Λάδι τέλος - Απελπιστικά τα στοιχεία - 100 κιλά πάνω από 1.000 ευρώ
Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία για το λάδι που έρχονται από την Κρήτη. Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρωνας Χιλετζάκης, μίλησε στο cretapost και όσα αναφέρει είναι ενδεικτικά.
«Πέρυσι η Κρήτη είχε βγάλει 130.000 τόνους λάδι ενώ το εμπορικό ισοζύγιο υπερέβη τα 600 εκατομμύρια ευρώ! Μάλιστα η Κρήτη εξήγαγε 90.000 τόνους λάδι (η υπόλοιπη Ελλάδα 110.000 τόνους). Φέτος, έχουμε μόλις 30.000 τόνους λάδι», τόνισε σχετικά ο κ. Χιλετζάκης.
«Έχουμε παραγωγούς που έβγαζαν χιλιάδες τόνους λάδι και πλέον δεν έχουν ούτε ένα λίτρο και αναγκάζονται να αγοράσουν το λάδι της χρονιάς. Ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που θα πουλήσουν λάδι και υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν οι αγορές. Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση σε όσους έχουν έστω και ελάχιστο λάδι να πουλήσουν, να το δώσουν στους ντόπιους τυποποιητές», ανέφερε.
Ποιοι είναι οι λόγοι της καταστροφικής χρονιάς
«Είχαμε μία πλούσια ανθοφορία και όλοι πιστεύαμε ότι θα είχαμε μία καλή χρονιά. Δυστυχώς όμως οι βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν την περίοδο της ανθοφορίας έριξαν το 80% με 90% του ανθού ενώ μόλις έφτασε η στιγμή της γονιμοποίησης δεν υπήρχε ούτε σταγόνα βροχής, παρά μόνο λασποβροχές. Αυτοί οι δύο παράγοντες ήταν οι κυριότεροι για την κακή ελαιοκομική χρονιά», εξήγησε ο Μύρων Χιλετζάκης.
Στα ύψη η τιμή
«Αυτή τη στιγμή η τιμή του λαδιού για τον παραγωγό είναι στα 9 ευρώ το λίτρο χωρίς ΦΠΑ. Αν προσθέσουμε το ΦΠΑ πηγαίνει γύρω στα 11,5 ευρώ το λίτρο. Σήμερα τα 100 κιλά λάδι κάνουν πάνω από 1.000 ευρώ! Η τιμή είναι ανοδική και δεν ξέρουμε πού μπορεί να φτάσει», τόνισε ο κ. Χιλετζάκης ενώ παράλληλα ανέφερε ότι πέρυσι η χρονιά ξεκίνησε με 3,70 ευρώ το λίτρο ωστόσο το 80% της παραγωγής πωλήθηκε στα 4,5 με 5 ευρώ το λίτρο.
Δυσοίωνα τα μηνύματα και για τη νέα σεζόν
Εκφράζονται φόβοι ότι δεν θα καλυτερεύσει η κατάσταση.
«Δυστυχώς υπάρχει ο κίνδυνος να μην έχουμε λάδι ούτε την επόμενη χρονιά. Ο χειμώνας φέτος είναι ανύπαρκτος και δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην κατάσταση της ελαιοπαραγωγής. Να ξέρετε ότι χρειαζόμαστε πάνω από 200 ώρες ψύχους για να γονιμοποιηθεί η ελιά, που μέχρι τώρα δεν έχουμε καμία ώρα. Επίσης θέλει 600 κυβικά χειμωνικό νερό το στρέμμα για να καλυφθούν οι ανάγκες που ειδικά στο Ηράκλειο δεν έχει πέσει σταγόνα. Είναι αφυδατωμένα τα δέντρα», εξηγεί ο κ. Χιλετζάκης.
Νοθευμένο ελαιόλαδο
Αρκετά είναι τα περιστατικά πώλησης νοθευμένου λαδιού τον τελευταίο μήνα.
Με αφορμή αυτό, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ δίνει κάποιες πληροφορίες στους καταναλωτές για το πώς θα αντιλαμβάνονται το νοθευμένο ελαιόλαδο.
«Έχουμε ήδη πιάσει αρκετά κρούσματα ανά την Ελλάδα με νοθευμένο ελαιόλαδο και υπάρχουν τρεις απλοί τρόποι για να μπορεί ένας καταναλωτής να καταλάβει αν έχει προμηθευτεί νοθευμένο λάδι.
Το πρώτο είναι: Να ρίξει το λάδι σε ένα ποτήρι με νερό. Το λάδι διαχωρίζεται αμέσως και πάει στην κορυφή και το νερό στον πάτο. Αν γίνει αυτό τότε είναι καθαρό λάδι.
Το δεύτερο είναι: Το χρώμα και η οσμή. Ένας έμπειρος καταναλωτής το καταλαβαίνει.
Το τρίτο που είναι το βασικότερο και το πιο έγκυρο είναι: να πάρει ένα ποτήρι λάδι και να το βάλει στο ψυγείο και να δει αν πήξει. Αν πήξει και γίνει βούτυρο τότε είναι καθαρό ελαιόλαδο. Μόνο το ελαιόλαδο μπορεί να το κάνει αυτό. Αν δεν πήξει τότε είναι νοθευμένο. Είναι το πιο έγκυρο τεστ και ποτέ δεν έχει χάσει».
Μάλιστα, ο κ. Χιλετζάκης επισημαίνει πως αν κάποιος αντιληφθεί ότι έχει προμηθευτεί νοθευμένο ελαιόλαδο τότε να το καταγγείλει είτε στον ΕΦΕΤ, είτε στον ΕΛΓΟ Δήμητρα.
«Τα πρόστιμα είναι υψηλά, γίνονται ανάκληση αδειών» τονίζει χαρακτηριστικά.