Λαϊκό: Σταμάτησαν χθες βράδυ οι εισαγωγές ασθενών covid - «Δύο ασθενείς πέθαναν περιμένοντας για ΜΕΘ»
Σταμάτησαν χθες το βράδυ οι εισαγωγές covid στο Λαϊκό Νοσοκομείο, καθώς ενώ η εφημερία ξεκίνησε με κενές 22 απλές κλίνες, μετά τις 21.00 δεν υπήρχαν κρεβάτια και πλέον το νοσοκομείο δεν δέχονταν περιστατικά, αφού και οι 90 κλίνες ήταν κατειλημμένες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN παρατηρήθηκε διασπορά του ιού σε δύο κλινικές του νοσοκομείου. Στην Α’ χειρουργική και στην αγγειοχειρουργική βρέθηκαν κρούσματα, με αποτέλεσμα να γίνει εκκένωση του χώρου από τους συνοδούς. Η διασπορά έγινε από συνοδό ασθενή και πλέον έχει σημάνει συναγερμός.
Καταγγελία σοκ: Πέθαναν ασθενείς περιμένοντας για ΜΕΘ
"Είχαμε δύο ασθενείς που δεν βρήκαν το πολυπόθητο κρεβάτι και κατέληξαν. Περίμεναν δύο, τρεις μέρες. Είναι δύο περιστατικά του τελευταίου δεκαημέρου" είπε χαρακτηριστικά. "Ελπίδα στη ζωή έχουν οι πάντες. Όμως είμαστε στα όριά μας" τόνισε ο πρόεδρος των Εργαζομένων T. Αντωνόπουλος.
Νωρίτερα ο νοσηλευτής της μονάδας Covid του νοσοκομείου Λαϊκό, Ν. Ορφανός, έκανε έκκληση να προστεθούν κρεβάτια στις ΜΕΘ. “Οι άνθρωποι κινδυνεύουν. Υπάρχει εγκληματική ολιγωρία και αμέλεια. Δίνουμε τη μάχη πάνω από τις δυνατότητές μας. Είμαστε ένα βήμα πριν την κατάρρευση” είπε χαρακτηριστικά.
Διοικητής Λαϊκού: Δεν υπήρχε παράλειψη, δεν έχουμε ΜΕΘ
Ο διοικητής του Λαϊκού Χρ. Αντωνόπουλος μιλώντας στον Ant1 επιβεβαίωσε το γεγονός τονίζοντας ότι οι θάνατοι ήταν απόρροια του γεγονότος ότι στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν πλέον ΜΕΘ.
Ωστόσο η διοίκηση εξέδωσε ανακοίνωση που διαψεύδει το περιστατικό:
«Η εφημερία 23-24/03/2021 του ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ», για τη διαχείριση ασθενών Covid, ξεκίνησε με 19 κενές κλίνες σε σύνολο 86 απλών κλινών Covid που διαθέτει το Νοσοκομείο μας, ενώ κατά τη διάρκεια της εφημερίας έγιναν 8 εξιτήρια.
Έγιναν 35 εισαγωγές ασθενών, είτε με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid, είτε ασθενών για τους οποίους αναμένεται το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου – και νοσηλεύονται ως «ύποπτα» περιστατικά.
ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΚΑΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΑ και υπήρχε διαρκής παρακολούθηση αυτής.
ΑΝΑΛΗΘΩΣ ΑΝΑΦΕΡETAI ΟΤΙ ΣΤΙΣ 21:00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΑ Ή ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. Άλλωστε, στις 21:00 το βράδυ είχαμε ακόμη 12 κενές κλίνες.
Όλοι οι ασθενείς νοσηλεύονται στη Μονάδα Covid σε ασφαλείς συνθήκες, υπό την φροντίδα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
Η διασπορά ψευδών ειδήσεων, που αποδομούν και υποβαθμίζουν το τεράστιο έργο και την αυτοθυσία του προσωπικού του Νοσοκομείου μας, δημιουργεί αναστάτωση και φόβο τόσο στους συμπολίτες μας, όσο και στα υγειονομικά στελέχη. Και κάτι τέτοιο, είναι ανεπίτρεπτο στην πρωτοφανή μάχη που δίνουμε με την πανδημία» καταλήγει η ανακοίνωση.
Κωτσιόπουλος: Υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά είναι διαχειρίσιμες
Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα» και απαντώντας στις καταγγελίες για θανάτους ασθενών με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ, τόνισε ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για την εξασφάλιση όλο και περισσότερων ΜΕΘ, οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή η Αττική έχει 450 ΜΕΘ, όταν πριν από λίγο καιρό σε όλη την Ελλάδα είχαμε 450.
Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, τα όποια προβλήματα εμφανίζονται αντιμετωπίζονται γρήγορα και η αναμονή για ΜΕΘ δε ξεπερνάει σε καμιά περίπτωση τις 24 ώρες, με τη βοήθεια και του ιδιωτικού τομέα. Ανέφερε δε παραδείγματα από μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους οι οποίοι έχουν διαθέσει την πλειονότητα των ΜΕΘ τους στο ΕΣΥ.
Σε ό,τι αφορά την κριτική που δέχεται η Κυβέρνηση για τις επιτάξεις γιατρών, ενώ θα μπορούσε να έχει προχωρήσει σε προσλήψεις, είπε ότι αυτό δεν ισχύει καθώς ήδη έχουν γίνει χιλιάδες προσλήψεις στον τομέα της δημόσιας υγείας και μάλιστα όλοι οι επικουρικοί γιατροί που είχαν υποβάλλει αίτημα έχουν απορροφηθεί.
Όπως είπε ο κ. Κωτσιόπουλος, οι επιτάξεις ιδιωτών γιατρών έγιναν επίσης γιατί το σύστημα Υγείας αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από γιατρούς με εμπειρία, ενώ και η αμοιβή τους είναι σχετικά υψηλή, καθώς για τον ένα μήνα της επίταξης τους θα λάβουν 2.000 ευρώ συν τις εφημερίες που θα είναι περίπου επιπλέον 1.000 ευρώ.
Δραματική η εικόνα στα νοσοκομεία
Συνολικά στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 5.025 ασθενείς, με τους 3.893 σε απλές κλινικές και τους 1.132 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Στα νοσηλευτικά ιδρύματα του λεκανοπεδίου -τα δημόσια και τα ιδιωτικά που έχουν παραχωρήσει κλίνες για τις ανάγκες της επιδημίας- συγκεντρώνονται περισσότεροι από τους μισούς νοσηλευόμενους της χώρας (2.549, με τους 390 να είναι διασωληνωμένοι).
Απο σήμερα στο σύστημα υγείας μπαίνουν για εφημερίες δύο ακόμη νοσοκομεία, το ΝΙΜΤΣ και το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251, στα οποία θα νοσηλεύονται non covid περιστατικά, καθώς και ο Ερυθρός Σταυρός που θα δέχεται μόνο COvid περιστατικά. Επιπλέον, "ανάσα" θα δώσουν στο εξαντλημένο προσωπικό των νοσοκομείων οι 206 ιδιώτες γιατροί που επιστρατεύτηκαν και από χθες το πρωι παρουσιάστηκαν στη συντριπτική τους πλειονότητα στα νοσοκομεία της Αττικής.
Ενδεικτικά, στο Σισμανόγλειο νοσηλεύονται 267 ασθενεις σε απλές κλίνες, στο Σωτηρία 210, στον Ευαγγελισμό 166, στον Ερυθρο Σταυρό 157 ασθενείς, στο Ιπποκράτειο 111, στο Αμαλία Φλέμιγκ 120, στο Αττικόν 236, στο Θριάσιο 105, στο Τζάνειο 120.
Σε ό,τι αφορά στη νοσηλεία στις Μονάδες, μεγάλο βάρος σηκώνουν το Σωτηρία που νοσηλευει 99 ασθενείς, ο Ευαγγελισμός 56, το ΚΑΤ 46, το Αττικόν 45, το Γενικό Κρατικό Νίκαιας 107.