάς τους, της κακής εμφάνισης και της αλλοιωμένης συσκευασίας τους” με τους ίδιους να ενημερώνουν τους συλλόγους γονέων.
Από την πλευρά τους οι Διευθυντές των σχολείων κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την διαδικασία παραλαβής των γευμάτων από την εταιρία, τις συνθήκες φύλαξης του φαγητού στο σχολείο και την διανομή του στους μαθητές αλλά και να περιγράψουν το τι συνέβη την ημέρα που οδήγησε στην δηλητηρίαση.
«Ευτυχώς που στο σχολείο μας οι μαθητές κατανάλωσαν τα γεύματα στο σπίτι, δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γίνονταν αν πολλά παιδιά ασθενούσαν ταυτόχρονα και πόσο έγκαιρα θα προλαβαίναμε να τα διαχειριστούμε…» έλεγε χαρακτηριστικά Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου.
Θυμίζουμε ότι από το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, Ε.Ο.Δ.Υ είχε εντοπιστεί το βακτήριο του σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus) και στα 10 δείγματα φαγητού που είχαν σταλεί από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Από την πλευρά τους οι δικηγόροι της εταιρίας παρουσίασαν έγγραφα ελέγχων που είχαν γίνει από τις αρμόδιες αρχές πριν αλλά και μετά από την μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε τις εγκαταστάσεις της γραμμής παραγωγής, σύμφωνα με τα οποία δεν διαπιστώθηκε τίποτα μεμπτό.
Ωστόσο σημειώνεται ότι μετά την ομαδική δηλητηρίαση ο έλεγχος του ΕΦΕΤ δεν πρόλαβε να γίνει αμέσως μετά την ομαδική δηλητηρίαση αφού το Σάββατο η γραμμή παραγωγής ήταν κλειστή ενώ την Κυριακή προέκυψε η φωτιά στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.