Τέμπη: Η μάχη των εμπειρογνωμόνων, το ξυλόλιο και η διαφορετική γραμμή Καρυστιανού και Πλακιά
Τι απαντά ο πραγματογνώμονας Κώστας Λακαφώσης, μέσω του Flash.gr, στις καταγγελίες Πλακιά για την επαγγελματική του επάρκεια.

Ένταση και τοποθετήσεις σε νέες βάσεις παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην υπόθεση της διαλεύκανσης της τραγωδίας στα Τέμπη με αφορμή την τροπή που παίρνει η δημοσιοποίηση στοιχείων και βίντεο γύρω από το σενάριο της περιβόητης πυρόσφαιρας που προκλήθηκε από την σύγκρουση.
Εμπλεκόμενοι παράγοντες στις έρευνες τοποθετούνται υπέρ του σεναρίου που εγκαταλείπει την πιθανότητα ύπαρξης ξυλολίου ή άλλου υγρού υδρογονανθράκων σε κάποια από τις δύο αμαξοστοιχίες ενώ μία άλλη πλευρά συνεχίζει την υποστήριξη αυτού του σεναρίου αναζητώντας την ύπαρξη και τον χώρο αποθήκευσης των υγρών αυτών ή άλλων με τις ίδιες ιδιότητες.
Πλακιάς κατά Λακαφώση
Λάδι στη φωτιά έριξε η δήλωση του Νίκου Πλακιά με ευθεία επίθεση στην εγκυρότητα των στοιχείων του Κώστα Λακαφώση αμφισβητώντας ακόμα και την νομιμότητα του να καταρτίζει τεχνικές εκθέσεις όντας χωρίς άδεια άσκησης επαγγέλματος και χωρίς να είναι μέλος του ΤΕΕ.
Ο Λακαφώσης ήταν ένθερμος υποστηρικτής του σεναρίου ύπαρξης ποσοτήτων ξυλολίου αν και τώρα διευκρινίζει ότι πάντα μιλούσε για “ίχνη” ξυλολίου.
Περισσότερο λάδι στην φωτιά έπεσε με την αποκάλυψη της μη δημοσιοποίησης του πορίσματος που συνετάχθη από την έρευνα του ΔΣΑ με τον πρόεδρό του Δημήτρη Βερβεσό να δέχεται κατηγορίες οτι ναι μεν το έδωσε στις αρχές αλλά όχι στην δημοσιότητα. Αυτό διότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες εναντίον του, το πόρισμα του δικαστικού εμπειρογνώμονα Αναστάσιου Δέδε, η φωτιά οφείλεται στα έλαια σιλικόνης.
Με κοινή «γραμμή» Καρυστιανού και Ασλανίδης
Οι εξελίξεις οδήγησαν την Μαρία Καρυστιανού να προχωρήσει σε τοποθέτηση, επιτιθέμενη στον κ. Δέδε και επικαλούμενη τα πορίσματα που αναφέρουν περί πτητικών υδρογονανθράκων που μπορεί να περιέχονται σε ξυλόλιο ή τολουόλιο.
Επίθεση και μάλιστα στον τηλεοπτικό αέρα του mega εξαπέλυσε και ο Παύλος Ασλανίδης στον κ. Δέδε καλώντας τον να σταματήσει να υπερασπίζεται το σενάριο των ελαίων σιλικόνης και να “κρυφτεί στο λαγούμι του”.
Γιατί συμβαίνουν αυτά τελευταία; Ο λόγος δεν είναι απλός αλλά ειδικοί αναλυτές και έμπειροι δικηγόροι επισημαίνουν στον flash.gr οτι τα παραπάνω έχουν στενή σχέση με την έκβαση της δικαστικής έρευνας και σε ένα κομμάτι με τις εντυπώσεις για τα σενάρια της πυρόσφαιρας που φτάνουν και στο κομμάτι της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Με απλά λόγια, εάν η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της μη ύπαρξης βαγονιών με παράνομα υγρά που αναφλέγησαν τότε αδυνατίζει και το συγκεκριμένο κομμάτι της πολιτικής συγκάλυψης. Αλλά και αντίστροφα. Εάν υπάρχει ,τεχνικά και επιστημονικά το υγρό που ανεφλέγη, διατηρείται το παραπάνω σενάριο.
Τα μυστήρια του πορίσματος
Τεράστιο ενδιαφέρον έχει και η εξέλιξη σχετικά με τα ευρήματα αλλά και τις παραδοχές σε επιστημονικό επίπεδο που αναλύονται στο επίμαχο πόρισμα του ΕΔΟΑΣΑΑΜ. Ήδη τα δύο πανεπιστήμια στα οποία γίνεται αναφορά, αυτό της Γάνδης αλλά και της Πίζας, ζητούν να αφαιρεθεί η αναφορά σε αυτά από το επίμαχο σημείο του πορίσματος όπου αναφέρεται στη δημιουργία της πυρόσφαιρας.
Τα πανεπιστήμια αναφέρουν ότι δεν έκαναν έρευνα δική τους επί του συγκεκριμένου θέματος αλλά ζητήθηκε η γνώμη τους με κάποια προφανώς ελλιπή στοιχεία που τους δόθηκαν, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν σηαίνει ότι συμμετείχαν σε οποιαδήποτε ερευνητική διαδικασία.
Το αποτέλεσμα αυτό μειώνει το κύρος και αυτού του πορίσματος για το οποίο, όπως παραδέχονται και μέλη της ομάδας Κοκοτσάκη, μπορεί να είχαν καλές προθέσεις αλλά φαίνεται ότι αγνόησαν σημαντικά στοιχεία στο πόρισμα, ίδως γιατί ήθελαν να είναι ικανοποιημένες όλες οι πλευρές, κάτι που είναι επιστημονικά απαράδεκτο.
Η δικαστική εξέλιξη
Όποιο από τα δύο σενάρια υπερισχύσει στην πορεία για την δίκη, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και το συγκεκριμένο κομμάτι της εξέλιξής της. Κάποιοι εκτιμούν οτι η νομική πλευρά του Νίκου Πλακιά ενδεχομένως να θεωρεί ότι όσο η πλευρά Καρυστιανού - Ασλανίδη επιμένουν στο ξυλόλιο και τελικά αυτό δεν υπάρχει τότε οι συγγενείς θα πάνε με αδύναμη θέση στο δικαστήριο.
Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Πλακιάς σε παλαιότερη ανάρτησή του μιλούσε για 6 τεχνικές εκθέσεις που είχε στα χέρια του και καμία από αυτές δεν αμφισβητούσε το ξυλόλιο. Άρα, το θέμα εδώ ίσως έχει να κάνει με μία διάσταση μεταξύ του κ. Λακαφώση και της νομικής εκπροσώπησης του κ. Πλακιά η οποία δεν είναι γνωστή ως αυτή την ώρα.
Υπενθυμίζεται οτι τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που κρίθηκαν γνήσια δεν δείχνουν την μεταφορά ύποπτων εμπορευμάτων. Ενώ, εάν η έρευνα επικεντρωθεί στο σενάρια των πτητικών υγρών που μπορεί για παράδειγμα να κρύβεται στα υγρά των κλιματιστικών μαζί με τα έλαια σιλικόνης και οτι άλλο μπορεί να υπάρχει στις μηχανές των αμαξοστοιχιών ίσως τεκμηριώνει μία πιό κοντινή στην πραγματικότητα άποψη για το τι συνέβη με την πυρόσφαιρα.
Λακαφώσης: Οι μισοί μηχανικοί που ξέρω δεν είναι στο ΤΣΜΕΔΕ
Την απάντησή του στον Νίκο Πλακιά, συγγενή θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, αλλά και σε όσους αμφισβητούν την επαγγελματική του επάρκεια, δίνει μέσω του Flash.gr, o κύριος Κώστας Λακαφώσης.
Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων οικογενειών θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος είναι, όπως εξήγησε στην Αθανασία Ανεζάκη, Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός και διαθέτει τα προσόντα για να ήταν μέλος του ΤΕΕ αν το επιθυμούσε. Για την ακρίβεια αποφοίτησε από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και το τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών…
«Διαθέτω όλα τα τυπικά προσόντα για να είμαι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), ήταν επιλογή μου να μην το πράξω αυτό για να μην πληρώνω εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ (Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων), όπως άλλωστε κάνουν και οι μισοί μηχανικοί που γνωρίζω.
Το τυπικό ζήτημα είναι πως όταν παίρνεις το πτυχίο του μηχανικού, γράφει… “του απονέμεται ο τίτλος του διπλωματούχου μηχανολόγου μηχανικού”. Όποιος έχει πτυχίο Πολυτεχνείου στο σπίτι του αν κοιτάξει την κορνίζα γράφει… “Και του απονέμεται ο τίτλος”! Ο τίτλος λοιπόν απονέμεται από το πτυχίο. Κι αυτό δεν είναι θέμα ερμηνείας, αλλά είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Συνεπώς όποιος έχει πτυχίο Ελληνικού Πολυτεχνείου, του απονέμεται ο τίτλος του μηχανικού. Αυτό είναι το τυπικό σκέλος.»
«Ο Νίκος Πλακιάς ό,τι αισθάνεται μπορεί να το πει»
Ο Κώστας Λακαφώσης, μας μιλά κα ιγια την ανάρτηση που έκανε ο κύριος Νίκος Πλακιάς, ο πατέρας των αδικοχαμένων δίδυμων κοριτσιών της τραγωδίας των Τεμπών και στην οποία τον χαρακτηρίζει «εθνικό πραγματογνώμονα», ο οποίος ενώ δηλώνει κατά ιδιότητα μηχανολόγος-μηχανικός δεν έχει επαγγελματικά δικαιώματα, δεν έκανε ποτέ έναρξη τέτοιου επαγγέλματος, δεν έχει εγγραφεί ποτέ στο ΤΕΕ και δεν έχει σφραγίδα μηχανικού. Αντιμετωπίζω την κατάσταση με ψυχραιμία και δεν έχω κανένα παράπονο, κανένα πρόβλημα, απαντά. Ο άνθρωπος αυτός (ο Νίκος Πλακιάς) ό,τι αισθάνεται φυσικά και μπορεί να το πει, συμπληρώνει…
«Σε καμία περίπτωση δεν έχω την παραμικρή κακή σκέψη για τον άνθρωπο αυτόν. Με κάποιο δικηγόρο ή κάποιον τρίτο μπορεί να έχουμε κάτι να συζητήσουμε. Με τον Νίκο τον Πλακιά, γιατί εγώ το Νίκο τον ξέρω , δεν έχω εγώ κάτι να μοιράσω ή να αισθάνομαι πως υπάρχει κάτι που με στενοχώρησε. Ό,τι θέλει αυτός ο άνθρωπος και αισθάνεται, φυσικά και μπορεί να το πει.
Με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε πως είμαι στο στόχαστρο, όχι δεν έχω κανένα πρόβλημα. Αυτή είναι η δουλειά μου. Έχει τα εύκολά της και τα δύσκολά της. Δεν έχω κανένα παράπονο. Δεν νιώθω ότι στοχοποιούμαι, ούτε ότι απειλούμαι, δεν αισθάνομαι τίποτα άσχημο. Αυτό θέλω να πω.»
«Μηχανικός είναι αυτός που έχει πτυχίο. Οι μισοί καθηγητές Πανεπιστημίου δεν είναι στο ΤΕΕ και στο ΤΣΜΕΔΕ»
Για να γίνει κανείς μέλος του ΤΕΕ και να αποκτήσει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, απαιτούνται σπουδές πέντε ετών και συνεπώς κατοχή διπλώματος -κάτι που ισχύει στην περίπτωσή του, μας διαβεβαιώνει ο κύριος Λακαφώσης- ενώ όσοι κάνουν τετραετείς σπουδές παίρνουν πτυχίο και δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο Τεχνικό Επιμελητήριο, μετά από εξετάσεις που διενεργεί. Ο πραγματογνώμονας πάντως που όπως λέει, έχει εργαστεί επί σειρά ετών σε εταιρίες, τονίζει πως γνωρίζει καλά τη δουλειά του ενώ η επαγγελματική του επάρκεια αποδεικνύεται από την απόδοσή του όλα αυτά τα χρόνια…
«Εγώ δηλώνω αυτό που είμαι κι αυτό που λέει ο τίτλος. Δουλεύω όλη μου τη ζωή, δεν έχει σημασία τι έχω κάνει. Σημασία έχει ότι με πληρώνουν άνθρωποι για τις γνώσεις που έχω. Άρα αφού με πληρώνουν αυτή είναι η «λυδία λίθος». Αν ήμουν άσχετος δεν θα με πλήρωναν. Επειδή λοιπόν πληρώνομαι γι αυτό, σημαίνει ότι ξέρω και τα κάνω καλά.
Μηχανικός λοιπόν είναι αυτός που έχει πτυχίο. Από εκεί και πέρα το πώς θα εφαρμόσει κάποιος τις γνώσεις του και που θα εργαστεί είναι προσωπικό ζήτημα. Οι μισοί καθηγητές Πανεπιστημίου δεν είναι στο ΤΕΕ και στο ΤΣΜΕΔΕ. Οι άλλοι μισοί είναι γιατί κάνουν και δεύτερη δουλειά για να είναι σε θέση να συμπληρώνουν το εισόδημά τους. Αλλιώς δεν είναι προαπαιτούμενο. Αν είσαι καθηγητής Πανεπιστημίου δεν σου ζητά κανείς να είσαι και στο ΤΣΜΕΔΕ γι αυτό και πολλοί καθηγητές Πανεπιστημίου δεν είναι μέλη του ΤΕΕ. Εξάλλου αν δεν ασκείς ελεύθερο επάγγελμα, γιατί να είσαι; Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος. Στο ΤΕΕ πηγαίνεις για να πάρεις σφραγίδα και άδεια ασκήσεως για να κάνεις μελέτες. Εγώ έχω δουλέψει πολλά χρόνια σε εταιρίες ως μηχανικός αλλά χωρίς χρήση υπογραφής. Δεν μου ζητά κανείς να υπογράψω π.χ. για την πυρασφάλεια του κτηρίου. Αυτό το κάνει κάποιος άλλος.»
Ο ίδιος ωστόσο έχει κρατήσει ως φορέα ασφάλισης και τον ΕΔΟΕΑΠ, τον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων του Τύπου, καθώς από τα φοιτητικά του κιόλας χρόνια, αρθρογραφούσε, μας λέει, σε περιοδικό αυτοκινήτου ως τεχνικός συντάκτης…
«Πράγματι, έχω κρατήσει και τον ΕΔΟΕΑΠ. Όταν πήρα το πτυχίο μου, διαπίστωσα ότι θα έπρεπε να πληρώνω πολλά χρήματα στο ΤΣΜΕΔΕ Εγώ είχα καλό ταμείο, δεν είχα κανένα λόγο να πάω στο ΤΣΜΕΔΕ. Και μέχρι σήμερα διατηρώ και μια παράλληλη δραστηριότητα για να έχω ακόμα κάλυψη και από τον ΕΔΟΕΑΠ».
«Τεχνικές εκθέσεις μπορεί να συντάξει ο οποιοσδήποτε»
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος από την πλευρά του, με το οποίο επικοινωνήσαμε, δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί δημοσίως, ενώ μας παρέπεμψε στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Στο Προεδρικό Διάταγμα -ΠΔ 99 του 2018- αναφέρεται λεπτομερώς τι κάνει η κάθε ειδικότητα μηχανικού ενώ για να μπορεί κάποιος να εκτελεί τις εργασίες που αναφέρονται, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι μηχανικός -μέλος του ΤΕΕ. Σε διαφορετική περίπτωση, όταν δηλαδή δεν είναι μέλος, δεν έχει και επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικού. Ένα επάγγελμα που είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο για να διασφαλίζει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τις τεχνικές εκθέσεις. Αυτές, λένε όσοι γνωρίζουν, μπορεί να τις συντάξει ο οποιοσδήποτε. Το ίδιο υποστηρίζει και ο κύριος Λακαφώσης…
«Το να δώσει κάποιος μια τεχνική έκθεση, δεν είναι προαπαιτούμενο το να είσαι μέλος Επαγγελματικής Ένωσης ή να έχεις σφραγίδα ή κάτι άλλο. Οποιοσδήποτε μπορεί να δώσει γνωμοδότηση για οτιδήποτε.
Αυτό που θέλουν να πουν είναι ότι εγώ επειδή δεν έχω σφραγίδα, είμαι μειωμένης αξιοπιστίας. Εντάξει, το δέχομαι. Μπορεί όποιος θέλει να θεωρεί ότι η αξιοπιστία μου είναι μειωμένη. Δεν με πειράζει . Εγώ δεν βγήκα ποτέ να «πουλήσω» το βιογραφικό μου. Εγώ «πουλάω» αυτό που λέω. Αν αυτό που λέω είναι σωστό θα το χρησιμοποιήσετε, αν αυτό που λέω είναι λάθος μην του δώσετε σημασία. Έτσι κι αλλιώς η υπόθεση όλη (των Τεμπών) δεν στηρίζεται στο τι λέω εγώ. Εδώ υπάρχουν πολύ σοβαρότερες και πολύ βαρύτερες γνώμες και ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ χρησιμοποιεί τη γνωμοδότηση του καθηγητή Κωνσταντόπουλου που είναι Καθηγητής Χημικός Μηχανικός του ΑΠΘ με τεράστιο, πάρα πολύ βαρύ βιογραφικό. Δεν λέω εγώ στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ τι θα πει.»
Ο ίδιος ως πραγματογνώμονας και μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (Ε.Δ.Α.Π.Ο) υποστηρίζει πως στην επιτροπή είναι πέντε άνθρωποι. Πέντε άνθρωποι που φαίνονται ποιοι είναι με μια απλή επίσκεψη στην ομώνυμη ιστοσελίδα. Υπάρχουν λοιπόν και σφραγίδες και υπογραφές διαθέσιμες, μας λέει.
Πάντως, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, ο κύριος Λεωνίδας Κουμπούρας, δικηγόρος που εκπροσωπεί οικογένειες των θυμάτων, μεταξύ των οποίων και του κυρίου Πλακιά, έχει ήδη υποβάλλει αίτημα υπόμνημα στην ανάκριση, σύμφωνα με το οποίο ζητούν να πληροφορηθούν τα επαγγελματικά προσόντα των τεχνικών συμβούλων, ανάμεσά τους και του κυρίου Λακαφώση, για να μπορούν να αξιολογήσουν τις τεχνικές εκθέσεις. Για να γνωρίζουν δηλαδή τα κριτήρια καθώς και τα διαπιστευτήρια με τα οποία υπογράφουν αυτές τις εκθέσεις, ώστε να μπορούν να σταθμίσουν την αξιοπιστία τους. Το αίτημα έχει γίνει δεκτό και περιμένουν να εκτελεστεί.